Kvitová v Ostravě zdolala Peraovou, dál jde i Martincová. Azarenková se loučí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kvitová v Ostravě zdolala Peraovou, dál jde i Martincová. Azarenková se loučí

Aktualizováno
Kvitová v Ostravě zdolala Peraovou, dál jde i Martincová. Azarenková se loučí
Kvitová v Ostravě zdolala Peraovou, dál jde i Martincová. Azarenková se loučíProfimedia
Fanoušci na Agel Open mají hned první hrací den důvod k radosti. Daly jim ho Petra Kvitová, která po nemoci odstartovala turnaj třísetovým vítězstvím nad Američankou Bernardou Peraovou, a po ní i Tereza Martincová vydřenou výhrou nad Švýcarkou Jil Teichmannovou. Postoupily i úřadující wimbledonská šampionka Jelena Rybakinová a Australanka Ajla Tomljanovicová, s Ostravou se naopak loučí bývalá světová jednička z Běloruska Viktoria Azarenková, která podlehla Rusce Jekatěrině Alexandrovové.

Kvitová po porážce v osmifinále US Open měsíc nehrála a léčila bolavé zápěstí. Pro start v Ostravě se i kvůli nemoci rozhodla na poslední chvíli a udělala potěšila tím pořadatele i fanoušky. V pondělí po skvělém vstupu do zápasu, rozpačitém průběhu a bojovném závěru zdolala Peraovou po více než dvou hodinách hry 6:3, 2:6, 6:4.

"Je to hodně cenné vítězství. Minulý víkend jsem ležela doma v posteli s bolestí v krku a rozhodla se startovat až ve středu. Fyzicky jsem to nezvládla. Povrch byl pomalý, bylo to náročné a Bernarda mi nedala šanci, abych do toho mohla víc jít. Naštěstí mi ve třetím setu přišel servis a pomohl mi. Bylo to nahoru, dolů. Ve finále ani pořádně nevím, jak jsem vyhrála, ale na to se historie neptá," řekla na tiskové konferenci Kvitová.

Proti přemožitelce Barbory Palicové a Nikoly Bartůňkové z kvalifikace měla Kvitová výborný úvod a díky dvěma brejkům se ujala v prvním setu vedení 5:0. Dvacátá hráčka světa si závěr zkomplikovala a za stavu 5:3 odvracela dva brejkboly, nepříjemné chvíle ale ustála. První sadu získala za 43 minut.

Vítězka dvou letošních turnajů WTA Peraová se ve druhém setu zlepšila a Češka doplácela na nevynucené chyby. Od stavu 2:2 prohrála šest gamů za sebou a rodačka ze Zadaru rázem vedla v rozhodujícím setu 2:0.

Pak ale Kvitová za hlasité podpory domácích fanoušků zvládla soupeřku třikrát brejknout a po dvou hodinách a šest minutách zakončila duel 11. esem. "Hodně mi dnes pomohli fanoušci, hlavně když jsem byla herně dole. Jsem ráda, že hraju zase doma," přiznala vítězka, která ve 2. kole vyzve loňská semifinalistka světovou dvojku Paulu Badosaovou ze Španělska, které může oplatit vyřazení z letošního Wimbledonu.

"Bude to hodně o servisu a returnu. Obě do toho budeme šít a hrát rychle. Vím, že nemá úplně nejlepší formu, ale je tak dobrá hráčka, že to na ni může sednout, a pak bude vše naopak. Pro diváky to bude hezký zápas," doplnila Kvitová.

Statistiky utkání Kvitová – Peraová

Martincová udolala Teichmannovou 7:6, 7:6 a uspěla i ve druhém vzájemném zápase. V prvním setu nesrazilo pražskou rodačku ani manko 1:5. Díky pěti vyhraným gamům za sebou si vynutila zkrácenou hru a triumfovala jasně 7:1.

Ve druhém setu se 78. hráčce světa podařilo získat dva brejky a za stavu 6:5 mohla duel dopodávat. Teichmannová se ale nevzdala, srovnala a ve zkrácené hře odvrátila tři mečboly. Při čtvrtém už poslala míč do sítě.

"Měla jsem hodně mečbolů, ale nedařilo se mi je proměnit. Snažila jsem se na skóre nemyslet a hrát každou výměnu stejně," komentovala po zápase na kurtu spokojená rodačka z Prahy. "Jsem sice z Prahy, ale i tady v Ostravě se cítím jako doma. Ani nevím proč," doplnila Maritncová, která stále živí šanci na obhajobu loňského čtvrtfinále. Ve 2. kole vyzve obhájkyni titulu Anett Kontaveitovou z Estonska.

Statistiky utkání Teichmannová – Martincová

Světová čtyřiadvacítka Azarenková se představila na kurtu poprvé od zářijového US Open, kde vypadla v osmifinále s Karolínou Plíškovou. V utkání s Alexandrovovou přišla šestkrát o servis. Ruska si k vítězství 6:4. 4:6, 6:2 pomohla 12 esy a po triumfu v Soulu si připsala šesté vítězství za sebou. V další fázi narazí buď na Britku Emmu Raducanuovou, nebo na nasazenou pětku Rusku Darju Kasatkinovou.

Statistiky utkání Alexandrovová – Azarenková

Tomljanovičová vyřadila Číňanku Čang Šuaj dvakrát 6:3. Čtvrtfinalistka US Open, která v New Yorku porazila loučící se Serenu Williamsovou, narazí na světovou jedničku Igu Šwiatekovou.

Statistiky utkání Tomljanovicová – Čang Šuaj

Rybakinová, rodačka z Moskvy reprezentující Kazachstán, otočila duel s Američankou Madison Keysovou a po výhře 5:7, 6:3, 6:3 vyzve buď Lotyšku Jelenu Ostapenkovou, nebo Bělorusku Aljaksandru Sasnovičovou.

Statistiky utkání Keysová – Rybakinová