Česko – Řecko 88:94. Těsnou bitvu o čtvrtfinále rozhodl favorit až v závěru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Česko – Řecko 88:94. Těsnou bitvu o čtvrtfinále rozhodl favorit až v závěru
Aktualizováno
Česko – Řecko 88:94. Těsnou bitvu o čtvrtfinále rozhodl favorit až v závěru
Česko – Řecko 88:94. Těsnou bitvu o čtvrtfinále rozhodl favorit až v závěruProfimedia
Čeští reprezentanti bojovali v osmifinále EuroBasketu s vysoce favorizovaným Řeckem statečně, nakonec ale padli 88:94. Vstup do utkání svěřencům Ronena Ginzburga nevyšel, když rychle nabrali devítibodovou ztrátu. Jenže srovnali jak hru, tak skóre a první poločas vyhráli 45:41. Čtyřbodové vedení udrželi i v další části a do poslední čtvrtiny se tak šlo za stavu 67:63 pro Čechy. V závěru ale měl favorizovaný soupeř navrch a po vítězství 94:88 postupuje do čtvrtfinále, kde se utká s Německem.

Češi šli do play off ze čtvrté pozice a nepřekvapili vítěze skupiny C, který je na turnaji dál jako jediný bez porážky. Řeky dotáhl k vítězství Giannis Antetokounmpo, hvězda NBA. Zaznamenal double double díky 27 bodům a 10 doskokům a přidal i pět asistencí.

Na první koš se čekalo 87 sekund a po přihrávce Nicka Calathese se o něj postaral Georgios Papagiannis. Odpověděl Jan Veselý, který v záapse zaznamenal 21 bodů, ale Řekové devítibodovou šňůrou unikli na 11:2. Dvěma koši snížil Veselý, po trojce Calathese a Papagiannisově dopíchnutí míče do koše vedl tým kouče Dimitrise Itudise už dvouciferným rozdílem.

Potom na Veselého, který dal prvních osm českých bodů, navázali Ondřej Balvín, trojkami Tomáš Satoranský s Vojtěchem Hrubanem a Veselý svým desátým bodem v zápase dokonal obrat z 6:16 na 18:16. První čtvrtina skončila nerozhodně 20:20.

Přetahovanou o vedení v druhé desetiminutovce začal šestkou Hruban, Řekové pak poprvé od úspěšného začátku třikrát vedli, pomohly jim i trojky Joanise Papapetrua, Tylera Dorseyho a Calathese, po které už to bylo 36:32. Šesti body za sebou ale zařídil do poločasu náskok 45:41 Patrik Auda, ten poslední dal po parádní přihrávce Satoranského.

Balvín načal druhou půli košem znamenajícím šestibodové vedení. Řekové ale i díky další Calathesově trojce a šesti bodům Giannise Antetokounmpa v rychlém sledu otočili stav na 50:49. Trojkou zareagoval Jaromír Bohačík. Tou další i s proměněným trestným hodem vrátil českému týmu náskok Hruban (56:53). Šestibodovou šňůru Řeků zastavil trojkou Bohačík a třetí čtvrtinu zakončil trefou z dálky Tomáš Kyzlink, jenž zajistil českému týmu náskok 67:63.

Na šňůru Řeků 6:0 na startu závěrečné čtvrtiny sice odpověděl trojkou Hruban, ale stejnou minci oplatil soupeř a své vedení zvýšil už na 78:70. Po Antetokounmpově trojce a koši Giannoulise Larentzakise byl rozdíl deset bodů. Balvínova smeč a koš Veselého s proměněnou šestkou ještě daly za stavu 83:88 českému týmu naději, ale 31 sekund před koncem ji utnul trojkou Antetokounmpo.

Statistiky utkání Řecko – Česko

Hráčské statistiky

Výsledky EuroBasketu