Datové zrcadlo ligy: Kdo jsou nejdůležitější hráči jednotlivých týmů?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Datové zrcadlo ligy: Kdo jsou nejdůležitější hráči jednotlivých týmů?
Duel dvou nejkreativnějších hráčů ligy – slávisty Petra Ševčíka (vlevo) a Lukáše Kalvacha z Plzně.
Duel dvou nejkreativnějších hráčů ligy – slávisty Petra Ševčíka (vlevo) a Lukáše Kalvacha z Plzně.Profimedia
Má ji každé mužstvo, ať už ligu vede, nebo hraje o záchranu. Svou klíčovou oporu, bez níž to na hřišti drhne. Analytici z české společnosti 11Hacks podrobili zkoumání výkony všech 16 účastníků fotbalové ligy a na základě dat jim vyšli právě takoví hráči. Kdo je tedy pro jednotlivé celky Panem nepostradatelným? Druhý díl nabízí jejich přehled v týmech horní poloviny tabulky. Zajímavé je, že jen v jednom případě se jedná o útočníka.

8. Mladá Boleslav – Tomáš Ladra

Přihrávky do pokutového území: 71. Pořadí v lize: 8.

Mladá Boleslav má skupinu o titul stále na dohled i díky mohutnému přispění řady velmi zkušených matadorů, především pak Marka Suchého s Markem Matějovským. Oba by si pozici nejužitečnějšího hráče týmu zasloužili, ovšem totéž platí o Ladrovi, který dlouhodobě patří mezi nejméně doceněné tváře ligy. Přitom se pravidelně dostává do zakončení z dobrých pozic, má kvalitní finální přihrávku a v důležitých kreativních metrikách drží krok dokonce i s Matějovským. Což není nic jednoduchého, protože ten i ve 41 letech stále patří do elitní skupiny nejtvořivějších hráčů ligy.

7. Hradec Králové – Vojtěch Smrž

Počet přihrávek: 1009. Pořadí v lize: 15.

V 16. kole tohoto ročníku se přesunul z pozice stopera už zřejmě nastálo na osmičku a od té doby podává dominantní výkony ve všech částech hřiště. Vyhrává velké množství míčů v důležitých prostorech, v rozehrávce se snaží posílat pasy často směrem dopředu a zakládá nebezpečné akce. K tomu všemu se mu nedá upřít výrazný přínos v poslední třetině hrací plochy, kde podává vysoce nadprůměrné výkony ve všech důležitých kreativních metrikách. Díky vysokému objemu pasů do pokutového území a dobré finální přihrávce vytváří svému týmu velký počet šancí.

6. Olomouc – Vít Beneš

Vyhrané vzdušné souboje: 114. Pořadí v lize: 4.

Současný kádr Olomouce je plný zajímavých tváří. V ofenzivě mají pro tým obrovský přínos Mojmír Chytil s Antonínem Růskem a díky dvojici Ondřej Zmrzlý, Juraj Chvátal velmi dobře funguje také pozice krajních beků. Z hlediska kvality dovolených šancí má Sigma aktuálně třetí nejlepší ligovou defenzivu, jejímž lídrem je 33letý Beneš. Zkušený stoper dominuje ve vzdušných soubojích, vyhrává spousty míčů a přitom si počíná disciplinovaně. Vedle toho data ukazují, že soupeři mají velký problém procházet prostorem, ve kterém se nejčastěji pohybuje.

5. Slovácko – Marek Havlík

Rozehrané standardní situace: 102. Pořadí v lize: 3.

Těžká volba. Klidně by ji mohl vyhrát jeden ze stoperské dvojice Michal Kadlec, Stanislav Hofmann nebo také Vlastimil Daníček, který spolehlivě čistí prostor před nimi. Nakonec ale dostal přednost tento středopolař, jenž posledně jmenovaného na pivotu nejenom skvěle doplňuje směrem dozadu, nýbrž je také hlavním mozkem rozehrávky Slovácka. A v neposlední řadě i tím, kdo ve finální třetině rozdá největší počet přihrávek vedoucích k přímému ohrožení branky. Je spravedlivé poznamenat, že velká část jich pochází ze standardních situací, nicméně tvořit umí i ze hry. 

4. Bohemians – Josef Jindřišek

Minuty bez žluté karty: 1709. Pořadí v lize: 3.

Tenhle 42letý veterán je zcela stěžejním prvkem zadních řad pražských Bohemians. Z hlediska toho, kolik za zápas odebere míčů a v jak důležitých prostorech se mu to daří, náleží v nejvyšší soutěži k top hráčům. Defenzivně vyniká zejména čtením hry. Přesně ví, kdy má proti soupeři vystoupit nebo kdy je ten správný moment pro zablokování či zachycení přihrávky. I v úspěšnosti soubojů patří mezi absolutní ligovou špičku. A přestože je v obranné činnosti nesmírně aktivní, zaujmou jeho gentlemanské statistiky – 97 % ostatních hráčů FORTUNA:LIGY fauluje častěji než on.

Defenzivní bilance Josefa Jindřiška v této sezoně na zápas. Svislá linka představuje průměrné hodnoty v lize.
Defenzivní bilance Josefa Jindřiška v této sezoně na zápas. Svislá linka představuje průměrné hodnoty v lize.11 Hacks / Livesport

3. Viktoria Plzeň – Lukáš Kalvach

Přihrávky do pokutového území: 108. Pořadí v lize: 1.

Jen málokdo má v lize tak velký vliv na hru svého týmu jako Kalvach. Rok co rok je mezi defenzivními záložníky lídrem v počtu získaných míčů. Matematické modely navíc ukazují, že svými zákroky žádný jiný hráč na jeho pozici nezabraňuje tak velkému objemu nebezpečných šancí. Pokud je třeba uhlídat klíčový prostor na hřišti, Plzeň se na něj může spolehnout.

Navíc je zcela zásadním článkem výstavby hry a v metrice, která sleduje hodnotu přihrávek ve středu hřiště a na vlastní třetině, je v této ligové sezoně druhý nejlepší ze všech. Ve finální třetině jsou jeho poznávacím znamením přesné diagonální pasy z meziprostorů a důležitou roli plní také jako prověřený exekutor standardních situací. Nikdo z nich v aktuálním ročníku nevytvořil lepší střelecké příležitosti.

2. Sparta Praha – Jan Kuchta

Střely na branku: 24. Pořadí v lize: 4.

Z hlediska kvality vytvořených šancí se sparťanská ofenziva drží bok po boku té slávistické. Volba tak musí padnout na jednoho z dvojice Kuchta, Tomáš Čvančara. Na celkovém xG  týmu se oba shodně podílejí zhruba 30 %, mají takřka totožný počet střel na zápas, dostávají se do podobně hodnotných šancí a svým spoluhráčům vytvářejí téměř tytéž kvalitní střelecké příležitosti.

Kuchta však přebírá míč v nebezpečnějších prostorech a častěji se pohybuje ve vápně soupeře, takže jeho gólový přísun je z dlouhodobého hlediska udržitelnější. Toto tvrzení podtrhuje statistika celkového počtu proměněných střel – Kuchta je na vynikajících 21 %, zatímco Čvančara na závratných 33 %, tedy na stejném čísle jako Erling Haaland v Premier League. Vynikající číslo, ale vzhledem k výsledkům v dalších modelech do budoucna neudržitelné.

1. Slavia Praha – Petr Ševčík

Asistence na gól: 5. Pořadí v lize: 5.

V zápasech aktuálního ročníku, v nichž nastoupil od začátku (a nutno podotknout, že jich bylo vinou zdravotních problémů jen 11), si Slavia připsala průměrně 2,0 očekávané branky. Když chyběl, bylo jich o 25 % méně. Ukazují to pokročilé datové modely, pomocí nichž lze sledovat, do jaké míry hráč svými přihrávkami a driblinkem zvyšuje šanci svého týmu na vstřelení branky. 

Pořadí vybraných hráčů ligy. Osa X znázorňuje přínos přihrávek na vlastní třetině a ve středu hřiště, osa Y pak přínos přihrávek ve finální třetině.
Pořadí vybraných hráčů ligy. Osa X znázorňuje přínos přihrávek na vlastní třetině a ve středu hřiště, osa Y pak přínos přihrávek ve finální třetině.11Hacks / Livesport

Ať už se Ševčík pohybuje ve středu hřiště nebo tvoří ve finální třetině, jeho kreativita je v rámci FORTUNA:LIGY zcela bezprecedentní. Při jeho srovnání ve 2D grafech s ostatními ligovými středními záložníky je to podobné jako vzít kreativce typu Messiho či De Bruyneho a postavit ho vedle dalších tvořivých hráčů dané soutěže. Tak vysoko svými výsledky nad ostatními Ševčík ční.