České basketbalistky porazily na domácí půdě Irsko 74:57 a jsou blízko k postupu na ME

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
České basketbalistky porazily na domácí půdě Irsko 74:57 a jsou blízko k postupu na ME
České basketbalistky nad Irskem s přehledem vyhrály.
České basketbalistky nad Irskem s přehledem vyhrály.Profimedia
České basketbalistky porazily v Praze na Královce v kvalifikaci o mistrovství Evropy Irsko 74:57 a posunuly se do čela skupiny I. V neděli od 18:00 uzavřou boj o patnáctou účast na kontinentálním šampionátu za sebou na stejném místě proti Nizozemsku a k postup na červnový turnaj jim stačí i prohra o pět bodů. ME budou hostit Izrael a Slovinsko.

Nejlepšími střelkyněmi vítězek dnes byly se 16 body Veronika Voráčková a Natálie Stoupalová, stejný počet dala za Irsko také Edel Thorntonová. Premiérového zápasu v národním týmu se dočkaly před 1012 diváky Emma Čechová z brněnských Žabin a Dominika Paurová, která působí na střední škole v DME Academy v Daytona Beach na Floridě.

Utkání předcházela minuta ticha k uctění památky obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii. Irky v úvodu odpověděly na koše Voráčkové a Terezy Vyoralové a trojkou Bridget Herlihyové se dostaly do vedení 7:4. Vzápětí měly náskok ještě dvakrát, ale domácí tým otočil šestibodovou šňůrou na 16:10 a postupně navyšoval rozdíl.

Přehled zápasu Česko – Irsko 74:57

Pomohl si v první čtvrtině čtyřmi trojkami Gabriely Andělové, kapitánky Renáty Březinové, Petry Holešinské a Stoupalové. Voráčková stihla osm bodů. Sérii favoritek 16:0 zastavila až trojkou Herlihyová a snížila na 17:32. Irky dokázaly sice stáhnout ztrátu na rozdíl 12 bodů, ale Stoupalová dvěma šestkami a ještě dalším košem zařídila do poločasu vedení 43:27.

Stejně jako úvod zápasu začaly Češky i druhý poločas dvěma zisky a Voráčková vyrovnala dosud nejvyšší náskok v utkání 18 bodů. Březinová pak trojkou upravila na 50:30 a tou další přerušila pětibodovou šňůrou soupeřek Voráčková.

Aktuální tabulka skupiny I
Aktuální tabulka skupiny ILivesport

Irky na začátku závěrečné čtvrtiny díky trojkám Edel Thorntonové a Michelle Clarkeové zkorigovaly na 45:60. Vzápětí stáhly manko jen na 13 bodů, ale díky dvěma úspěšným trestným hodům se dočkala svých první bodů v utkání Eliška Hamzová.

Trenérka Romana Ptáčkova zařadila do hry všech dvanáct hráček ze zápasové soupisky a díky vyšší výhře než o deset bodů Češky ještě vylepšily svou pozici před utkáním s Nizozemkami. Na EuroBasket je může posunout i prohra o pět bodů, při nižším vítězství by to bylo jen o čtyři body.

Další výsledky kvalifikace