Play off se vzdálilo. Češi marně naháněli Finy, Markkanen nasázel 34 bodů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Play off se vzdálilo. Češi marně naháněli Finy, Markkanen nasázel 34 bodů

Aktualizováno
Elias Valtonen se snaží prosmýknout přes Jaromíra Bohačíka.
Elias Valtonen se snaží prosmýknout přes Jaromíra Bohačíka.Profimedia
Snažili se, dřeli a dotahovali náskok soupeře, který narostl až na 18 bodů. Nakonec ale čeští basketbalisté na Finsko nestačili, v předposledním vystoupení ve skupině D na mistrovství Evropy mu podlehli 88:98. Na straně vítězů, kteří si zajistili účast v osmifinále, ukázala sílu hvězda z NBA – Lauri Markkanen nasázel 34 bodů. Čechy čeká ve čtvrtek Izrael a pro postup do play off jej musí bezpodmínečně porazit.

Češi, v jejichž sestavě nechyběl Tomáš Satoranský, promarnili možnost zajistit si účast v berlínském osmifinále. Po třetí porážce ze čtyř zápasů budou svěřenci trenéra Ronena Ginzburga ve čtvrtek od 17:30 v závěrečném vystoupení ve skupině D bojovat o postup s Izraelem.

Výhru Finska režíroval hvězdný pivot Lauri Markkanen, který zaznamenal double double. Čerstvá posila Utahu z Clevelandu dala 34 bodů a zapsala 10 doskoků. Porážku českého týmu neodvrátil 22 body Vojtěch Hruban.

"Finsko si zasloužilo vyhrát, hrálo dobře. A nejen dnes. Využívá unikátní styl téměř bez dlouhých hráčů a způsobuje tím problémy svým soupeřům. My jsme nezačali dobře, pořád jsme je naháněli, a když jsme se přiblížili, tak oni dali klíčové střely. To je ale život. Věřím, že příště už vyhrajeme a postoupíme do Berlína," prohlásil Ginzburg.

Statistiky utkání Finsko – Česko

Satoranský, který dva týdny po zranění pravého kotníku nastoupil v pátek v úvodním utkání s Polskem, ale v sobotu proti Srbsku i v pondělí proti Nizozemsku zůstal jen na lavičce, strávil na hřišti téměř 26 minut. Více odehrál ze spoluhráčů jen Hruban. Satoranský zaznamenal první dva body na turnaji a k tomu deset asistencí a čtyři doskoky.

"Myslím, že se už cítil lépe. Uvidíme, jak na tom bude po utkání. Z mého pohledu můžeme z tohoto zápasu jen těžit, pokud jde o jeho zapojení. Myslím, že příště bude ještě připravenější," uvedl trenér směrem k rozehrávači Barcelony.

Češi sice na úvodní dvě úspěšně šestky Markkanena odpověděli trojkou Tomáše Kyzlinka, ale za tři a půl minuty už se trefil jen kapitán Hruban, zatímco Finové unikli až do náskoku 14:5. Potom se domácí nastartovali spoluprací Satoranského s Janem Veselým a trojku přidal Jaromír Bohačík.

Finové na přelomu první a druhé čtvrtiny unikli šňůrou 11:0 už na šestnáctibodový rozdíl. Střelecky je táhli především Markkanen se Sasuem Salinem. Snížili Hruban a smečí Veselý, ale hosté dokázali reagovat. Stejně tak na trojky Davida Jelínka a Hrubana – Salin je poslal do náskoku 43:28.

Hráčské statistiky

O 15 bodů vedl soupeř ještě jednou, ale Ginzburgův tým převedl dvanáctibodovou šňůru a střelecky stejně jako s Nizozemskem zářil autor 15 bodů Veselý. Trojka Salina, který stihl za poločas 18 bodů, dala do pauzy Finům náskok 51:45.

V třetí čtvrtině se za téměř šest minut trefil z české strany pouze Hruban, a přestože Finové také za dlouhou dobu skórovali jen dvakrát, následnou šňůrou 7:0 unikli do vedení 61:47. Český střelecký výpadek přerušil v čase 26:46 trojkou Bohačík. O chvíli později ale po přesné mušce Henriho Kantonena vedli Finové už od 18 bodů.

Tabulka skupiny D

Na přelomu třetí a poslední čtvrtiny nervózního zápasu plného soubojů a emocí Češi díky Patriku Audovi, trojce Hrubana a koši Bohačíka snížili na 64:72. Ve 35. minutě Bohačík trojkou stáhl ztrátu dokonce na sedm bodů, Finové si ale dalšími třemi trojkami vylepšili bilanci na celkem 15 tříbodových košů a výhru si pohlídali.

"Hráli jsme proti dobrému týmu, který je od mládeže dlouho spolu. A hraje ve stále stejném systému. My znali silné stránky Finů, což je rychlý přechod do útoku a útočný doskok, ale v první fázi utkání jsme to nezastavili. Až pak se to zlepšilo, ale náš hlavní problém byl opět v obraně. Pokud bychom dokázali víckrát soupeře stopnout, mohli bychom víc vyrážet i do protiútoků. Obrana je základ všeho," podotkl izraelský kouč, který před dvěma roky získal i české občanství.

Výsledky EuroBasketu

Teď Ginzburga čeká souboj s jeho vlastí. "Bude to klíčový zápas a bude to proti mé zemi. Teď ale žiju tady a miluju Česko, takže tam bude o něco víc emocí. Jistě, narodil jsem se v Izraeli, ale nakonec jde především o basket a my musíme vyhrát. Jistě tam bude trochu víc emocí, ale jakmile začne zápas, už tohle musí stranou," dodal Ginzburg.