Ostrava přivítala světovou jedničku. Loni jsem se tu cítila jako doma, říká Šwiateková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ostrava přivítala světovou jedničku. Loni jsem se tu cítila jako doma, říká Šwiateková
Ostrava přivítala světovou jedničku. Loni jsem se tu cítila jako doma, říká Šwiateková
Ostrava přivítala světovou jedničku. Loni jsem se tu cítila jako doma, říká ŠwiatekováProfimedia
Když loni přijížděla Iga Šwiateková (21) do Ostravy, byla šestou hráčkou světa a právě kvůli ní dorazily z nedalekého Polska stovky tenisových fanoušků. Od té doby stihla vyhrát dva grandslamové tituly a i díky sérii 37 zápasů bez prohry se stala světovou jedničkou. Na letošním turnaji Agel Open v Ostravě, který nese prestižní označení WTA 500, je samozřejmě první nasazenou hráčkou a bude chtít vylepšit loňskou účast v semifinále.

Turnaj v Ostravě je vaším prvním vystoupením od vítězného US Open. Jak jste trávila ty tři týdny bez ostrých zápasů?

"Musela jsem si dát pauzu. Čas jsem využila, abych se trochu zamyslela a odpočinula si fyzicky i psychicky. Vlastně jsem nic nedělala, což bylo skvělé. Pak jsem se vrátila do tréninku ve Varšavě, máme tam podobné podmínky, jaké jsou nyní v Ostravě. Cítím, že tento turnaj může být těžký. Prostě jsem tři týdny nehrála zápasy a zároveň se vracím po vítězství na grandslamu, což je vždycky ošidné. Ale cítím, že jsem připravená."

Co pro vás znamenala výhra v New Yorku, v naprosto odlišných podmínkách než na vaší oblíbené antuce v Paříži?

"Vítězství v New Yorku bylo asi hlavně o vědomí, že mohu hrát na nejvyšší úrovni, i když se necítím perfektně. Od čtvrtfinále jsem určitě hrála dobře, ale vím, že jsem se musela během turnaje hodně zlepšovat. Týdny před US Open jsem se dost trápila. A když to pak vyšlo vítězně, dalo mi to takový pocit, že můžu vyhrát za jakýchkoliv podmínek. A i když se sama nebudu cítit ideálně, můžu pořád hrát dobře, pořád na sebe můžu vyvíjet tlak a dostat ze sebe maximum."

Ostravu jste loni poznala poprvé, jaký to pro vás byl zážitek?

"Bylo to moc fajn, protože v podstatě většina lidí na tribunách byli Poláci, takže jsem se cítila jako doma. A opravdu se mi tu líbí. Je tady takový klid v porovnání s městem, jako je New York. Když jsem dorazila, uvědomila jsem si, že je to turnaj, kde si vlastně při tenisu můžete i docela odpočinout."

Aktuální forma Igy Šwiatekové
Aktuální forma Igy ŠwiatekovéFlashscore

V Polsku tak významný turnaj chybí. Vnímáte, že tohle by mohl být takový váš domácí podnik?

"Sice v Polsku zatím nemáme žádný takový turnaj, ale je v plánu dát prestiž turnaji, který jsem letos hrála ve Varšavě. Ale máte pravdu, cítím se tu víc doma než na jiných turnajích po světě. Určitě bylo příjemné slyšet takovou atmosféru, když sem přijelo tolik lidí z jihu Polska. Doufám, že je to bude bavit i letos."

Přijede za vámi do Ostravy i někdo z vaší rodiny?

"Je tady můj táta, to je novinka, protože ne vždycky se mnou cestuje. Ale to je všechno. Mám ráda svůj klid. (směje se) Možná přijedou i mí kamarádi, ale jenom když se dostanu daleko, jako loni. Takže je držím v napětí…"

Bylo těžké znovu najít motivaci k tréninku na konci takové sezony, v níž jste dvakrát vyhrála grandslam? Neměla jste myšlenku udělat si letos trochu delší prázdniny?

"Kdepak. Když budu upřímná, vrátit se k tréninku po tak úspěšném období bylo mnohem snazší. Svým způsobem jsem letos cítila, že i když jsem odehrála tolik zápasů, nejsem v případě výhry tolik unavená, jako kdybych prohrála. Takže se nemusím přemlouvat. Je spousta věcí, ve kterých se chci ještě zlepšovat."

Žebříček WTA
Žebříček WTAFlashscore

Před časem jste trochu změnila týmové nastavení, a ani do Ostravy jste nepřijela s trenérem Tomaszem Witkorowskim. Jste ve spojení přes telefon, nebo jak to vlastně funguje?

"Ano, ale není to novinka. Už jsme něco podobného zkusili letos v Dubaji a víme, co chceme hlídat. Takže už máme nějaké postupy a on je vždycky k dispozici. Vždycky spolu máme relaci ohledně přípravy na zápas a taktiky. Mám pocit, že je to dobré pro nás pro všechny. Šetříme energii. Někdy lidi ze svého týmu nechávám doma, aby byli víc svěží třeba na grandslamy. Letos v USA se nám to vyplatilo."

Ví se o vás, že ráda čtete. Jaké knihy jste si vzala do Ostravy?

"Tohle jsem vlastně musela změnit a pořídila jsem si Kindle. Ale tam je zas problém, že mám s sebou tím pádem víc knih v knihovně a někdy skáču z knížky na knížku. (směje se) Je to takový kompromis. Ještě ale vlastně nevím, do čeho se tady začtu."