České naděje před debutem v NHL: Jiříček a Blümel byli povýšeni z farmy do prvního týmu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

České naděje před debutem v NHL: Jiříček a Blümel byli povýšeni z farmy do prvního týmu

David Jiříček v dresu Clevelandu.
David Jiříček v dresu Clevelandu.Profimedia
Dva čeští hokejoví talenti jsou velmi blízko své premiéře v NHL. Obránce David Jiříček (18) a útočník Matěj Blümel (22) byli povoláni svými týmy z farem v nižší AHL. Zatímco prvnímu z nich pomohlo nahoru větší měrou zranění konkurence, druhému skvělé výkony.

Jiříček zaujal uvolněné místo v kádru Columbusu po Adamu Boqvistovi. Švédský obránce utrpěl v úterním utkání s Arizonou při porážce 3:6 zlomeninu v noze a čeká jej šestitýdenní pauza.

Klatovský odchovanec, jehož si Blue Jackets vybrali v červenci jako šestku draftu, se dočkal pozvánky z farmy v Clevelandu poprvé v sezoně. Na farmu zamířil při posledním škrtu na konci tréninkového kempu a za Monsters si v pěti utkáních připsal čtyři body za čtyři asistence. To je nejvíc z debutujících obránců v soutěži. Bronzový medailista z letošního mistrovství světa ve Finsku měl 12 střel na branku a dva kladné body v bilanci plus/minus.

Výsledky a program Columbusu

Nejmladší český reprezentant v historii (nastoupil ve věku 16 let a 345 dnů) a bronzový medailista z loňského MS podepsal šest dnů po draftu s Columbusem tříletou nováčkovskou smlouvu a i s bonusy by si mohl vydělat 5,85 milionu dolarů. V prvním týmu by měl roční příjem 950 tisíc dolarů a na farmě 82.500 dolarů. V přípravě sehrál čtyři duely a připsal si jednu asistenci. Blue Jackets nastoupí v pátek doma proti Bostonu. 

Další majitel bronzu z loňského světového šampionátu Blümel v AHL v pěti zápasech nasbíral osm bodů a vstřelil pět branek. Je nejproduktivnějším hráčem i střelcem mezi nováčky soutěže. Celkově mu patří v bodování čtvrté místo a mezi kanonýry je druhý. V přípravě sehrál za Dallas dva duely, ovšem nebodoval.

Táborského rodáka draftoval v roce 2019 ve čtvrtém kole na 100. pozici Edmonton, ale kontrakt s ním neuzavřel a ztratil na něj práva. Účastník dvou MS si proto mohl vybírat z nabídek jakéhokoliv týmu NHL. S Dallasem uzavřel v červnu jako volný hráč dvouletou nováčkovskou smlouvu s ročním příjmem 925.000 dolarů, z něhož 92.500 dolarů činí podpisový bonus. V případě působení na farmě bude mít plat 80.000 dolarů.

Dallas čeká nejbližší zápas v noci na pátek doma proti Washingtonu.

Výsledky a program Dallasu