Čeští tenisté se v kvalifikaci Davisova poháru střetnou s Portugalskem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Čeští tenisté se v kvalifikaci Davisova poháru střetnou s Portugalskem
Čeští tenisté odehrají kvalifikaci Davisova poháru 2023 v Portugalsku.
Čeští tenisté odehrají kvalifikaci Davisova poháru 2023 v Portugalsku.
Profimedia
Čeští tenisté se utkají v kvalifikaci o postup na finálový turnaj Davisova poháru v roce 2023 s Portugalskem. Hrát se bude od 3. do 4., nebo od 4. do 5. února na kurtech soupeře. Rozhodl o tom dnešní los v Málaze.

"Los je příznivý. Soupeři mohli být příjemnější, ale byly tam i těžší týmy. Ve hře byly také daleké výlety, například do Kolumbie," řekl v nahrávce pro média kapitán Jaroslav Navrátil. "Jen mě štve, že jsme asi tři nebo čtyři roky nehráli v České republice. Pro naše mladé kluky by to bylo před vlastními fandy daleko lepší. Tak to ale je a budeme se těšit na utkání do Portugalska," doplnil Navrátil, jehož výběr se naposledy doma představil v roce 2019 proti Nizozemsku.

Češi se letos udrželi v elitní společnosti díky úspěšné baráži s Izraelem, kterou vyhráli 3:1 na zápasy. V březnové kvalifikaci předtím neuspěli v Argentině.

Český výběr bude spoléhat na Lehečku s Macháčem

Tým kapitána Navrátila figuroval v osudí jako dvanáctý nasazený celek. Opírat by se měli o 81. hráče světa Jiřího Lehečku, do první stovky má nakročeno také Tomáš Macháč, který by se měl v pondělním žebříčku posunout na 98. místo. Jiří Veselý kvůli zranění stehenního svalu klesl na 112. příčku.

"Tým se bude stavět na Jirkovi Lehečkovi s Tomášem Macháčem. Důležité bude mít v týmu i nějakého deblistu. Je tam Zdeněk Kolář nebo Adam Pavlásek. Uvidíme, zda bude na zápasy venku možnost pěti hráčů," uvedl Navrátil, jenž může povolat také Víta Kopřivu, Dalibora Svrčinu nebo Jakuba Menšíka.

Nejvýše postaveným portugalským hráčem je třiatřicetiletý Joao Sousa, kterému patří 82. místo. V první stovce také figuruje jednadevadesátý Nuno Borges. "Portugalci mají zkušený tým. Se Sousou hrál Macháč na olympiádě (zvítězil 2:1 na sety). Doufám, že kluci budou hlavně zdraví," podotkl kapitán.

Hrát by se mělo na antuce

Přestože se kvalifikace uskuteční na začátku února, podle Navrátila se bude hrát zřejmě na antuce. "Kluci budou hrát na začátku roku na tvrdých površích a po nějakých deseti dnech od skončení Australian Open možná přijde na řadu Davis Cup na antuce. Bude potřeba se na to přetrénovat, je to přeci jen úplně jiný pohyb. Uvidíme, s čím Portugalci přijdou. Uděláme vše pro to, abychom přes celkem příjemného soupeře postoupili do finálového turnaje," řekl Navrátil.

Češi se utkají v samostatné historii s Portugalskem poprvé. V předchozích dvou duelech tehdejší československý tým uspěl, naposledy vyhrál v roce 1971 v Praze 5:0. "I když se podle žebříčku nehraje, tak budeme mírným favoritem. Dal bych šance 55:45 pro nás," dodal Navrátil.

Na finálový turnaj Davisova poháru v příštím roce se přímo kvalifikovali letošní finalisté Australané a Kanaďané. Divoké karty obdrželi Španělé a Italové.