Aspiranti na postup: Přiveze Anglie po 56 letech kýženou trofej zpátky domů?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Aspiranti na postup: Přiveze Anglie po 56 letech kýženou trofej zpátky domů?
Aspiranti na postup: Přiveze Anglie po 56 letech kýženou trofej zpátky domů?
Aspiranti na postup: Přiveze Anglie po 56 letech kýženou trofej zpátky domů?
Profimedia
Anglie patří mezi osm zemí, které dokázaly vyhrát mistrovství světa. Její první a zároveň poslední triumf je však pěkně vousatý – datuje se totiž do roku 1966.

Úvod

Od slavného vítězství v prodloužení nad Západním Německem z roku 1966 skončila Anglie na světovém šampionátu nejlépe dvakrát čtvrtá – v roce 1990 v Itálii a v roce 2018 v Rusku. Výsledky i výkony na MS mezi výše zmíněnými "úspěchy" byly hořkým zklamáním.

Navzdory tomu, že je nominace Anglie pravidelně velmi zvučná, Three Lions hned několikrát nenaplnili očekávání a zklamali v klíčových fázích turnaje. Ať už to bylo proti slabším soupeřům, v penaltových rozstřelech či po kontroverzních rozhodnutích rozhodčích – fanoušci Albionu si zkrátka zažili všechno.

V kvalifikaci na letošní mistrovství světa nasázela Anglie 39 branek – vůbec nejvíce ze všech evropských týmů – 24 z nich však padlo do sítě "trpaslíků" z Andorry a San Marina.

V březnu minulého roku udolal soubor trenéra Garetha Southgatea Polsko ve Wembley až pozdním gólem Harrryho Maguirea (2:1). A přestože následně v září 2021 zvítězili v Puskás Aréně jednoznačně 4:0 nad Maďarskem, vyvolaly remízy venku s Polskem (1:1) a doma s Maďary (1:1) vážné pochybnosti o schopnostech celého týmu.

A tak i přes úspěch z loňského léta, kdy se Anglie dostala až do finále Eura 2020, v němž nakonec v dramatickém penaltovém rozstřelu nestačila na Itálii, vzbuzuje forma Harryho Kanea a spol. před startem šampionátu v Kataru obavy. V posledních šesti zápasech totiž nevyhráli, kvůli čemuž vypadli z elitní skupiny Ligy národů, když nezískali ani jedno vítězství v dvojzápasech s Německem, Itálií a Maďarskem.

Silné stránky

Anglie má nepřeberné množství variant, jak složit ofenzivu, což trenéru Garethu Southgateovi umožňuje v průběhu turnaje volit různé útočné varianty. Kapitán Harry Kane má neochvějnou pozici, po jeho boku však může nastoupit takřka kdokoliv: Raheem Sterling, Bukayo Saka, Phil Foden, Jack Grealish či Marcus Rashford.

Výjimečným talentem oplývá Jude Bellingham, který bude určitě součástí základní jedenáctky a bude mít na starost "živost a nápaditost" anglické hry uprostřed zálohy. Otazník zůstává viset nad Callumem Wilsonem a Jamesem Maddisonem, kteří se dostali do týmu pro Katar na základě skvělé formy z Newcastlu, respektive Leicesteru a jen stěží se dostanou na trávník společně.

Southgate zůstává věrný hráčům, kteří dovedli Anglii do finále loňského Eura, neboť 19 z nich tvoří 26členný kádr pro Katar. Pohledem na procenta (76) je to vůbec nejvyšší zachování důvěry mezi dvěma velkými turnaji v anglické historii.

Konzistence a zkušenosti budou v průběhu mistrovství světa hrát v případě Albionu rozhodující roli.

Slabé stránky

Největší obavy dělá celé Anglii jednoznačně obrana a zejména pak její střed. Forma Harryho Maguirea v Manchesteru United letos prudce klesla. Devětadvacetiletý obránce naskočil v Premier League pod Ten Hagem od porážky s Brightonem (1:2) a Brentfordem (0:4) pouze do jednoho utkání.

Maguire je v současné době v podstatě až čtvrtou volbou Red devils na pozici stopera, Southgate na něj však i nadále sází na základě předchozích výkonů – zejména těch z MS 2018, ale také z Eura 2020 – a zároveň nepříliš prověřené alternativy.

Zatímco Reece James a Ben Chilwell schází v nominaci kvůli zranění, absence Fikaya Tomoriho z AC Milán je velmi překvapivá. Čtyřiadvacetiletý střední obránce byl v minulé sezoně důležitou součástí milánského tažení za Scudettem, ale pro Southgatea a jeho realizační tým to není přesvědčující. "Nemyslíme si, že by mladí hráči ukázali, že mají vytlačit ty starší," řekl kouč Three Lions médiím.

Ačkoliv Southgate nominoval na MS devět obránců, zdá se nepravděpodobné, že by Ben White či Conor Coady prolomili tradiční trio Harry Maguire, John Stones a Kyle Walker.

Jen čas ukáže, jak dlouho to bude trvat.

První trénink anglických fotbalistů v Kataru.
Reuters

Ideální jedenáctka

Pickford – Walker, Maguire, Stones – Trippier, Rice, Bellingham, Shaw – Sterling, Foden, Kane.

Pravděpodobně nejméně diskutovanou pozici v sestavě Anglie je brankář. Mezi třemi tyčemi by se měl opět objevit Jordan Pickford, který byl i přes špatnou formu Evertonu opět vybrán jako jednička. Osmadvacetiletý gólman odchytal všechny duely na MS 2018 i ME 2020,

Southgate je vcelku konzervativní, a tak se dá očekávat, že po boku dua Walker, Stones nastoupí opět Maguire – se sedmi góly nejproduktivnější obránce Anglie.

James Ward-Prowse se sice nedávno probojoval do sestavy Three Lions, v závěrečné nominaci do Kataru však nakonec chybí a to i přesto, že Kalvin Phillips bude mít co dělat, aby byl na začátku turnaje fit.

Jude Bellingham z Borussie Dortmund je jedním z největších talentů, kteří vůbec do Kataru míří, a očekává se, že se ve středu pole postaví vedle Declana Rice. Duo, které společně hrálo na Euru 2020 se pokusí navázat na souhru s Lukem Shawem a Kieranem Trippierem, kteří budou operovat na stranách.

Kapitán Harry Kane potřebuje ještě tři góly, aby překonal rekord Wayna Rooneyho v počtu vstřelených branek za anglickou reprezentaci (53). Vzhledem k tomu, že Albion ve skupině narazí na USA, Írán a Wales by bylo odvážné tvrdit, že vytoužený milník nepokoří už v Kataru.

Devětadvacetiletý útočník získal na posledním světovém šampionátu ocenění Golden Ball, od září 2021, kdy se prosadil proti San Marinu, však v reprezentačním dresu ze hry neskóroval.

Navzdory mizerné formě Chelsea by se měl Raheem Sterling díky svým mezinárodním zkušenostem – cestuje už na třetí mistrovství světa – doplnit v ofenzivě Phila Fodena, který se těší skvělé formě z Manchesteru City.

Kdo s koho

Kdo nastoupí ve středu pole?

Gareth Southgate vybral pro MS šest záložníků, s ohledem na zkušenost ukázal na Jordana Hendersona, který stejně jako Sterling absolvuje už třetí turnaj tohoto ražení.

Ačkoliv opora Liverpoolu pravděpodobně nenastoupí v základní jedenáctce, jeho zkušenosti ze dvou evropských a dvou světových šampionátů pod čtyřmi různými anglickými trenéry mohou být pro mladší generaci jeho spoluhráčů velmi cenné.

Do rozbouřených vod mistrovství světa poprvé vstoupí Conor Gallagher z Chelsea, který v roce 2017 vyhrál s Anglií MS do 17 let. Narozdíl od Phila Fodena, který na byl zvolen nejlepším hráčem tohoto turnaje, je nepravděpodobné, že by v Kataru vůbec nastoupil.

Teprve čtyřnásobný reprezentant a box-to-box záložník, který debutoval za Three Lions teprve loni v listopadu, usedne na lavičku náhradníků, neboť bude až třetí v pořadí za Judem Bellinghamem a Declanem Ricem.

Jeho spoluhráč z Blues Mason Mount, který patřil od svého debutu (Bulharsko, září 2019) k hráčům s nejvyrovnanějšími výkony, se bude prát o místo, zatímco  jeho forma na Stamford Bridge začala pod Grahamem Potterem kolísat.

Zbývá tedy Kalvin Phillips, který byl nominován, přestože nepatří do základní sestavy Manchesteru City a především navzdory svému zdravotnímu stavu – skutečně totiž není stoprocentně fit.

Šestadvacetiletý hráč, který v létě přestoupil k úřadujícímu mistrovi Premier League z Leeds United, byl v Anglii zvolen hráčem roku 2020-2021, když nastoupil do všech utkání na Euru 2020. Pro něj samotného by však bylo obrovské překvapení, kdyby krátce po zranění naskočil do obrovského tempa a předváděl "světové" výkony.

To je riziko, o němž Gareth Southgate moc dobře ví a očividně věří, že stojí za to ho podstoupit.

Predikce

Anglie by měla pohodlně ovládnout skupinu B, ve vyřazovacích bojích to však bude mít velmi složité. Na tým Garetha Southgatea čeká pravděpodobně jeden z dvojice Senegal, Nizozemsko a následně možný souboj s Francií či Argentinou.

Nelze zastírat, že Three Lions mají problémy s defenzivou a porazit v závěrečných fázích týmy, které mají nejlepší útočníky světa, může být pouze zbožným přáním.

Pokud však obrana Anglie zafunguje na jedničku, může soubor trenéra Garetha Southgatea dojít až do finále.

MS ve fotbale Katar: Skupina B
Flashscore