Česko – Švýcarsko v číslech. Smrtící střelba i brejky domácích, pozor na tresty

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Česko – Švýcarsko v číslech. Smrtící střelba i brejky domácích, pozor na tresty
Josef Rýpar je nejčastěji vylučovaným českým hráčem.
Josef Rýpar je nejčastěji vylučovaným českým hráčem.
Martin Flousek / Český florbal
V souboji tradičních soupeřů se čeští florbalisté pomalu ale jistě Švýcarsku přiblížili a v posledních letech mívají mírně navrch. Před semifinálovou bitvou je dle čísel zřejmé, že půjde o vyrovnaný souboj, který může skončit nejtěsnějším rozdílem. Švýcaři jsou velmi efektivní v zakončení, Čechům zase svědčí nové trenérské vedení, pod kterým má výjimečnou úspěšnost. Co dalšího odhalily statistiky?

Vzájemná bilance

Celková (počet zápasů, výhry Česka, výhry v prodloužení, remízy, výhry v prodloužení Švýcarska, výhry Švýcarska, skóre)

Česko – Švýcarsko    72 20 4 7 3 38 277:330

Posledních 10 zápasů

Česko – Švýcarsko    4 3 0 3  37:40 

Z dlouhodobého pohledu mají Švýcaři jasně navrch. Na florbalové poměry nepadá ve vzájemných duelech  moc gólů, dobře pracují obrany a oba soupeři se detailně znají. Nejčerstvějších 10 utkání se vzhledem k frekvenci série Euro Floorball Tour a pravidelným setkáním na mistrovstvích světa vměstnalo do posledních čtyř let. Jen jeden výsledek vzájemného zápasu skončil v tomto období rozdílem více než dvou gólů – v listopadu 2019 triumfovalo Švýcarsko 8:2, poslední dva góly ale dávalo do prázdné branky.

Dlouhodobá forma

Česko

Po příchodu trenéra Jaroslava Berky udělali Češi další výkonnostní posun. Zaváhali sice v kvalifikačním utkání na MS se Slovenskem (4:5), ale v konfrontaci s týmy TOP4 dokázali vyhrávat. Aktuálně český tým drží sérii osmi utkání bez porážky.

Švýcarsko

Pod vedením švédského kouče Davida Janssona se Švýcarům v roce 2022 příliš nedařilo. V jeho průběhu zaváhali i s týmem Lotyšska (prohra 5:6 na Světových hrách). Na světovém šampionátu překvapila také remíza s Norskem. Ze společenství TOP4 jsou Švýcaři v posledním období výsledkově nejslabším týmem.

Útok

Česko 

Se 17 góly ze tří zápasů základní skupiny mistrovství světa bylo Česko nejhorším týmem ze současných semifinalistů. Devět gólů do sítě Slovenska tuto bilanci vylepšilo a posunulo svěřence Jaroslava Berky před Švýcary. Na 26 branek potřebovali Češi celkem 228 střeleckých pokusů, 112 jich šlo na branku. Efektivita střelby je na 23,2 %. 

Švýcarsko 

Nebývalá úspěšnost střelby (29,10 %) zdobí domácí výběr, ze 79 přesných pokusů vsítili Švýcaři 23 branek. Těží hlavně z protiútoků, ze kterých dali osm tref, tři gólové radosti přišly i po dobře sehraných standardních situacích.

Obrana

Česko

Se 16 inkasovanými góly ze čtyř zápasů má Česko nejhorší defenzivní bilanci ze všech semifinalistů, brankářům Lukáši Bauerovi a Martinu Benešovi se v rámci turnaje povedlo zastavit 59 střel (úspěšnost 78,67 %). Češi mají největší problémy v oslabeních, ze kterých inkasovali šest branek, z protiútoků padly do české brány tři góly.

Švýcarsko

Ze čtyř utkání na MS inkasoval tým pořadatelské země jen 13 branek, přičemž dvě dostal v početním oslabení. Největší podíl obdržených gólů (8/13) spadá do hry pět na pět. Brankářskou jedničkou týmu je Pascal Maier, který má však horší úspěšnost zásahů (73,53 %) než jeho záskok Patrick Eder (78,95 %).

Disciplína

Česko

Celkem 13 vyloučených během čtyř zápasů není zrovna ideální vizitkou. Češi měli navíc na začátku šampionátu problém čelit přesilovkám soupeřů. Nejtrestanějším českým hráčem je Josef Rýpar, který už na trestné lavici seděl třikrát.

Švýcarsko

Celoplošný power-florbal domácího týmu někdy přinese i nedovolené zákroky pramenící z vysokého nasazení. Švýcaři byli ve čtyřech zápasech na trestné lavici dohromady sedmkrát, jinak si ale zbytečné tresty odpustili. Dvakrát v oslabení inkasovali.

Tři hráči ve formě

Česko

Marek Beneš: Loni byl členem All stars týmu a také letos potvrzuje své výjimečné ofenzivní schopnosti. Tentokrát se ale pasoval spíše do role nahrávače, skvěle funguje jeho spolupráce s Matějem Havlasem.

Lukáš Bauer: Také on byl loni zvolen do nejlepší sestavy šampionátu a znovu působí sebejistě. Ač nemá český tým zrovna jistou defenzivu, Bauerovy zákroky často drží tým ve hře. Jako proti Švédům.

Matěj Havlas: Zabiják s dětskou tváří. Když dostane míček na otevřený forhend, neváhá a nemýlí se. Se čtyřmi góly je nejlepším českým střelcem, zároveň svým pohybem dodává elitní české lajně kreativitu.

Švýcarsko

Michael Schiess: Zdánlivě neviditelný, ale pro chod elitní švýcarské formace nepostradatelný. Díky tvrdé práci, kterou 25letý centr odvádí, může o to víc vyniknout hlavní hvězda Manuel Maurer, nicméně i Schiess sbírá solidní čísla. Během turnaje už dal dva góly a na čtyři nahrál.  

Manuel Maurer: Pro soupeře znamená permanentní nebezpečí, často zůstává skrytý za obránci, ale má také výjimečnou vlastnost vystihnout rozehrávku soupeře a skórovat. Čtyři góly a dvě nahrávky jsou toho důkazem. 

Claudio Laely: Křídlo z Grasshoppers Curych sice patří až do třetí formace, ale pokud dostane příležitost zakončit, nemýlí se. Na turnaji skóroval Laely už čtyřikrát a společně s Maurerem je nejlepším střelcem týmu.

Z databanky Livesportu

Osmkrát v historii se duely Česka a Švýcarska dostaly do prodloužení či nájezdů. Právě v dovednostní disciplíně jsou Češi úspěšní, čtyřikrát na nájezdy vyhráli a jen jednou neuspěli. Naopak pokud padl gól v prodloužení, dvakrát se radovali Švýcaři a jen jednou pro sebe získali zápas Češi, a to na minulém mistrovství světa v Helsinkách. Výhra 4:3 znamenala zisk bronzových medailí.

Zajímavou bilanci drží v medailových duelech proti Švýcarsku Josef Rýpar. V letech 2018 i 2021 se zapsal mezi střelce a zároveň byl v obou utkáních vyloučen. Před pět lety v Praze jeho trest Švýcaři využili ke vstřelení vítězného gólu. Minule přežil bez úhony a Češi uspěli.

Češi i Švýcaři zvládli vítězně v historii jen jednu semifinálovou bitvu. Švýcarsko si zahrálo finále v roce 1998, Češi o šest let později. Paradoxně obou finálových účastí dosáhli sobotní soupeři na šampionátu, jenž se konal v zemi jejich rivala.

MS 1998 (Česko)

semifinále: Švýcarsko – Finsko 5:4 SN

finále: Švédsko – Švýcarsko 10:3

MS 2004 (Švýcarsko)

semifinále: Česko – Švýcarsko 5:3

finále: Švédsko – Česko 6:4