Basketbalisté Brna porazili Ústí nad Labem a poprvé si zahrají finále poháru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Basketbalisté Brna porazili Ústí nad Labem a poprvé si zahrají finále poháru

Basketbalisté Brna jsou ve finále poháru. (archivní foto)
Basketbalisté Brna jsou ve finále poháru. (archivní foto)Profimedia
Basket Brno je poprvé ve finále Českého poháru basketbalistů. V úvodním semifinále v Praze na Královce ligový lídr porazil Ústí nad Labem 102:71 a v neděli bude o premiérový triumf bojovat s Děčínem, který zdolal Kolín 88:65. Poražené týmy si zahrají o třetí místo.

Basket Brno od založení klubu v roce 2012 postoupil do pohárového Final Four podruhé, ale loni v Lounech prohrál v semifinále s pozdějším vítězem Opavou a v duelu o třetí místo nestačil na Pardubice. V lize ale pak dosáhl na první medaili a získal bronz.

Nad Ústím vyhráli Brňané potřetí ze čtyř vzájemných zápasů v sezoně. Soupeře ani jednou nepustili do vedení a po patnáctibodové šňůře na přelomu první a druhé čtvrtiny vedli 34:17. Brzy po poločasové přestávce už měli náskok 28 bodů a zápas měli až do konce pod kontrolou. Lídry vítězů byli s 15 body reprezentant Richard Bálint a Randy Culpepper, nejlepším střelcem utkání byl se 17 body ústecký Spencer Svejcar.

Utkání Ústí nad Labem – Brno 71:102

"Rozhodně to na hřišti nebylo tak jednoznačné, jak říká výsledek. Nečekali jsme, že Ústí porazíme o 30 bodů. Poslední zápasy hrají ve formě, i když jsme u nich vyhráli," uvedl brněnský rozehrávač Viktor Půlpán. "Šli jsme do toho s tím, že to nebude jednoduchý zápas. Jsem rád, jak jsme k tomu všichni přistoupili. Myslím, že celý tým podal skvělý výkon a je to vidět na výsledku. My si pro to zlato jdeme," prohlásil český reprezentant.

Utkání Kolín – Děčín 65:88

Děčín si rozhodující náskok vypracoval ve třetí čtvrtině a nad Kolínem zvítězil ve čtvrtém vzájemném utkání v sezoně potřetí za sebou. Finále budou Severočeši hrát počtvrté po letech 2012, 2015, 2016, dovedl je do něj nejlepší střelec zápasu Anthony Walton, autor 21 bodů.

"My začátky druhých poločasů nemáme v posledních zápasech pod kontrolou. Stává se nám skoro v každém druhém zápase, že to promrháme. Pak je z toho dnešní prohra ve třetí čtvrtině o 13 bodů. V tom nám ujede celý zápas," konstatoval kolínský pivot Jakub Petráš.

"Na začátku druhého poločasu jsme dodrželi přesně to, co jsme chtěli. V prvním poločase jsme hořeli na obranném doskoku. Oni měli hrozně moc druhých šancí. Hodně nás tam trápil Petráš. Jednoduchými koši se drželi v zápase. My jsme si dobře pohlídali jejich střelce," podotkl děčínský Tomáš Pomikálek.