České biatlonisty čeká v nové sezoně řada změn, muži mají nového trenéra

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
České biatlonisty čeká v nové sezoně řada změn, muži mají nového trenéra
České biatlonisty čeká v nové sezoně řada změn, muži mají nového trenéra.
České biatlonisty čeká v nové sezoně řada změn, muži mají nového trenéra.Profimedia
S řadou změn v trenérském, servisním i závodním týmu vstoupí od příštího týdne čeští biatlonisté do nové sezony Světového poháru. Po olympijských hrách v Pekingu převzal omlazený mužský tým trenér Michael Málek (46), novým šéfem servismanů je Nor Ole Björn Tretterud a za broušení lyží je zodpovědný Rakušan Benjamin Eder. Hlavní nadějí by přesto měla zůstat poslední vítězka malého křišťálového glóbu z vytrvalostních závodů a desátá žena hodnocení SP Markéta Davidová (25).

"Jsme na začátku nového čtyřletého cyklu. Po olympijských hrách nastala spousta změn. Věřím, že budou pozitivní. Dokončili jsme generační výměnu v mužském týmu a máme excelentní ženský výběr v čele s Markétou," řekl na tiskové konferenci šéf svazu Jiří Hamza. "Máme před sebou velké výzvy. Vedle každoročního Světového poháru v Novém Městě na Moravě nás zde čeká mistrovství světa v roce 2024," doplnil Hamza.

Hledá se náhrada za Puskarčíkovou

Nový ročník Světového poháru začne příští týden v Kontiolahti. Muži vstoupí ve Finsku do sezony vytrvalostním závodem v úterý, ženy o den později. V nominaci pro úvodní podnik jsou Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Tomáš Mikyska, Mikuláš Karlík a Jonáš Mareček. V týmu žen figurují vedle Davidové Jessica Jislová, Lucie Charvátová, Eliška Václavíková, Tereza Voborníková. V IBU Cupu zahájí sezónu Tereza Vinklárková, Kristýna Otcovská, Vítězslav Hornig a Adam Václavík.

"Každý ze závodníků má ale otevřené dveře, a když předvede výkon, kterého si může trenér všimnout, může se dostat do Světového poháru," řekl sportovní ředitel Rybář.

V reprezentaci již nefigurují Eva Puskarčíková, Tomáš Krupčík, Milan Žemlička nebo Natálie Jurčová, kteří ukončili po minulé sezoně kariéru. "Evik bude chybět. Byla tahounem co se týče dobré nálady i stálicí v individuálních a týmových výkonech. Pracujeme na tom, abychom našli vhodnou adeptku, která ji nahradí," uvedl asistent trenéra Jiří Holubec.

Muži mají nového trenéra

Zatímco u žen zůstal hlavním koučem Nor Egil Gjelland, u mužů vystřídal Rybáře bývalý trenér juniorů Málek. Kouč se vrací do A-týmu po čtyřech letech a má navázat na předchozí práci s juniory. V roli střeleckého trenéra mu bude pomáhat olympijský vítěz ve sportovní střelbě Matthew Emmons.

"Prolínali jsme se několik let a všichni se dlouho známe. Je to ale něco jiného. Kluci mají trochu jiný drive. Před pár lety jsem byl u ostřílených medailistů z vrcholných akcí, teď jsou tam mladí kluci, kteří se na ty pozice chtějí dostat. Doufám, že se do budoucna prosadí," řekl Málek.

Start sezony bez Rusů a Bělorusů

Na startu sezony nebudou závodníci z Ruska a Běloruska, které Mezinárodní biatlonová unie (IBU) vyloučila kvůli válce na Ukrajině. "Sezona tím bude malinko ovlivněná, ale jsem rád, že se k tomu biatlon postavil nejtvrději ze všech. Dokonce jsme federace vyloučili a zpětný návrat je možný až po ukončení války. Jsem rád, že jsme si udrželi zásadový postoj a jiná cesta není. Na závodišti asi bude konkurence chybět, ale dokud se nevyřeší jiné věci, musí jít sport stranou," řekl Hamza, jenž je viceprezidentem IBU.

Vedle domácího Světového poháru v Novém Městě na Moravě od 2. do 5. března bude pro české reprezentanty vrcholem mistrovství světa v Oberhofu (8. do 19. února). "Příprava proběhla relativně bez zdravotních problémů, což je základ. Změny se promítnou až v dalších měsících a uvidíme, zda jsme na správné cestě. Věřím, že nové realizační týmy vše zvládly a hledím do sezony s optimismem. Nemůžeme pět let za sebou říkat, že procházíme generační obměnou. Jdeme do cyklu, kdy čekáme, že výsledky půjdou nahoru a věřím, že to tak bude," dodal Hamza.