Co přinesou Spartě posily: Srb sílu a tah na branku, Priskeho křídlo je neproduktivní

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co přinesou Spartě posily: Srb sílu a tah na branku, Priskeho křídlo je neproduktivní
Co přinesou Spartě posily: Srb sílu a tah na branku, Priskeho křídlo je neproduktivní
Co přinesou Spartě posily: Srb sílu a tah na branku, Priskeho křídlo je neproduktivníLivesport / AFP
Po Kaanovi Kairinenovi (24) ohlásila Sparta další zimní posily. Na tradiční českou adresu z elitních evropských soutěží dorazili Dimitrije Kamenovič (22) (hostování z Lazia), Qazim Laci (26) (přestup z Ajaccia) a Awer Mabil (27) (hostování z Cádizu). Co mohou nová jména na Letné nabídnout? Na všechny tři zimní akvizice jsme se podívali po analytické stránce.

Jako první se v Praze hlásil finský reprezentant Kaan Kairinen, který rudý dres oblékl ještě před Vánoci. O jeho silných a slabých stránkách jsme psali v tomto článku. Nyní na řadu přichází další tři mezinárodní posily.

Laci potřebuje zlepšit produktivitu

Na Kairinena těsně před koncem roku navázal albánský záložník Qazim Laci, jenž dorazil z Ajaccia, se kterým v minulé sezoně postoupil do Ligue 1. Brzy 27letý střední záložník má albánský i řecký pas, jelikož se z rodné Albánie v mládí přestěhoval na jih a působil v akademii Olympiakosu, odkud posléze přestoupil do Ajaccia. V aktuální sezoně elitní francouzské soutěže však vypadl ze základní jedenáctky celku z Korsiky.

Daleko větší roli měl v minulé sezoně, ve které jej analytická společnost Wyscout na základě svých dat označila za 10. nejlepšího záložníka Ligue 2.

Vyplývá z toho i hráčova charakteristika - herním stylem připomíná profil Lukáše Sadílka, který hýří velkým běžeckým fondem. Albánský reprezentant však ke své hře přidává i kreativitu, jež ovšem už nedokáže proměnit v produktivitu. 

Statistiky Qazima Laciho
Statistiky Qazima LacihoLivesport / AFP

Co to znamená? Laci si v minulé sezoně připsal 38 průnikových přihrávek za zápas (22. místo) a 7,86 přihrávek do finální třetiny hřiště (28. místo). Jenže góly/asistence i hodnoty očekávaných branek/asistencí nebyly nijak ohromující. Souviset to mohlo i s tím, že Ajaccio platilo za silně defenzivní mužstvo, které nastupovalo ve formaci 4-4-2. Je otázka, jak moc velké plus je to pro trenéra Briana Priskeho, jelikož tuto formaci zkoušel na podzim, ale nakonec od ní upustil a Sparta rázem zaznamenala progres s formací 3-4-3.

Pozitivem je, že z působení ve druhé nejvyšší francouzské soutěži má albánský středopolař ostré lokty. Hraje se totiž v poměrně důrazném stylu podobně jako FORTUNA:LIGA, tudíž by neměl mít problém s adaptací na český fotbal.

Urostlý Srb potřebuje čas

Jako další na Letnou dorazil srbský obránce Dimitrije Kamenovič na hostování z Lazia. Sparta jej odprezentovala fanouškům ve stylu Rolling Stones, ale zda 22letý obránce na letenské pláni naváže na show kultovní kapely, je zatím dost předčasná otázka. V Itálii, kde působí od léta 2021, prakticky nehrál. 

"Klub ho sleduje delší dobu. Má velmi dobrou levou nohu, je silný v defenzivě, využitelný na beku i stoperu. Nastupoval i za srbskou jednadvacítku. Jeho plusem je, že se rozvíjel ve velmi náročném prostřed v Laziu," přivítal ho trenér Priske. Zároveň však dodal, že "nebyl tak vytížený, možná se bude chvíli přizpůsobovat. Určitě nám ale svou levou nohou a obrannými schopnostmi pomůže."

Urostlý obránce má spoustu pozitivních i negativních vlastností, které může ovlivňovat stále poměrně nízký věk a absence herní praxe. Mezi plusy jednoznačně patří tah na branku, akcelerace, výška a kvalitní centr levou nohou. Strašákem ovšem je poziční hra a souboje 1 na 1. Obzvlášť při střetnutí se šikovnými hráči dostával Kamenovič na frak. Slabší obratnost pak doháněl zbytečnými fauly, kterým by se dalo předejít. 

Statistiky Dimitrije Kamenoviče
Statistiky Dimitrije KamenovičeLivesport / AFP

Jak už vyřkl dánský trenér rudých, do Lazia přišel krátce po odchodu trenéra Simone Inzaghiho a za vlády Maurizia Sarriho byl odstaven na vedlejší kolej. Leckoho napadne, zda se může opakovat podobný příběh jako s Dávidem Hanckem, jenž do Česka dorazil z Fiorentiny. Kamenovič patří do srbské reprezentace do 21 let. Jeho fyzické dispozice a zrychlení s balonem u nohy mohou v důrazné české lize najít uplatnění. Pro Spartu ideálně v tříobráncové formaci na pozici levého stopera.

Zapracovat však bude muset na defenzivní činnosti, orientaci a zbytečných ztratách. Poté může být pro Pražany zajímavým artiklem.

Vysněné (ne)produktivní křídlo

Křídlo. Post, který Sparta nutně potřebovala posílit. Vybrala si ovšem správně? Priske vsadil na jistotu a nechal si z Cádizu přivést Awera Mabila, jehož velmi dobře zná ze vzájemného působení v Midtjyllandu. "Pod ním jsem hrál svůj nejlepší fotbal. Vím, že mě zná opravdu dobře. Stejně tak znám já jeho," pronesl 27letý Australan, který z dánského klubu hostoval v Portugalsku, Turecku a loni v létě jako volný hráč posílil Cádiz, nováčka španělské La Ligy.

"Je skvělý driblér a bleskově rychlý s míčem i bez něj. Zkrátka klasické křídlo, které může hrát na obou krajích," vyjmenovává Mabilovy přednosti dánský novinář Ole Hoffskov. Ani australský reprezentant se však neobejde bez záporných bodů. "Jeho největší problém je nestabilita výkonů. Jeden den ho vynášíte do nebes a druhý je na hřišti strašný," dodává redaktor serveru Tipsbladet.

Dánský novinář Ole Hoffskov o Aweru Mabilovi
Dánský novinář Ole Hoffskov o Aweru MabiloviOpta by Stats Perform / Twitter @ACSparta_CZ

Dobře nevypadá ani jeho produktivita v posledních třech klubech. V pěti zápasech španělské ligy na podzim nasbíral 196 minut, ani jednou se nezapsal mezi střelce či asistenty a hodnoty xG a xA měl pouhých 0,12 a 0,06. Neproduktivní už byl na jaře 2022 v turecké Kasimpase a slabší formu měl i na podzim 2021 v Midtjyllandu.

Za poslední rok a půl v 25 ligových zápasech vstřelil pouhé tři branky. Přichází tak s vizitkou kdysi zajímavého křídla, které se ovšem neprosadilo ve španělské lize. Podobně tedy jako Jakub Jankto, jehož dosavadní angažmá na Letné neprobíhá podle představ.

Statistiky Awera Mabila
Statistiky Awera MabilaLivesport / AFP