Bruggám premiéra v play off Ligy mistrů nevyšla, Borussia si vyšlápla na Chelsea

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bruggám premiéra v play off Ligy mistrů nevyšla, Borussia si vyšlápla na Chelsea

Domácí Karim Adeyemi  obešel i Kepu Arrizabalagu a dal jediný gól zápasu Dortmund – Chelsea.
Domácí Karim Adeyemi obešel i Kepu Arrizabalagu a dal jediný gól zápasu Dortmund – Chelsea.AFP
Benfica Lisabon si v osmifinále LM poradila na hřišti belgických Brugg, kde zvítězila 2:0. Rozhodující branku si po změně stran připsal nejproduktivnější hráč hostů v sezoně Joao Mário, který se prosadil z pokutového kopu. Domácí mohli být rádi, že jejich první zápas v play off milionářské soutěže neskončil hůř, portugalský celek totiž řadu šancí neproměnil. Dortmund si doma poradil s Chelsea 1:0. Pohledný duel nabídl jedinou branku až v 63. minutě, kdy po soupeřově rohu předvedl dokonalý protiútok Karim Adeyemi.

Club Bruggy – Benfica 0:2

Modročerní se s chutí pustili do svého premiérového utkání ve vyřazovací fázi milionářské soutěže. Už v páté minutě se v situaci jeden na jednoho objevil Tajon Buchanan, zakončoval však z téměř nulového úhlu a nepovedlo se mu překonat brankáře Benfiky. Na druhé straně měl šanci stoper hostů António Silva, hlavou ze slibné pozice ale mířil trestuhodně nad brankovou konstrukci. A tak před poločasovou pauzou rozvlnili síť domácí, gól Denise Odoie ovšem padl z ofsajdu, a do šaten se tedy šlo za bezbrankového stavu.

Hlavní sudí musel pět minut po výměně stran přisoudit pokutový kop pro tým z Lisabonu. Zavinil ho zbytečným faulem skotský obránce Jack Hendry. Z 11 metrů se s velkým štěstím prosadil Joao Mário. Simon Mignolet totiž dokázal jeho ránu vyrazit na břevno, od něj se však míč přece jen dostal za záda někdejší jedničky Liverpoolu. Orli se hnali za další trefou, která by vylepšila jejich výchozí pozici pro odvetné utkání. Těsně před koncem duelu se jí dočkali, značný podíl na tom měla nešikovná defenziva Farmářů. Nejvyšší možnou cenu za ztrátu míče při rozehrávce je donutil zaplatit střídající David Neres.

Dortmund – Chelsea 1:0

Londýňané měli na drtivý nástup soupeře odpověď jménem Mychajlo Mudryk, jehož rychlé nohy dělaly obráncům starosti. V 16. minutě Ukrajincovy kličky vyústily ve standardní situaci z nebezpečné pozice, po níž dokonce Thiago Silva dostal míč do sítě. Povedlo se mu to ovšem jen s přispěním ruky a místo gólové oslavy viděl žlutou kartu. Zápas hraný v úžasné atmosféře nabízel pohledný fotbal, ofenzivní hvězdy však neměly seřízená mířidla a jen nad břevno střílel z hranice vápna jak hostující Joao Félix, tak na druhé straně Adeyemi. Útočník Blues zapůjčený z Atlétika se ještě ve 38. minutě prodral přes Mariuse Wolfa a trefil horní tyč. Atraktivní první půle tak skutečně nenabídla jedinou střelu na bránu.

K první takové došlo až v 55. minutě, přímý kop Reece Jamese ale nebyl pro Gregora Kobela výraznější hrozbou. Anglický krajní bek později pálil znovu a Švýcar vytáhl jeho pokus na roh. Právě po jeho zahrání ovšem domácí Adeyemi předvedl ukázkovou individuální akci přes celé hřiště, obehrál posledního bránícího hráče Enza Fernándeze a po kličce gólmanovi zakončil do odkryté brány. Chelsea měla velmi blízko k vyrovnání v 78. minutě, když se v prostoru penaltového puntíku zjevil osamocený Kalidou Koulibaly. Míč z jeho kopačky ale ztlumil Kobel a z brankové čáry nakonec ve skluzu odpálil Emre Can. Kobel pak šest minut před koncem základní hrací doby zneškodnil další šanci Félixe a v závěrečných vteřinách i ránu Fernándeze.