Šampioni! Basketbalisté Španělska porazili Francii 88:76 a vyhráli ME, Němci slaví bronz

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Šampioni! Basketbalisté Španělska porazili Francii 88:76 a vyhráli ME, Němci slaví bronz
Aktualizováno
Šampioni! Basketbalisté Španělska porazili Francii 88:76 a vyhráli ME, Němci slaví bronz
Šampioni! Basketbalisté Španělska porazili Francii 88:76 a vyhráli ME, Němci slaví bronzProfimedia
Vládci mistrovství Evropy v basketbalu jsou hráči Španělska, kteří ve finále porazili Francii 88:76 a slaví čtvrtý titul. Navázali na triumfy z let 2009, 2011 a 2015. První sadu medailí pro sebe urvali basketbalisté Německa. V zápase o třetí místo dokázali porazit houževnaté Polsko 82:69.

Španěly táhl v Berlíně 27 body Juancho Hernangómez, který proměnil sedm z devíti tříbodových pokusů. K němu se přidal se 14 body bratr Willy. Úřadující světoví šampioni Španělé získali na ME medaili posedmé za sebou, na trůnu vystřídali Slovince.

Francouzi sice smazali na přelomu druhé a třetí čtvrtiny jednadvacetibodové manko a přiblížili se na rozdíl tří bodů, poté jim ale soupeři znovu odskočili. Hráčům "Les Bleus" nepomohlo ani 23 bodů rozehrávače Evana Fourniera.

"Španělé hráli od začátku do konce lépe. Měli jasný plán, zatímco my nedokázali ten náš dostatečně dodržet. Ani jednou jsme neměli hru pod kontrolou. Byli zkrátka lepší. Tečka," řekl Fournier.

Španělé se od úvodu spoléhali na pozornou obranu a v první čtvrtině získali devítibodový náskok. Ve druhé části se rozstřílel Juancho Hernangómez, po jehož čtyřech trojkách za sebou utekli úřadují mistři světa do vedení 35:16. Španělé v první půli proměnili devět z 15 tříbodových střel a k osmnáctibodovému Juanchovi se přidal bratr Willy. Nasbíral dalších deset bodů.

Stříbrní olympijští medailisté z Tokia Francouzi se po sérií oddechových časů vrátili do hry v závěru první půle. Díky jedenácti bodům za sebou snížili ze stavu 26:47 na 37:47. Táhl je především Fournier s jedenácti body.

Výběr trenéra Vincenta Colleta nepolevil ani po přestávce a po dalších devíti bodech se přiblížil na rozdíl tří (49:46). Španělé si vzali oddechový čas a v utkání plném výkyvů se vrátili na úspěšnou vlnu. Po sérii devíti bodů si vypracovali zpět dvojciferný náskok.

V závěrečné části se sice Francouzi pokusili o zdramatizování, Španělé ale dál drželi náskok kolem hranice deseti bodů. Hráči "Les Bleus" doplatili také na 19 ztrát, Španělé jich měli devět.

Utkání Španělsko - Francie

Německo slaví medaili z ME po 17 letech

Němečtí reprezentanti si v domácím prostředí v Berlíně vypracovali v první půli náskok, díky dvanácti bodům Schrödera vedli o přestávce o třináct bodů. Poláci se ale nevzdali. Ve druhé části zahájili stíhací jízdu a po tříbodové trefě Jakuba Garbacze srovnali na začátku poslední čtvrtiny na 59:59. Němci, kteří v dramatickém semifinále podlehli Španělům, však znovu odskočili a dotáhli k radosti Dirka Nowitzkého v hledišti duel k vítězství.

Po zlatu z roku 1993 a stříbru ze šampionátu 2005 slavili první bronz z ME. Poláci nevyužili šanci získat první medaili od roku 1967, i tak zaznamenali nejlepší výsledek po 51 letech.

Statistiky utkání Německo - Polsko