Turnaj mistrů se odehraje bez světové jedničky, nechybí ale Djokovič s Nadalem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Turnaj mistrů se odehraje bez světové jedničky, nechybí ale Djokovič s Nadalem
Rafael Nadal se může vrátit na post světové jedničky.
Rafael Nadal se může vrátit na post světové jedničky.Profimedia
Bez zraněné světové jedničky Carlose Alcaraze (19) a obhájce titulu Alexandera Zvereva (25), zato s řadou jiných taháků odstartuje v neděli tenisový Turnaj mistrů. Novak Djokovič (35) zaútočí na šestý titul, kterým by vyrovnal rekord Rogera Federera (41). Rafael Nadal (36) se může v případě úspěchu vrátit na post světové jedničky. Prestižní soutěž hostí druhým rokem Turín a organizátoři rozdělí mezi hráče rekordní prémie ve výši 14,75 milionu dolarů (zhruba 361 milionů korun).

Djokovič prožil rok plný vzestupů a pádů. Kvůli absenci očkování proti koronaviru zmeškal Australian Open a US Open, nicméně získal titul ve Wimbledonu a naposledy se dostal do finále turnaje Masters v Paříži. "Vyhrát Turnaj mistrů je jedním z mých největších cílů. Myslím, že mám dobrou šanci," řekl srbský tenista, kterému patří ve světovém žebříčku osmé místo. Prestižní turnaj vyhrál naposledy před sedmi lety.

Rodák z Bělehradu vstoupí do soutěže v pondělí proti Řekovi Stefanosi Tsitsipasovi. V Červené skupině jsou také Rusové Andrej Rubljov a Daniil Medveděv, který získal titul před dvěma lety a loni se probojoval do finále.

V Zelené skupině na sebe narazí Nadal, finalista letošních dvou grandslamů Casper Ruud, Felix Auger-Aliassime a Taylor Fritz. Američan Fritz nahradil nahradil Alcaraze, jehož vyřadily problémy s břišním svalem. Do semifinále postoupí dva nejlepší. Roli prvního náhradníka plní devatenáctiletý Dán Holger Rune, který ovládl minulý týden turnaj v Paříži.

Nadal se pokusí získat první triumf

Nadal se do Turnaje mistrů kvalifikoval posedmnácté, nikdy však nevyhrál. Nejblíže byl v letech 2010 a 2013, kdy nestačil ve finále na Federera respektive Djokoviče. Vítěz rekordních 22 grandslamů může v případě triumfu přeskočit krajana Alcaraze a přezimovat v čele světového žebříčku. Nasazená jednička však také není zdravotně fit a na Masters v Paříži vypadla v úvodu s Američanem Tommym Paulem.

"Těžko si představit, že zrovna teď dorazím na Turnaj mistrů a budu natolik ve formě, abych vyhrál soutěž, v níž jsem ještě nikdy neuspěl," uvedl Nadal, jenž od červencového odstoupení před semifinále Wimbledonu hrál jen šest soutěžních duelů.

Světovou jedničkou se může stát i Tsitsipas

Šanci na post světové jedničky má teoreticky také Tsitsipas. Řek by však musel vyhrát v Turíně všech pět zápasů.

Turnaj se uskuteční na tvrdém povrchu v hale Pala Alpitour, která byla vybudována pro olympijský hokejový turnaj v roce 2006. Do hlediště se vejde zhruba 16 tisíc diváků. Vítěz dvouhry obdrží 4,74 milionu dolarů.

Vedle osmi nejlepších singlistů sezony nastoupí na Turnaji mistrů také deblisté. Roli jedniček bude plnit nizozemsko-britský pár Wesley Koolhof, Neal Skupski. Loňští vítězové Francouzi Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut již spolu nenastupují.