Dovednostní soutěže v NBA opět bavily. Nejlepším trojkařem Lillard, překvapil McClung

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dovednostní soutěže v NBA opět bavily. Nejlepším trojkařem Lillard, překvapil McClung

Dovednostní soutěže v NBA ovládli Lillard a překvapení večera McClung
Dovednostní soutěže v NBA ovládli Lillard a překvapení večera McClungProfimedia
Hlavní hvězdou dovednostních soutěží při Utkání hvězd NBA se stal překvapivě Mac McClung (24). Basketbalista, který v zámořské lize nastoupil jen do dvou zápasů v kariéře, ovládl v Salt Lake City souboj ve smečování, když mimo jiné předvedl zarážku s otočkou o 540 stupňů. Soutěž o nejlepšího trojkaře vyhrál zkušený Damian Lillard (32) z Portlandu, dovednostní slalom nejlépe zvládla trojice domácího Utahu Jordan Clarkson, Walker Kessler a Collin Sexton.

McClung si prožil téměř pohádkový příběh. Do NBA se snaží probojovat už druhým rokem poté, co nebyl draftován. Nejprve to zkoušel v Los Angeles Lakers, ale šanci nedostal, tak zamířil do Chicaga, kde na desetidenní smlouvu naskočil do jednoho utkání na tři minuty, a pak se vrátil do Lakers. Zde také odehrál jeden zápas. Aktuální sezonu začal s Golden State, ale šanci nedostal a nedávno podepsal dvoucestný kontrakt s Philadelphií, za kterou zatím také nenastoupil. Celkem má odehráno v NBA 25 minut a trefil tři koše. Jinak celou profesionální kariéru tráví na farmách v nižší G-League.

Přesto dostal šanci v soutěži ve smečování a prezentoval se s mimořádnou energií a "šoumenstvím", díky čemuž patřil mezi velmi oblíbené hráče v univerzitní NCAA. Nejprve přeskočil dva své kamarády a ještě se míčem dotkl desky, než ho zarazil do koše. Pak předvedl ve vzduchu otočku, další smeč s přeskočením člověka, kdy se hlavou dostal až k obroučce, a vše zakončil "dunkem", při němž se ve vzduchu otočil o 540 stupňů. Třikrát dostal maximální známku 50 bodů a ve finále porazil Treye Murphyho z New Orleans.

"Jsem opravdu vděčný, že mi NBA dala šanci. A když mi ji dá znovu, rád se vrátím," prohlásil McClung. "Celou kariéru jsem outsider a musím ostatním dokazovat, že na to mám. A jsem ohromně šťastný, že se to dnes povedlo," dodal.

V soutěži trojkařů zazářil v prvním kole Tyrese Haliburton, který téměř neminul a nasbíral 31 bodů. Do finále postoupil se spoluhráčem z Indiany Buddym Hieldem, jenže finálové kolo Haliburtonovi už nevyšlo a dal jen 17 bodů. Hield se dostal na 25 a oba porazil Lillard, který v prvním i finálovém kole nastřílel shodně 26 bodů.

"Říká se do třetice všeho dobrého," uvedl Lillard, který vyhrál na třetí pokus poté, co mu předchozí dvě účasti v soutěži nevyšly. "Chtěl jsem to alespoň jednou vyhrát. Teď už mohu s klidem skončit. Navíc to vyšlo ideálně, že se to stalo zrovna tady, kde jsem doma," doplnil Lillard, jenž si na finále oblékl dres nedaleké univerzity Weber State, na kterou chodil.