Do finále US Open díky návštěvě toalety. Je to nechutné, omlouvá se Polka Šwiateková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Do finále US Open díky návštěvě toalety. Je to nechutné, omlouvá se Polka Šwiateková

Do finále US Open díky návštěvě toalety. Je to nechutné, omlouvá se Polka Šwiateková
Do finále US Open díky návštěvě toalety. Je to nechutné, omlouvá se Polka ŠwiatekováProfimedia
Přestávka na toaletu jako zásadní moment semifinále US Open? Zdá se, že skutečně ano. Iga Šwiateková (21) si po prohraném prvním setu s Arynou Sabalenkovou (24) musela odskočit a když se vrátila, byla jako vyměněná. "Je to nechutné," řekla světová jednička po zápase, který nakonec zvládla, díky čemuž si v New Yorku zahraje finále s Ons Jabeurovou (28).

Dvojnásobná šampionka French Open Šwiateková postoupila do svého prvního finále US Open v kariéře poté, co na stadionu Arthura Ashe porazila Arynu Sabalenkovou 3:6, 6:1, 6:4. Vítězství se však nerodilo jednoduše, o čemž jasně vypovídá první prohraný set.

Stále velmi mladá Polka postoupila do sobotního finále s Tunisankou Ons Jabeurovou, která ve druhém čtvrtečním semifinále porazila Francouzku Caroline Garciaovou 6:1, 6:3, přestože prohrála první sadu. Šestá nasazená Běloruska Sabalenková, která ve čtvrtfinále vyřadila Karolínu Plíškovou, působila na kurtu dominantně. Své soupeřce hned třikrát sebrala servis.

Statistiky zápasu Šwiateková - Sabalenková

Pak ovšem přišel zlom. Šwiateková si po 41 minutách na hlavním dvorci ve Flushing Meadows dopřála krátkou pauzu, během níž se odebrala do útrob slavného stadionu. "Tak nějak jsem potřebovala jít," řekla Šwiateková, která si odskočila na toaletu.

"Určitě jsem se pak cítila lehčí. Omlouvám se, je to nechutné," dodala po zápase světová jednička. Rodačka z Varšavy využila krátkou přestávku kromě návštěvy WC také k analýze nedostatků ve vlastní hře.

"Snažila jsem se ten čas využít k tomu, abych přemýšlela, co změnit, protože si vzpomínám, že když jsem byla mladší, jediné, co jsem dělala na záchodě po prohraném setu, bylo, že jsem brečela," řekla Šwiateková a vzápětí dodala: "Ale tentokrát jsem mohla přemýšlet o tom, co změnit, a řešit tak skutečné problémy."

A přestávka jí opravdu pomohla, však druhý set ovládla 6:1 a srovnala tak stav zápasu. Ve třetím, rozhodujícím setu pak obrat dokonala, přestože Sabalenková vedla už 4:2. Kolaps soupeřky Polka podtrhla sedmým využitým brejkbolem v duelu a postoupila do sobotního finále, v němž vyzve již zmiňovanou Ons Jabeurovou.