Český Zlatý míč bere potřetí v kariéře Souček, o bod porazil Baráka. Třetí skončil Černý

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Český Zlatý míč bere potřetí v kariéře Souček, o bod porazil Baráka. Třetí skončil Černý
Tomáš Souček oslavil v pražském Edenu vítězství ve finále EKL.
Tomáš Souček oslavil v pražském Edenu vítězství ve finále EKL.@tomassoucek28
Středopolař West Hamu Tomáš Souček (28) potřetí v kariéře vyhrál novinářskou anketu Zlatý míč ČR o nejlepšího českého fotbalistu sezony. Reprezentační kapitán zvítězil v hlasování žurnalistů o jediný bod před záložníkem Fiorentiny Antonínem Barákem (28) a navázal na prvenství z let 2020 a 2021. Třetí skončil s výrazným odstupem křídelník Twente Enschede Václav Černý (25). Klub sportovních novinářů dnes výsledky 27. ročníku ankety slavnostně vyhlásil v Praze.

Souček zvítězil, přestože nevyhrál podzimní ani jarní část hlasování. Po polovině ankety byl třetí se ztrátou 66 bodů na průběžně vedoucího plzeňského brankáře Jindřicha Staňka, jemuž ale jaro nevyšlo a propadl se na konečné čtvrté místo. Součkovi stačila k celkovému prvenství třetí příčka také v druhé polovině ankety. Jarní hlasování ovládl Ladislav Krejčí mladší, kapitán ligového mistra Sparty. Obhájce prvenství v anketě útočník Patrik Schick z Leverkusenu vinou zranění skončil až osmý.

Souček s West Hamem před pár dny ovládl Evropskou konferenční ligu a získal svou první trofej v pohárových soutěžích UEFA. Spolu s ním se radoval i bek Vladimír Coufal, jenž tentokrát skončil v anketě sedmý.

Tomáš Souček s trofejí pro vítěze EKL.
Tomáš Souček s trofejí pro vítěze EKL.@tomassoucek28

Souček v sezoně patřil ke stabilním členům základní sestavy Londýňanů, za které nastoupil do 36 z celkových 38 kol anglické ligy s bilancí dvou branek a tří asistencí. West Ham dlouho bojoval v Premier League o záchranu a nakonec obsadil 14. místo. V národním celku zatím Souček v sezoně nechyběl ani v jednom utkání, gól nedal.

"Jsem týmový hráč. Konferenční liga pro mě byla zatím nejvíc, co jsem dokázal. I tituly a poháry v Česku beru jako víc, ale jsem rád i za individuální ocenění. Že tu práci, co dělám, dělám na jakž takž dobré úrovni. Je to i velká motivace do další sezony, abych pokračoval tak, jak jsem skončil," řekl novinářům Souček.

West Ham ve středu ve finále Konferenční ligy v pražském Edenu porazil 2:1 Fiorentinu, jejíž barvy hájí Barák. Osmadvacetiletý záložník měl po podzimu na průběžném druhém místě ankety náskok 31 bodů na Součka, na jaře ale dostal o 32 bodů méně a celkové prvenství mu těsně uniklo. K triumfu mu nepomohlo ani pět branek v Konferenční lize.

"Já mám také rád, když je všechno vyrovnané, stejně jako zápasy. Když se o vítězství uchází co nejvíce fotbalistů. Tonda měl skvělou sezonu v Itálii, došel s týmem až do finále Konferenční ligy," ocenil Souček, který by v anketě hlasoval pro spoluhráče Coufala.

Černý zakončil sezonu nizozemské ligy včetně play off o poháry s vynikající bilancí 14 gólů a 13 asistencí a z osmého místa po podzimu se v anketě posunul na celkovou třetí příčku. Na vedoucí dvojici ztratil pětadvacetiletý ofenzivní univerzál Twente přes 200 bodů.

Na čtvrté příčce skončil Staněk coby nejvýše postavený zástupce české ligy. Sedmadvacetiletý gólman měl po podzimu k dobru 35 bodů na druhého Baráka, za jaro ale dostal od novinářů jen 11 z celkových 466 bodů.

Václav Černý byl třetí nejproduktivnější hráč Eredivisie.
Václav Černý byl třetí nejproduktivnější hráč Eredivisie.@fctwente

Hned za Staňkem byl další hráč z domácí soutěže Krejčí mladší. Čtyřiadvacetiletý defenzivní univerzál podzim promarodil a nezískal ani bod, na jaře ale dovedl Spartu k prvnímu ligovému titulu po devíti letech a 374 bodů mu stačilo na pátou pozici.

Do elitní desítky se z české ligy dostal ještě devátý útočník Václav Jurečka ze Slavie, jenž pro sebe mohutným finišem v závěru jara získal pomyslnou korunu pro krále tabulky střelců. O jednu pozici před ním se v anketě umístil loňský vítěz Schick, který zápolil s vleklým zraněním.

Nejvíce prvních příček posbíral v anketě Staněk – 22, kvůli horšímu jaru mu to ale k výhře nestačilo. Souček s Barákem se umístili na nejvyšší pozici shodně třináctkrát, celkový vítěz získal o jednu druhou příčku více. Aspoň na jednom z hlasovacích lístků se na první pozici objevilo nezvykle hned 15 hráčů.

Zlatý míč vyhlašuje Klub sportovních novinářů. Fotbaloví žurnalisté hlasují dvoukolově po podzimu a po jaru a celkový vítěz vzejde ze součtu obou kol. Aspoň bod si v tomto ročníku připsalo 51 hráčů, do hlasování se zapojilo 51 novinářů. V případě bodové rovnosti rozhodoval vyšší počet lepších umístění. Rekordmanem ankety je bývalý brankář Petr Čech s 12 prvenstvími, Součkovi patří třetí místo za šestinásobným laureátem Pavlem Nedvědem.

"Když jsem byl malý, byl jsem obrovský fanoušek naší reprezentace. Miloval jsem hráče působící v zahraničí. Když slyším tahle jména, že se k nim mohu zařadit, je to pro mě obrovská čest. Teď vidím, že mladí kluci a mladé holky, fotbalisti, fotbalistky, mluví o mě jako třeba o nové generaci hráčů, toho si strašně vážím. Chci, aby to trvalo co nejdéle," uvedl Souček.

V minulosti také dvakrát vyhrál anketu FAČR o fotbalistu roku a jednou se stal v dresu Slavie i hráčem sezony v české lize. "Má soukromá síň slávy se plní. Mám to zatím ve skříni. Jak jsme teď v zahraničí, když jsem doma, tak si spíš užívám rodinu. Až skončím nebo se vrátím zpátky do Česka, chtěl bych si udělal svoje malé muzeum u sebe doma," řekl s úsměvem Souček.

"Sbírám i dresy, je jich opravdu hodně, už možná stovka. Mám tam různé trofeje, zatím se mi plní skříň. Jsem rád, že bude na co vzpomínat. Někoho pozvu k sobě domů, kamarádi to rádi uvidí, jsou pyšní. Za každé ocenění jsem vděčný," dodal Souček.