Šwiatekové mají v Austrálii konkurovat Garciaová, Pegulaová či Sabalenková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šwiatekové mají v Austrálii konkurovat Garciaová, Pegulaová či Sabalenková

Šwiatekové mají v Austrálii konkurovat Garciaová, Pegulaová či Sabalenková
Šwiatekové mají v Austrálii konkurovat Garciaová, Pegulaová či SabalenkováProfimedia
Už v pondělí vypukne úvodní Grand Slam sezony Australian Open, největší favoritkou bude královna uplynulé sezony a suverénní světová jednička Iga Šwiateková (21). Jejími největšími hrozbami mají být Caroline Garciaová (29), Jessica Pegulaová (28) a Aryna Sabalenková (24).

Tenistky budou v Melbourne Parku usilovat o první letošní grandslamový triumf od 16. ledna, v sobotu 28. ledna si vítězka převezme Daphne Akhurst Memorial Cup, pohár pojmenovaný po bývalé australské tenistce, jež mezi lety 1925 až 1930 pětkrát ovládla domácí Grand Slam.

Z hráček, které měly zajištěnou účast v hlavní soutěži, chybí dvojnásobná šampionka Naomi Ósakaová, Sara Sorribesová a Qiang Wang. V hlavní soutěži letošního ročníku se představí i 11 českých tenistek, těm se ale Livesport Zprávy budou věnovat v samostatném článku.

Divokou kartu do hlavní soutěže obdrželi domácí Jaimee Fourlisová, Kimberly Birrellová, Olivia Gadecká, Storm Hunterová a Talia Gibsonová, Francouzka Diane Parryová, Japonka Mojuka Učijimaová a Američanka Taylor Townsendová.

Šwiateková se bez ohledu na výsledky letošního Australian Open s přehledem udrží na tenisovém trůnu.

Celková dotace činí 76,5 milionu australských dolarů (cca 1,19 miliardy korun), vítězka si přijde na 2,975 milionu (cca 46,1 milionu korun) a připíše si do žebříčku WTA rovné dva tisíce bodů.

Největší favoritky:

Iga Šwiateková

Světová jednička má za sebou jednu z nejlepších sezon, která kdy byla na ženském tenisovém okruhu k vidění. Mladá Polka loni včetně exhibicí vyhrála 70 z 80 zápasů, posbírala osm titulů, ovládla dva grandslamy a předvedla nejdelší sérii vítězství (37) v tomto století. Navíc je suverénní světovou jedničkou, na druhé místo má náskok skoro šest tisíc bodů.

Do nové sezony vstoupila v premiérovém ročníku United Cupu a celkem odehrála čtyři utkání. S Julií Putincevovou, Belindou Bencicovou i Martinou Trevisanovou si poradila ve dvou setech, ale v semifinále schytala výprask od Jessiky Pegulaové.

Australian Open se Šwiateková zúčastní popáté. Poslední tři starty pro ni skončily ve druhém týdnu, jejím maximem je loňské semifinále.

Aryna Sabalenková

V úvodních měsících loňské sezony se trápila s obrovským počtem dvojchyb a na prvního solidního výsledku dosáhla až na konci dubna. V uplynulém roce si běloruská tenistka zahrála třikrát finále (Stuttgart, Hertogenbosch a Turnaj mistryň), ale pokaždé se musela spokojit s trofejí pro poraženou finalistku. Celkem posbírala šest minimálně semifinálových účastí a zakončila rok v TOP 5.

Zatímco loni na žádný titul nedosáhla, letošní tenisový rok odstartovala triumfem. V Adelaide neztratila ve čtyřech duelech jediný set a získala svou 11. trofej, první od předloňského května.

Na Australian Open se zatím příliš daleko nedostala, jejím nejlepším výsledkem ze šesti startů je osmifinále z posledních dvou ročníků.

Caroline Garciaová

Ještě loni v červnu si procházela zhruba čtyřletou krizí, ale od poloviny stejného měsíce má na kontě nejvíce výher na hlavní tour. Francouzská hráčka zahájila své znovuzrození triumfem v Bad Homburgu, pak kralovala i díky skalpu Šwiatekové ve Varšavě, dále ovládla z kvalifikace Cincinnati, na US Open hrála své první grandslamové semifinále a famózní sezonu zakončila prvenstvím na Turnaji mistryň.

Letošní sezonu odstartovala slušně. V United Cupu neztratila set s Nadiou Podoroskou ani Petrou Martičovou a na generálce v Adelaide sehrála třísetové bitvy s Kateřinou Siniakovou a Bencicovou.

Na Australian Open startovala už jedenáctkrát v hlavní soutěži a jejím maximem je jediné osmifinále.

Jessica Pegulaová

Už nějakou dobu patří mezi špičku, ovšem loňská sezona byla její vůbec nejlepší. Američanka excelovala zejména na těch největších turnajích, na "tisícovce" v Guadalajaře ukončila více než tříleté čekání na druhý kariérní titul, finále hrála i v Madridu. Přidala další tři semifinále, došla do čtvrtfinále tří ze čtyř majorů, debutovala na Turnaji mistryň a vyšplhala se do TOP 3 pořadí.

Skvělou formu z loňska si evidentně přenesla i do aktuálního roku. V United Cupu sice na úvod prohrála bitvu s Petrou Kvitovou, nicméně pak dominovala proti Lauře Siegemundové, Harriet Dartové, Šwiatekové i Trevisanové a pomohla USA k triumfu.

Při úvodních třech startech na Australian Open nepřešla přes první kolo hlavní soutěže, v posledních dvou letech ovšem skončila shodně až ve čtvrtfinále.