ANALÝZA: Nizozemci nechali Američanům volnost. A odemkli je zprava klíčem zn. Dumfries

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Nizozemci nechali Američanům volnost. A odemkli je zprava klíčem zn. Dumfries
Denzel Dumfries slaví svůj gól do sítě USA.
Denzel Dumfries slaví svůj gól do sítě USA.AFP
Nizozemští fotbalisté přenechali v prvním zápase vyřazovací fáze mistrovství světa míč Američanům a vystačili si jen občasnými ofenzivními výpady. Ty i s velkým přispěním Denzela Dumfriese (26) dovedli hned třikrát do zdárného konce a svůj pobyt v Kataru si po výhře 3:1 minimálně o týden prodloužili.

Utkání s Nizozemskem bylo pro svěřence Gregga Berhaltera v mnoha ohledech paradoxní. Nejmladší tým na turnaji totiž proti Oranjes v mnoha statistických ukazatelích překonal své maximum ze skupinových zápasů, navzdory tomu se s turnajem musel rozloučit. Také proto, že na šampionátu inkasoval vůbec první branku ze hru.

Přehled utkání Nizozemsko – USA

Američané třeba ve skupině nečelili tak málo intenzivnímu presinku jako proti Depayovi a spol. Zaznamenali nejvíc střeleckých pokusů (16) a dosáhli i na nejvyšší hodnotu v metrice očekávaných gólů, konkrétně 2.25. Dál vykázali nejvyšší čísla i v držení míče nebo v přihrávkách do útočné třetiny.

To Nizozemci sice v některých metrikách zaznamenali nižší hodnoty než v předchozích zápasech, nicméně jedné části své hry zůstali věrni – centrům z pravé strany. Vícemistři světa z roku 2010 v Kataru poslali do pokutového území už 38 pasů, z toho jich plných 26 přišlo z pravého křídla. Není tedy náhodou, že nejlepším hráčem duelu se stal zrovna pravý záložník nizozemské sestavy Dumfries.

Sestřih Dumfriesových akcí ze zápasu proti USA.
Livesport

Svěřenci Louise van Gaala centrovali proti USA celkem 10x. Celkem osm centrů přišlo z pravé strany a konkrétně šest z kopačky Dumfriese. Legionář z Interu Milán svým spoluhráčům vytvořil šance v hodnotě 0.26 xG (očekávané góly) a výrazně se podepsal pod všechny vstřelené branky, když na dvě přihrál a jednu dal sám. Nizozemci byli na pravé straně celkově aktivnější: 12 z 23 ofenzivních duelů, které podstoupili ve finální třetině, se odehrálo právě tam.

Tým ze země tulipánů tak v turnaji pokračuje a už se může připravovat na páteční duel s Argentinou. Američané sice na turnaji končí, ale svými výkony rozhodně nezklamali a na dalším světovém šampionátu, jejž budou spolupořádat, mohou být zajímavým týmem na sledování.