Alcaraz letos poprvé prohrál, Norrie mu ve finále v Riu utekl ze stavu 5:7 a 0:3

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz letos poprvé prohrál, Norrie mu ve finále v Riu utekl ze stavu 5:7 a 0:3

Cameron Norrie v Riu otočil finále proti Alcarazovi.
Cameron Norrie v Riu otočil finále proti Alcarazovi.@RioOpenOficial
Carlos Alcaraz (19) v devátém letošním zápase našel prvního přemožitele. Ve finále antukového turnaje ATP 500 v Riu de Janeiro sice nad Cameronem Norriem (27) vedl 7:5 a 3:0, ale pak přišel šestkrát o podání, prohrál 7:5, 4:6, 5:7 a nedokázal poprvé v kariéře obhájit triumf z předchozí sezony. Brit ve svém největším antukovém finále slaví zisk celkově pátého titulu.

Alcaraz –⁠ Norrie 1:2

Sestřih zápasu Alcaraz –⁠ Norrie
Livesport CZ

Alcaraz na loňském US Open slavil zisk prvního grandslamového titulu a stal nejmladší světovou jedničkou. O závěr sezony s vyvrcholením na Turnaji mistrů ale přišel kvůli zranění břišního svalu a začátek nové sezony pak nestihl kvůli zranění hamstringu na pravé noze. Mimo jiné nestartoval na Australian Open a z čela žebříčku byl sesazen.

Do turnajového kolotoče se vrátil až po více než třech měsících a navzdory absenci sebevědomí a zápasového rytmu si okamžitě nasedl na vítěznou vlnu. Během 11 dní na antukách v Jižní Americe vyhrál osm zápasů a dnes sahal po druhém triumfu během dvou týdnů.

Sedm dní po vítězství na akci ATP 250 v argentinském Buenos Aires měl ve finále podniku ATP 500 v brazilském Riu de Janeiro náskok setu a brejku proti Norriemu, ale znovu po týdnu ho nakonec porazit nedokázal. Vedení hlavně vinou šesti ztracených servisů neudržel a po 2 hodinách a 41 minutách boje prohrál 7:5, 4:6, 5:7.

Úvod zápasu byl dlouho vyrovnaný, první zlom ve vývoji nastal zhruba po 50 minutách hry. Alcaraz od stavu 5:5 získal pět gamů v řadě a když na výsledkové tabuli svítilo skóre 7:5, 3:0 a 30:0, vypadalo to s Britovými šancemi mizerně.

Jenže Norrie se nevzdal, bojoval o každý bod a ani zdaleka nebylo po zápasu. Alcaraz ztratil koncentraci, začal hrát laxně a především při pokusech o zkrácení hry chyboval. Třikrát po sobě neudržel podání a i když se mu jedním rebrejkem podařilo vyrovnat na 4:4, pouze tím na malou chvíli přibrzdil rozjetého soka za vyrovnáním na 1:1 na sety.

Pozápasový ohlas Norrieho
Livesport CZ

Španělský teenager sice v úvodu posledního setu turnaje začal hrát útočně, tlačil se k síti a po zisku osm z deseti fiftýnů vedl 2:0, jenže následovalo další trápení na servisu, o který počtvrté a následně i popáté přišel a rázem prohrával 2:3 s mankem brejku. Jindy klidný Španěl dokonce při výměně stran po třetím gamu praštil raketou do báglu a hodil ji kurt.

Po odvrácení dvou brejkbolů se sice protrápil do vedení 5:4, ale vítězný game získat nedokázal. Naopak pošesté prohrál podání a i když první soupeřův mečbol zlikvidoval bekhendovým winnerem, Norrie zápas ukončil svým teprve třetím esem.

"Tohle vítězství je výjimečné. Už jsem letos dvě finále prohrál a tohle jsem si musel tvrdě odpracovat. Byl jsem set a brejk dole a 0-30 při servisu. Vypadal jsem, že jsem na dně, ale dokázal jsem stisknout přepínač a otočit to. Takže to byl dobrý den," řekl Norrie, který již 18. letošní výhrou v této statistice zvýšil vedení před Daniilem Medveděvem (14 výher). 

"Je to pro mě emotivní hlavně na tomto povrchu, na kterém se necítím úplně komfortně. V posledních týdnech jsem musel bojovat se spoustou démonů, ale v důležitých chvílích jsem dokázal hrát dobře a to rozhodlo," dodal levou rukou hrající Brit.

"Bylo to těžké finále. Měl jsem šance ho vyhrát, ve druhém setu jsem byl brejk nahoře a měl 30-0 na druhý brejk. Ale když svou šanci proti takovým hráčům nevyužijete, je pak obtížné se do zápasu vrátit. Navíc jsem nenašel ani svou nejlepší fyzickou úroveň, takže to bylo těžké i z tohoto pohledu," řekl Alcaraz.

"Ale i přes to zranění a bolest jsem celkově se svým výkonem tento týden spokojený. Proti Norriemu je to vždy těžké a je skvělé ho vidět s titulem," dodal s úsměvem.

Desáté finále pro Alcaraze

Alcaraz si necelé dva měsíce před 20. narozeninami zahrál už desáté finále, ale v osmý triumf a šestý z antuky ho přetavit nedokázal. Jako obhájce titulu hrál podruhé v kariéře, ale stejně jako loni v Umagu proti Janniku Sinnerovi ve finále neudržel vedení 1:0 na sety. Ve světovém žebříčku se připravil o vyrovnání bodového konta vedoucího Novaka Djokoviče.

Norrie, vítěz předloňského Masters 1000 v Indian Wells, po finálových nezdarech v Aucklandu a Buenos Aires získal první letošní titul. V celkově 14. finále a největším antukovém zaznamenal pátý triumf, na antuce navázal na vítězství z Lyonu 2021.