Co se stalo v Kataru: Sváteční zázrak šíleného kouče, velký návrat, náhrady i prokletí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Sváteční zázrak šíleného kouče, velký návrat, náhrady i prokletí
Co se stalo v Kataru: Sváteční zázrak šíleného kouče, velký návrat, náhrady i prokletí
Co se stalo v Kataru: Sváteční zázrak šíleného kouče, velký návrat, náhrady i prokletíProfimedia
Úterní program mistrovství světa nabídl letos poprvé čtyři zápasy. I když dva z nich skončily bezbrankovou remízou, o zajímavé momenty nebyla nouze. Livesport Zprávy pro vás opět vybraly to nejlepší.
Souhrn 22.11. na MS
Livesport

Největší šok hned třetí den

Francouzský trenér Hervé Renard ukázal, že umí zázraky na počkání. V roce 2012 šokoval na Africkém poháru národů, který ovládl se Zambií, tři roky poté zvedl nad hlavu stejnou trofej coby kouč Pobřeží slonoviny. Teď přijel na MS v roli trenéra Saúdské Arábie a v úvodním utkání proti Argentině, jednomu z favoritů šampionátu, popřel všechny předzápasové predikce. Lionel Messi sice favority poslal brzy do vedení z penalty, Lautaru Martínezovi pak rozhodčí neuznal gól, Argentinci ale místo pokračujícího tlaku povážlivě uvadli a na začátku druhého dějství je potkaly dvě facky.

Parádní branky Al Shehriho a kapitána Al Dawsariho převážily zápas na stranu Saúdů, tým Lionela Scaloniho se i kvůli heroickému výkonu brankáře Al Owaise nedokázal vrátit do hry a padl. Ofenzivní hvězdy padly do Renardovy pečlivě nachystané pasti, sudí u postranních čar (a u VARu) je chytili hned v deseti ofsajdech. Úctyhodná argentinská série bez porážky se tak zastavila na 36 zápasech, a to vinou nejvíce šokujícho výsledku, které nám MS v nedávné historii nachystalo.

"Máme šíleného kouče. O poločase nám řekl věci, které nás donutily žrát trávu," řekl po zápase Abdulelah Al-Malki. Motivační řeč se vyplatila, korunní princ Bin Salman totiž za slavnou výhru odměnil celou zemi a na středu vyhlásil státní svátek.

Sestřih zápasu Argentina - Saúdská Arábie
Livesport

Velký návrat na mezinárodní scénu

Když naposledy Christian Eriksen hrál na velkém mezinárodním turnaji, celý svět sledoval v utkání Dánsko – Finsko jeho boj o život po náhlé zástavě srdce. Díky včasné reakci spoluhráčů a rozhodčího a hlavně skvělé práci doktorů je šikovný záložník nejen naživu, ale zpět na trávníku. Pohádkový návrat nakopl v Brentfordu, ze kterého se přesunul do slavného Manchesteru United, a teď se po roce vrátil na velký fotbalový turnaj.

Výhry se zatím nedočkal, Dánové s Tuniskem uhráli bezbrankovou remízu, comeback na mezinárodní scénu ale může považovat za velké osobní vítězství. Úterní klání odehrál celé, navíc jej dokončil s kapitánskou páskou na ruce, protože tradiční kapitán Simon Kjaer v 65. minutě střídal. Mezi fotbalovými fanoušky asi není nikdo, kdo by bojovníkovi Eriksenovi nepřál úspěšný šampionát.

Sestřih zápasu Dánsko - Tunisko
Livesport

Střelec všude kromě MS

Ve fotbalovém světě neexistuje za poslední dekády moc obávanějších ostrostřelců, než je Robert Lewandowski (34). Na klubové úrovni nastřílel už téměř 560 gólů, ohromnou formu z bundesligových gigantů Dortmundu a Bayernu Mnichov si přenesl i do Barcelony. Ale jako Superman má svůj kryptonit, i u polského kanonýra známe slabinu – mistrovství světa.

Varšavský rodák dotáhl Polsko na mistrovství světa v Rusku v roce 2018, tam se ale neprosadil. Poláci po prohrách se Senegalem (1:2) a Kolumbií (0:3) a nic neřešící výhře nad Japonskem (1:0) skončili poslední ve skupině H. Jejich góly tehdy dali Grzegorz Krychowiak a Jan Bednarek, kteří jsou v nominaci i na právě probíhajícím šampionátu. Lewandowski měl velkou šanci své prokletí prolomit hned v prvním zápase katarského turnaje proti Mexiku (0:0). Vybojoval penaltu, kterou sám zahrával, jenže proti němu stál mexický fantom Guillermo Ochoa. 37letý gólman předvádí na každém MS skvělé výkony a vypadá to, že letošní turnaj nebude výjimkou – Lewandowského vychytal a zařídil pro svůj tým bod. Kanonýr z Barcelony bude mít druhou šanci zlomit smůlu v sobotu 26. listopadu proti Saúdské Arábii.

Statistiky Roberta Lewandowského proti Mexiku
Statistiky Roberta Lewandowského proti MexikuStatsPerform
Sestřih zápasu Mexiko - Polsko
Livesport

Adekvátní náhrady

Marodka úřadujících mistrů světa se před šampionátem dost zaplnila. Vinou zranění vypadl vítěz Zlatého míče Karim Benzema, fenomén z Lipska Christopher Nkunku, déle se vědělo o absenci záložníků N'Gola Kantého a Paula Pogby, kteří byli před čtyřmi lety klíčovými hráči zlatého výběru. Když se po pár minutách úvodního zápasu na katarském turnaji proti Austrálii (4:1) zranil ještě Lucas Hernandez a navíc udeřil Australan Craig Goodwin, vypadalo to, že šampioni budou mít problém. Rychle se ale prokázalo, že Francouzi mají ohromné množství kvalitních fotbalistů, kteří dokáží i ty největší hvězdy nahradit.

Adrien Rabiot, který v sestavě zaplnil místo spoluhráče z Juventusu Pogby, vstřelil vyrovnávací branku a navíc do poločasu na druhou nahrál. Ještě v létě byl přitom v turínském klubu nechtěným, během podzimu se ale vypracoval v oporu a vůdčí roli evidentně chce převzít i u Les Bleus. Hned dva góly vstřelil Olivier Giroud, zkušený 36letý střelec z AC Milán, který ukázal, že Didier Deschamps udělal dobře, když v něj vložil důvěru a za Benzemu nenominoval náhradu. 

Sestřih zápasu Francie - Austrálie
Livesport

Hráč dne

Olivier Giroud (Francie)

Měli jsme v merku saúdskoarabského hrdinu Al Dawsariho, do boje o nejlepšího hráče úterního programu ale hlasitě promluvili Francouzi. Olivier Giroud se v tichosti vyšplhal do čela historické střelecké tabulky francouzského národního týmu. Střelec, který po štacích v Arsenalu a Chelsea září v dresu italského giganta AC Milán, dal reprezentační góly číslo 50 a 51. Tím vyrovnal dosavadního rekordmana, kterým je Thierry Henry, a už v sobotu proti Dánsku se může osamostatnit. Navíc stihl legendu Arsenalu dohnat v menším počtu zápasů – Henry odehrál 123 zápasů, 51. gól si připsal ve 117. klání, Giroud ve 114.

Hráčem dne jsme vyhlásili Oliviera Girouda
Hráčem dne jsme vyhlásili Oliviera GiroudaStatsPerform, Profimedia