Datové zrcadlo ligy: Kdo jsou nejdůležitější hráči jednotlivých týmů?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Datové zrcadlo ligy: Kdo jsou nejdůležitější hráči jednotlivých týmů?
Českobudějovický Jakub Hora (vlevo) v souboji s teplickým Abdallahem Gningem.
Českobudějovický Jakub Hora (vlevo) v souboji s teplickým Abdallahem Gningem.Profimedia
Má ji každé mužstvo, ať už ligu vede, nebo hraje o záchranu. Svou klíčovou oporu, bez níž to na hřišti drhne. Analytici z české společnosti 11Hacks podrobili zkoumání výkony všech 16 účastníků fotbalové ligy a na základě dat jim vyšli právě takoví hráči. Kdo je tedy pro jednotlivé celky Panem nepostradatelným? První díl nabízí jejich přehled v týmech spodní poloviny tabulky. Zajímavé je, že v plné polovině z nich to jsou cizinci.

16. Pardubice – Dominik Janošek

Úspěšné driblinky: 49. Pořadí v lize: 8.

V poslední době střílí jeden nádherný gól za druhým, to však rozhodně není to jediné, čím je pro Pardubice přínosný. Zároveň je totiž klíčovým hráčem při tvorbě šancí a také v rozehrávce. Přestože nastupuje za aktuálně poslední tým soutěže, svými přihrávkami i náběhy dokáže pravidelně posouvat míč do nebezpečných prostorů, a to jak z hloubi pole, tak i ve finální třetině. K tomu mu pomáhá i velmi dobré vedení míče, kdy si kličkou do strany umí velmi dobře udělat místo pro svou další akci.

15. Zlín – Vachtang Čanturišvili

Doba bez žluté karty: 2055 minut. Pořadí v lize: 1.

Nedávná analýza toho, jak si týmy ve FORTUNA:LIZE vytvářejí šance, ukázala třeba také to, že zlínské centry jsou ty nejefektivnější v celé soutěži. Velkou zásluhu na tom má právě tenhle gruzínský univerzál, který v aktuální sezoně nastupuje na pozici krajního beka i křídla a jeho centry patří mezi ty nejpřesnější v lize. Míč do nebezpečných prostorů ve vápně pravidelně dostává nejenom ze hry, ale také jako exekutor standardních situací. Zároveň svému týmu vyhraje slušný počet míčů, a to při velmi nízkém počtu faulů.

14. Teplice – Abdallah Gning

Střely: 52. Pořadí v lize: 4.

Po krátkém představení ve Vlašimi se v úvodu právě probíhající sezony přesunul do Teplic a okamžitě se stal oporou týmu bojujícího o setrvání mezi elitou. Vedle toho, že je aktivní ve vápně soupeře a dostává se do dobrých pozic pro zakončení, je také velmi platný v mezihře. Pokročilé metriky ukazují, že svým pohybem dokáže dostávat míč dokonce do nebezpečnějších prostorů než devítky v předních českých klubech. A díky dobré finální přihrávce už ke svým sedmi brankám přidal také tři asistence.

13. České Budějovice – Jakub Hora

Přihrávky: 1281. Pořadí v lize: 3.

Velmi dobré výkony předvádí v budějovickém dresu tenhle už 32letý střední záložník. Přestože hraje za jeden z nejhorších celků ligy, v rozehrávce (nebo jinak v přínosu přihrávek na vlastní třetině a ve středu hřiště) je mezi defenzivněji laděnými středopolaři nejlepší. A mezi těmi ofenzivnějšími má lepší cit pro rozehrávku v těchto prostorech pouze Petr Ševčík ze Slavie. V celkovém počtu průnikových a kreativních přihrávek dokonce Hora překonává i mladoboleslavského Marka Matějovského.

12. Baník Ostrava – Srdjan Plavšič

Hráč zápasu: 10x (z 15 startů). Pořadí v lize: 1.

Pokud by v sezoně nelaboroval Ladislav Almási se zraněním, byl by na tomto místě uveden on. Aktuálně však v modelech hodnotících ofenzivní přínos svádějí souboj Kuzmanovič s Plavšičem a o něco lépe z nich vychází kmenový hráč Slavie. Mezi křídly, která odehrála alespoň 1000 minut, má větší hodnotu očekávaných asistencí už pouze brněnský Wale Alli Musa. Pokud Plavšič hraje, představuje konstantní ohrožení soupeřovy branky a je obrovským přínosem i přesto, že se sám do zakončení příliš často nedostává. Jako kreativec ovšem funguje výborně.

Osa X zobrazuje očekávané asistence v zápase (bez standardních situací), osa Y pak přínos přihrávek a driblinku v poslední třetině hřiště.
Osa X zobrazuje očekávané asistence v zápase (bez standardních situací), osa Y pak přínos přihrávek a driblinku v poslední třetině hřiště.11Hacks / Livesport

11. Slovan Liberec – Matěj Valenta

Přihrávky do gólové šance: 13. Pořadí v lize: 46.

Do svého zranění to byl kapitán Theodor Gebre Selassie. Do návratu z hostování Mick van Buren. V současnosti připadá pozice nejužitečnějšího hráče Liberce na základě dat tomuto defenzivnímu záložníkovi. Pozornost poutal skvělými výkony už v dresu Českých Budějovic a pokračuje v nich i pod Ještědem. Nebojí se chodit do soubojů, je dobře fungujícím strojem na získávání míčů v nebezpečných prostorech a jen málokterá šestka v lize si je tak jistá v aktivním vystupování. Navíc je platný i dopředu a nesmírně disciplinovaný.

Valentovy obranné schopnosti v grafice.
Valentovy obranné schopnosti v grafice.11Hacks / Livesport

10. Jablonec – Vladimir Jovovič

Úspěšné driblinky: 71. Pořadí v lize: 1.

Jablonec sice svými brankami táhnou Jan Chramosta s Václavem Sejkem, Jovovič je ale tím, kdo pomáhá dostat míč do pozic, kde se tohle duo nejčastěji pohybuje. Dynamické křídlo tvoří nejenom průnikovými přihrávkami (v tomto směru je jedním z nejaktivnějších křídel v lize), nýbrž také svým pohybem. Má výborné vedení míče a dokáže jej svými náběhy dostávat do pozic, odkud může dávat přihrávky pod sebe. V metrice počítající nebezpečnost náběhů jsou lepší než on už jen jiná tři křídla.

9. Brno – Jakub Řezníček

Střely na branku: 36. Pořadí v lize: 1.

V minulých dvou sezonách se vybičoval ke skvělým výkonům a v té aktuální je dokonce se 16 trefami lídrem tabulky střelců. Především jeho góly udržují Brno v pohodlné vzdálenosti od sestupu. Řezníček se postaral o 46 % z celkového xG týmu a mezi útočníky se dostává do prakticky stejně kvalitních střeleckých příležitostí jako Stanislav Tecl, Tomáš Chorý nebo Mick van Buren, kteří však působí v týmech usilujících o titul. Šance navíc skvěle zakončuje – proměnil 23 % ze svých celkových 67 střel.