Djokovič je nejstarším vítězem Turnaje mistrů, šestým triumfem vyrovnal rekord Federera

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Djokovič je nejstarším vítězem Turnaje mistrů, šestým triumfem vyrovnal rekord Federera
Djokovič je nejstarším vítězem Turnaje mistrů, šestým triumfem vyrovnal rekord Federera
Djokovič je nejstarším vítězem Turnaje mistrů, šestým triumfem vyrovnal rekord Federera
AFP
Novak Djokovič (35) ve finále Turnaje mistrů porazil bez ztráty podání 7:5, 6:3 Nora Caspera Ruuda (23) a v 35 letech se stal jeho nejstarším vítězem. Celkově šestým triumfem vyrovnal rekord Rogera Federera (41) a jako neporažený šampion dosáhl na nejvyšší jednorázovou odměnu v historii tenisu.

Djokovič letos kvůli chybějícímu očkování na Covid-19 přišel o Australian Open, US Open či čtyři turnaje Masters 1000, po výsledkové stránce ale může být se sezonou spokojený.

V Římě získal rekordní 38. titul z podniků Masters 1000, posedmé dobyl Wimbledon a zaznamenal 21. grandslamový titul, na podzim přidal další dva triumfy v Tel Avivu a Astaně a dnes pošesté v kariéře ovládl prestižní Turnaj mistrů. Rok zakončí jako světová pětka.

Zkušený Srb v Turíně nenašel v pěti zápasech na akci pro osm nejlepších tenistů současnosti přemožitele a prohrál jediný set. Po Stefanosi Tsitsipasovi, Andreji Rubljovovi, Daniilu Medveděvovi a Tayloru Fritzovi si v dnešním finále poradil i s Ruudem.

Djokovič měl vyvrcholení soutěže pod kontrolou. V prvním setu sice za stavů 1:0 a 4:3 neproměnil celkem tři brejkboly, ale na čtvrtý pokus už uspěl. Od stavu 5:5 získal šest ze sedmi gamů a odpor norského protivníka zlomil. Bez potíží zvítězil 7:5, 6:3 a ani ve čtvrtém vzájemném střetnutí tak neztratil set.

"V každém finále rozhodují maličkosti. Na začátku jsme oba velmi dobře podávali, Casper hrál dobrý tenis. Ale v dvanáctém gamu jsem dokázal vracet returny do hry a dostat hru do výměn. To mi hrálo do karet. Snažil jsem se být útočný, se svým výkonem jsem pochopitelně spokojený," komentoval Djokovič.

Proti Ruudovi Srb nečelil jedinému brejkbolu, jen dvakrát v gamu při svém podání ztratil víc jak jeden fiftýn. Turnaj ukončil devátým esem.

"Bylo pro mě klíčové soustředit se na každou výměnu, na každý úder. Přesto jsem v posledním gamu pokazil dva forhendy, nervy pracovaly. Za stavu 30:30 jsem cítil, že jsem blízko a byl jsem opravdu nervózní. Jsem moc rád, že jsem to doservíroval a na závěr trefil eso," dodal šampion.

Djokovič startoval na Turnaji mistrů popatnácté v kariéře a poosmé nechyběl ve finále, do kterého se dostal jako druhý nejstarší v historii. Navázal na svá vítězství z let 2008, 2012, 2013, 2014 a 2015 a celkově šestým triumfem překonal Ivana Lendla s Petem Samprasem a vyrovnal rekord Federera.

"Sedm let je dlouhá doba. O to je výhra sladší. Je to velká úleva a už se těším na pár týdnů volna. Docela mě unavovalo, když jsem na několika turnajích musel jen čekat, jestli vůbec budu moct hrát. Snad už se to v příští sezoně nebude opakovat," dodal Djokovič, který se v 35 letech stal suverénně nejstarším vítězem v historii soutěže. Federerovi bylo při jeho posledním triumfu v roce 2011 rovných 30 let.

Jako neporažený vítěz Turnaje mistrů získal šek na 4 740 300 dolarů (zhruba 111 milionů korun), což je nejvyšší jednorázová odměna v historii tenisu.

Ruud hrál na Turnaji mistrů podruhé v kariéře a po loňském semifinále se letos dostal dokonce do finále. Ale stejně jako na Masters 1000 v Miami, na Roland Garros a na US Open poslední krok na cestě k prvnímu velkému triumfu neudělal.

Nejlepší tenista v norské historii během kariéry získal devět titulů a všechny slavil na akcich ATP 250, z toho osmkrát na antuce. Dnes hrál poprvé finále v hale.

Detail zápasu Djokovič – Ruud 7:5, 6:3