Bartoň a Krejčí opět spolu: O španělské cestě, NBA i emocích na Eurobasketu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bartoň a Krejčí opět spolu: O španělské cestě, NBA i emocích na Eurobasketu

Bartoň a Krejčí opět spolu: O španělské cestě, NBA i emocích na Eurobasketu
Bartoň a Krejčí opět spolu: O španělské cestě, NBA i emocích na EurobasketuInstagram Luboše Bartoně
Je mezi nimi věkový rozdíl 20 let, ale český basketbal z jejich spolupráce rozhodně těží. Když Luboš Bartoň (42) válel ve španělské ACB, byl Vít Krejčí (22) ještě malým chlapcem. Ale právě do Španělska pak jako talentovaný teenager zamířil a Bartoň se pro něj stal mentorem, oporou a nakonec i trenérskou personou. Nyní se společně chystají na domácí turnaj Eurobasket. Krejčího poté čeká další sezona v NBA, v létě už se byl představit na tradiční Summer League.

Originální dvojrozhovor pro Livesport s dvojicí českých basketbalových osobností vznikl v průběhu galavečera Basketbalista roku 2022. Vít Krejčí se v hlasování sportovních novinářů a odborníků umístil na 3. místě, hned za oporami české reprezentace Tomášem Satoranským a Janem Veselým.

Spolupráce Bartoně a Krejčího začala na jihu Evropy. Když se Bartoň před šesti lety pomalu loučil s kariérou hráče a přesedlával do role trenéra nadějí, zjevil se ve Španělsku právě Krejčí.

"Já Vítka poprvé viděl v Zaragoze, to byl ještě takové „tintítko“, ale bylo vidět, že má v sobě spoustu talentu a že do toho doroste. Nejdřív jsem ho měl ve výběru reprezentace do 18 let, poté se mi trochu ztratil z očí, ale byli jsme v kontaktu i nadále. Pak sice přišlo zranění, ale zároveň úspěch v tom, že byl i přesto draftovaný do NBATím, že jsem se přesunul od „osmnáctky“ k nároďáku jako asistent, jsme zase v kontaktu a děláme spolu znovu a víc intenzivně," vypráví Bartoň o setkáních s Krejčím, který od nového ročníku bude v dresu Oklahoma City Thunder jediným Čechem v NBA.

Po operaci se Krejčí cítí skvěle

Krejčí si po poslední sezoně prošel nepříjemným obdobím. Hned, jak to bylo možné, zamířil na plánovanou operaci. Zdá se však, že artroskopie levého kolena dopadla zdárně, vždyť už tři měsíce po ní se představil v Las Vegas na setkání tradiční Summer League NBA.

"Nejdůležitější věc byla, že jsem se cítil skvěle. Bylo to poprvé, co jsem hrál po operaci. Když jsem se vrátil domů, první tři týdny jsem se připravoval právě s Lubošem a Michalem Miřejovským. Myslím, že mi první sezona za mořem docela vyšla, tak jsem rád, že se naše spolupráce vyplácí. Samozřejmě teď to bylo hlavně o tom, dostat se zpátky do basketbalového rytmu," vrací se Krejčí k důležitým chvílím letošního léta.

To je tentokrát pro basketbalisty nabité. Pauzu, ve které jindy čerpají energii na novou sezonu, vystřídaly horečné přípravy na evropský šampionát, jehož jedna ze skupin se odehraje i v Praze. Bezprostředně po Eurobasketu se pak Luboš Bartoň bude stěhovat na novou adresu. Spolupráci mu nabídla katalánská Girona, kde působí legendární trenér Aíto García Renenes. Bartoň se stane jeho asistentem.

"Jestli má Víťa pár dnů na to dostat se z Eurobasketu do Oklahomy, tak já to mám o dost složitější. Přesun u mě musí proběhnout v řádu hodin. Pomažu hned do Girony, kde už na mě budou čekat. Je to pro mě skvělá příležitost. Aíto mě vedl už jako hráče v Badaloně, je to trenérská legenda evropského basketbalu a jen to, být vedle něj celou sezonu, bude pro mě neuvěřitelné," vysvětluje Bartoň.

Jedním dechem ale dodává, že myšlenky na angažmá v Katalánsku zatím odsouvá. Důležitější je nyní národní tým: "Teď se soustředíme maximálně na Eurobasket. Máme před sebou dobré léto a věřím, že všem bude sloužit zdraví a forma přijde v pravý moment."

Španělsko čeká na českou injekci

Krejčí a Bartoň už španělskou ACB okusili, v nové sezoně se ale čeká další česká injekce do uznávané soutěže. Hitem jsou bezesporu podpisy Tomáše Satoranského a Jana Veselého na prestižní adrese v Barceloně. Dalším Čechem bude David Jelínek v Murcíi a nelze zapomenout ani na Ondřeje Hanzlíka, který by měl růst pod trpělivým dohledem Luboše Bartoně právě v Gironě.

"Všichni ví, že španělská liga je jedna z nejlepších v Evropě, je tam spousta skvělých hráčů a pořád se tam člověk může leccos naučit. Pro všechny je to skvělá cesta, čehož je třeba využít," říká Krejčí.

"Myslím, že tím, jak jsou Saty a Veselka spojení a hrají spolu v nároďáku už několik let, tak budou hodně nebezpečné duo. Nejen v ACB, ale i v Eurolize," dodává Krejčí k budoucí spolupráci dvou nejlepších českých basketbalistů současnosti v novém angažmá.

Také on ale nyní směřuje své myšlenky jen k reprezentaci. Neměl by určitě chybět v konečné nominaci 12 hráčů a zažije poprvé mistrovství Evropy v domácím prostředí. Sám však tuší, že tento faktor může být i zrádný.

"Nejdůležitější bude brát to zápas od zápasu. Nemyslím, že bychom si už na začátku měli dávat nějaký cíl, kterého chceme dosáhnout. Je potřeba jít krok po kroku, připravovat se na zápasy postupně a mít v hlavě jen ten další zápas a ne to, co bude za tři dny. Teď bude důležité, se na to pořádně připravit. Máme před sebou měsíc a každý den je nutné zlepšovat tým a jeho chemii, aby bylo vše ready na Eurobasket," vysvětluje svůj pohled na věc.

Bartoň má před ME dobrý pocit

Národní tým v průběhu léta absolvuje tvrdou fyzickou přípravu a asistent trenéra Bartoň má před reprezentačním vrcholem sezony dobrý pocit. "Mám dojem, že jsme to chytli za správný konec. Nepřeháníme to, ale určitě se neflákáme," zmiňuje aktuální tvrdou práci, která ani basketbalistům možná příliš nevoní, ale je pro konečný úspěch na turnaji nezbytná. 

Pro Bartoně bude Eurobasket speciální ještě z jiného pohledu: "Osobně se těším na atmosféru, na zápasy. Jako hráč jsem neměl nikdy příležitost hrát kromě kvalifikací na nějakém mistrovství doma, takže to pro mě i v roli asistenta bude skvělá příležitost. Doufám, že kluci budou spíš koncentrovaní, protože člověk někdy nehraje nejlepší basket, když je příliš v emocích. Na druhou stranu, tahle parta spolu prošla už tolika zkouškami… Myslím, že to bude v pořádku."