Dončič, Tatum nebo Jokič? Pět žhavých tipů na nejužitečnějšího hráče NBA

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dončič, Tatum nebo Jokič? Pět žhavých tipů na nejužitečnějšího hráče NBA

Kdo bude nejužitečnějším hráčem NBA?
Kdo bude nejužitečnějším hráčem NBA?Profimedia
Sezona NBA postupně plyne a Boston Celtics a Denver Nuggets jsou i nadále v čele tabulky. V pozadí je však další zajímavá zápletka, která je den ode dne pikantnější - boj o titul nejužitečnějšího hráče soutěže. O cenu se uchází řada hráčů, kteří chtějí sesadit z trůnu skvělého Nikolu Jokiče (27).

Denverský centr získal ocenění v posledních dvou sezonách a znovu je jedním z favoritů na zisk nově pojmenované "Michael Jordan Trophy". Stal by se tak vedle Billa Russella, Wilta Chamberlaina a Larryho Birda teprve čtvrtým hráčem v historii, který získal ocenění třikrát v řadě.

O vítězi rozhoduje skupina sportovních novinářů a televizních pracovníků z USA a Kanady. Nejvíckrát ji pro sebe dokázal získat Kareem Abdul-Jabbar (šestkrát), zatímco Stephen Curry se stal jediným mužem v historii, který získal 100 % hlasů.

Pojďme se podrobněji podívat na některé z favoritů na zisk ocenění v sezoně 2022/23. (Statistiky jsou platné k 6. lednu 2023).

Luka Dončič (Dallas Mavericks)

Statistiky: 34 bodu na zápas, 8,8 doskoku na zápas, 8,7 asistence na zápas

S klidem se dá říci, že tento borec je nyní naprosto neuhlídatelný. Mavericks jsou v útoku týmem jednoho muže - všechno táhne právě Dončič (23).

V sezoně nasbíral nejvíce bodů (1224) a zároveň má nejvyšší průměr bodu na zápas (34). V posledních sedmi zápasech třikrát nasbíral alespoň 50 bodů, včetně mistrovského triple-doublu (60-21-10), který se zapsal do historie. Navíc v šesti po sobě jdoucích zápasech zaznamenal více než 30 bodů. Herní plán Mavs je velmi jednoduchý. Jděte Dončičovi z cesty a nechte ho ničit soupeře.

Jeho čísla nepochybně naznačují, že by mohl být na nejlepší cestě k zisku Michael Jordan Trophy. Problém je v týmu, za který hraje.

Faktem je, že Mavs nejsou skvělým týmem. Jsou prostě jen slušní. V sestavě mají převážně hráče, kteří jsou na svých pozicích solidní, ale to je vše. Druhá superhvězda Christian Wood se ještě pořádně neprosadila.

Dallas má právě za sebou sedmizápasovou vítěznou šňůru, která ho posunula na čtvrté místo v Západní konferenci. Nicméně v pátek tvrdě padl na zem, to prohrál s vysoko postavenými Boston Celtics. Dončič celou čtvrtou čtvrtinu odpočíval a vypadalo to, že ho trápí únava nebo poranění.

Sada sedmi vítězství byla možná trochu opticky matoucí, protože Dončič klub táhl v zápasech proti o něco slabším soupeřům. Pokud se Mavericks střetnou s těžším sokem, který ví, jak hvězdu bránit, trápí se. Když například v prosinci Dončič nastřílel méně než 30 bodů, Mavs jen dvakrát vyhráli a sedmkrát prohráli.

Neúčast v play-off by prakticky vyloučila Dončiče z debat o trofeji. Pokud však dokáže dál bodově táhnout průměrný tým Dallas Mavericks, bude těžké ho ignorovat.

Nikola Jokič (Denver Nuggets)

Statistiky: 25,2 bodu na zápas, 10,7 doskoku na zápas, 9,5 asistence na zápas

Jokič vyhrál poslední dvě ceny pro nejužitečnějšího borce a nyní si dělá zálusk na triple. Nuggets jsou na prvním místě Západní konference a Srb je opět tahounem.

"Joker" má na kontě nejvíce triple-doublů v této sezoně (9) a v devětadvaceti po sobě jdoucích zápasech trefoval z pole 50 % nebo více. Pokud formu udrží, byl by jeho průměr 9,5 asistence na zápas nejlepším výkonem centra v historii ligy. V současnosti tento rekord drží Wilt Chamberlain (8,6).

Jokič sice dává méně bodů na zápas než v kterékoli jiné sezoně, kdy získal toto ocenění, ale vytváří jich podstatně více pro celý tým. V důsledku toho je větší hrozbou než kdykoli předtím a Nuggets s ním vypadají nebezpečně.

V prosinci se stal prvním hráčem po 50 letech, který zaznamenal alespoň 40 bodů, 25 doskoků a 10 asistencí, když Denver porazil Charlotte Hornets 119:115. Zápas zakončil s bilancí 40-27-10.

Jokič je na nejlepší cestě získat třetí titul nejužitečnějšího hráče v řadě, ale jedna věc, která by ho mohla brzdit, je nechuť hlasujících. Fanoušci možná budou chtít po letech jiného vítěze, a pokud se objeví skutečně silný konkurent, třeba sahnou po něm.

Jayson Tatum (Boston Celtics)

Statistiky: 30,7 bodu na zápas, 8,2 doskoku na zápas, 4,2 asistence na zápas

S Tatumem je to jednoduché. V této sezoně je nejlepším hráčem toho nejlepšího týmu. To ho automaticky v hlasování staví do velmi dobré pozice.

Před několika dny zaznamenal proti Mavericks svůj druhý triple double v kariéře (29-14-10) a v přestřelce o šampiona se prosadil proti vyčerpanému Dončičovi.

Není vždy nejvýraznějším hráčem na palubovce a nedosáhne na tak vysoká čísla jako Dončič nebo Jokič, ale jeho spolupráce s Jaylenem Brownem ho sune nahoru.

Průměrně sbírá 30,7 bodu na zápas, a pokud se mu podaří udržet více než třicetibodový průměr po celý ročník a bude dál pomáhat Celtics, bude těžké ho přehlížet.

Kevin Durant (Brooklyn Nets)

Statistiky: 29,9 bodu na zápas, 6,7 doskoku na zápas, 5,5 asistence na zápas

Úžasná dvanáctizápasová vítězná série Brooklynu skončila 5. ledna proti Chicagu Bulls, ale bez ohledu na to jsou Nets ve Východní konferenci až za Bostonem.

Kolem Nets se vedlo množství spekulací mimo palubovku, důvodem byla i Durantova mimosezónní žádost o výměnu. Ale to už je minulostí. Durant se začal soustředit jen na hru a během série výher byl neuvěřitelně spolehlivou a vysoce výkonnou postavou.

Pokud Brooklyn a Durant budou dál vítězit, může se opora Nets na konci sezony ocitnout individuálně úplně na vrcholu.

Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks)

Statistiky: 32,7 bodu na zápas, 12,1 doskoku na zápas, 5,4 asistence na zápas

Antetokounmpo se stal po Abdul-Jabbarovi a LeBronu Jamesovi třetím mužem, který získal dvě ceny nejužitečnějšího muže před dovršením 26 let, a v roce 2021 dovedl Milwaukee Bucks k prvnímu titulu od roku 1971.

I když proti slabším týmům Antetokounmpo v posledních třech zápasech předvedl neskutečná čísla (43-20-5, 55-10-7, 30-21-10) a stal se tak prvním mužem od roku 1972, kdy Abdul-Jabbar zaznamenal v pěti zápasech více než 200 bodů, více než 80 doskoků a více než 30 asistencí.

Jeho čísla jsou jako vždy ohromující a v této sezoně je na nejlepší cestě k tomu, aby v průměru zaznamenal více než 30 bodů, více než 10 doskoků a více než 5 asistencí, což by se stalo teprve poosmé v historii NBA.

Nicméně podobně jako v případě Jokiče se mu voliči mohou vyhnout proto, že se už dvakrát stal MVP.