Dokonale využitá druhá šance! Kanada navzdory vyřazení poprvé vyhrála Davis Cup

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Dokonale využitá druhá šance! Kanada navzdory vyřazení poprvé vyhrála Davis Cup
Aktualizováno
Dokonale využitá druhá šance! Kanada navzdory vyřazení poprvé vyhrála Davis Cup
Dokonale využitá druhá šance! Kanada navzdory vyřazení poprvé vyhrála Davis Cup
Profimedia
Kanaďané slaví premiérový triumf v Davis Cupu. Přestože už v březnu nezvládli baráž, dostali druhou šanci za suspendované Rusko a místo boje o záchranu mezi elitou dokráčeli k historickému úspěchu. V nedělním finále ve španělské Málaze porazili už po dvouhrách Australany, o body se postarali Denis Shapovalov a Félix Auger-Aliassime.

Kanada bez svých opor prohrála na začátku března v Nizozemsku barážový zápas o postup do skupinové fáze, ale o dva týdny později dostala po suspendování Ruska divokou kartu a místo zápasu o záchranu mohla pokračovat mezi elitou.

A druhou šanci Kanaďané přetavili v historický úspěch. V září ve Valencii prošli těžkou skupinou, když jeden z klíčových bodů získal Félix Auger-Aliassime díky skalpu čerstvé světové jedničky Španěla Carlose Alcaraze, a tento týden ve Španělsku zvládli i závěrečnou vyřazovací část.

Na tvrdém povrchu v Málaze Kanaďané otočili čtvrtfinále proti Němcům i semifinále proti Italům a v dnešním finále si poradili už po dvouhrách s Australany.

Základní kámen k finálovému úspěchu položil Denis Shapovalov. Zatímco proti Německu a Itálii duel týmových dvojek proti Janu-Lennardu Struffovi a Lorenzu Sonegovi po třísetových bitvách prohrál, dnes si bez velkých potíží poradil 6:2, 6:4 v prvním vzájemném střetnutí s Thanasim Kokkinakisem.

Shapovalov porazil o tři roky staršího Kokkinakise za hodinu a devětadvacet minut. Pomohl si pěti esy a zahrál 28 vítězných míčů. 

Následně o triumfu rozhodla opora výběru Félix Auger-Aliassime. Šestý hráč světa i díky 22 winnerům přehrál za hodinu a 42 minut hry 6:3, 6:4 Alexe de Minaura a v Málaze neprohrál ave třech duelech ani set. K tomu v semifinále přidal i vítězný bod ve čtyřhře.

"Těžko popsat naše emoce. Všichni jsme o tomhle momentu snili a teď se sen stal skutečností. Všichni jsme jako hráči vyrostli. V průběhu let jsme se pořád zlepšovali. Jsme na tyhle okamžiky připravení, nicméně nikdy není snadné je zvládnout," řekl v televizním rozhovoru na kurtu Auger-Aliassime, který si minulý týden v Turíně odbyl premiéru na Turnaji mistrů.

Důležitým členem vítězného výběru kapitána Dancevice byl také tenista s českými kořeny Vasek Pospisil, který byl v předchozích kolech u dvou rozhodujících čtyřher. 

Kanada se stala šestnáctou zemí, která prestižní soutěž vyhrála. "Všichni jsme se chtěli zlepšovat, být součástí týmu a získat pro naši zemi první titul. Všechno je teď neskutečné," uvedl Shapovalov. Finále si Kanada zahrála podruhé, při premiéře v roce 2019 v Madridu podlehla Španělsku s Rafaelem Nadalem.

Austrálie byla ve finále poprvé od roku 2003, ale 29. titul, díky němuž by se přiblížila dvaatřicetinásobným vítězům a rekordmanům z USA, nezískala.

Přehled finále Davisova poháru