Florbalový týden: Smutný konec série rekordmana, Beneš útočí na historii i na tátu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: Smutný konec série rekordmana, Beneš útočí na historii i na tátu

Jiří Curney.
Jiří Curney.Flickr Sparty Praha
Po neuvěřitelných 14 letech, případně 440 zápasech, se zastavila jedna z nejobdivuhodnějších sérií české florbalové historie. Jiří Curney je nejen výjimečný střelec, ale také železný muž. Jenže minulý pátek zmizel pro duel s Chodovem bez vysvětlení ze sestavy… Po zmíněné době tak chyběl v zápase nejvyšší soutěže.

Sparta následně bez svého nejproduktivnějšího muže prohrála na hřišti Chodova 3:6 a ztrátu výjimečného florbalisty objasnil až v průběhu tohoto týdne trenér týmu Marek Vojta. "Bohužel, Jirka se potýkal s covidem, a to není rýma, kterou jen tak vyležíte," vysvětloval smutně kouč. "Není to žádná sláva, jsem stále v nemocnici," sdělil poté i sám Curney v průběhu středečního odpoledne pro Livesport Zprávy.

Sparta bude tradičně produktivního matadora a stvořitele všemožných rekordů nahrazovat těžko a jeho absence samozřejmě měla vliv i na výkon týmu ve víkendových duelech. "Je to hráč, který dokáže dělat rozdíl hlavně v těch vyrovnaných zápasech. Ať už zkušenostmi, tím, jak vnímá zápasy a samozřejmě herním projevem. Ještě nevíme, zda se vůbec stihne vrátit před startem play off," naznačil Vojta zřejmě delší rekonvalescenci jedné z největších českých florbalových osobností současnosti.

Pražané pak hráli v útlumu i další zápas a poslední tým tabulky z Karlových Varů přetlačili jen těsně 5:4. 

Talent míří do F-liigy

Týmu z Podvinného mlýna se týká i další událost. Zatímco v průběhu zimního přestupového okna nepřišel do české nejvyšší soutěže jediný hráč, na sever do F-liigy exportovala jednu ze svých nadějí právě Sparta. Michael Wertheim okusí v 16 letech finskou elitní soutěž v dnešním utkání EräViikingit – SC Classic, aniž by měl zapsaný jediný start v Livesport Superlize.

"Je to jeden z nejcennějších českých florbalistů ročníku 2006. Sparta zatím takové hráče neumí vytvářet, ale chceme po něm, aby byl rozdílový. Zejména pro něj bylo nejlepší poslat ho na vyšší úroveň," vysvětluje Vojta. Při volbě týmu pro mladý český talent se rozhodovalo mezi týmy EräViikingit a TPS Turku, s nímž Sparta spolupracuje na trenérské bázi. Helsinský klub dostal přednost i vzhledem k šancím Wertheima dostat se do kabiny A-týmu.

Beneš rekordmanem

Pořád bez ztráty bodu a navíc s úctyhodnu gólovou nadílkou. Střešovičtí to měl tentokrát jednodušší, v cestě za sérií bez prohry stály týmy České Lípy a Otrokovic, jimž nasázeli dohromady 35 gólů. Hned u 14 z nich byl reprezentant Marek Beneš, který naprosto suverénně vystřelil do čela pořadí produktivity a dvě kola před koncem základní části má na svém kontě 70 bodů za 27 branek a 43 přihávek.

Tatran následně oznámil, že klenot týmu vytvořil nový klubový rekord v bodování, když překonal počin Filipa Langera ze sezony 2020/21 (28+34, 62). A ještě jedna zajímavá meta žene Marka Beneše. Pouhých pět bodů ztrácí na výkon svého otce, jenž za svou kariéru posbíral ve 187 utkáních 140 gólů a 113 nahrávek (253 bodů). Marek má dnes ve 117 utkáních bilanci 120+128, tedy 248 bodů.

Vítkovice vládnou Ostravě

Pohoda se rozhostila ve Vítkovicích. Rytíři z Dubiny naprosto přesvědčivě přejeli v městském derby ostravské FBC (9:2) a pod trenérskou dvojicí legend Folta, Martiník šlapou až na jediné zaváhání jako hodinky. Potvrzení formy přišlo následně i s výsledkem 10:2 v souboji s Královskými Vinohrady.

V boji o Ostravu smutně sledoval své bývalé spoluhráče Marek Bräuer, který končil zápas s bilancí -5 (pobyt na hřišti při vstřelených brankách). Naopak Adam Delong zapsal hattrick a následně doma úřadoval proti SKV s bilancí 2+2. Pozoruhodná je i statistika Vítkovic v defenzivě. Rytíři zapracovali na hře dozadu a v duelu s FBC šlo na brankáře Lukáše Součka pouhých šest střel!

Signál, jaký svět neviděl

Týmu Black Angels se v této sezoně často daří překonávat obrany soupeřů po secvičených standardních situacích. Pražané se na ně zaměřují a dělají i díky nim důležité body. V nedělním duelu s Ostravou to ale byla trochu jiná záležitost, na gól Jakuba Hromady se jen tak nezapomene.

Úvodní branku zápasu zařídil kapitán týmu díky naprosté improvizaci. Byla to znouzectnost, každopádně všechna čest za geniální řešení situace! Hromada se nejrychleji zorientoval po zpackané rozehrávce Adama Boučka, kterému míček sjel z čepele, a pak jeho jednoručný bekhend zády k brance, nebo možná spíš úder patou čepele, skončil za zády ostravského Jana Bindera. Byla to trefa, která směle může kandidovat na gól víkendu.

Drama pro trojici

Dvě kola zbývají do konce základní části a stále není jasno o tom, kdo si zahraje předkolo play off a kdo se bude potit v bojích o záchranu. V pořadí devátý a jedenáctý tým tabulky dělí pouhé tři body a zřejmě se bude rozhodovat až do poslední vteřiny. 

Lopotnou prací v duelu s Chodovem (ze stavu 2:5 na 8:7 po nájezdech) si vytvořil solidní pozici pro závěr soutěže Liberec. Královské Vinohrady tak může mrzet ztracený zápas v Pardubicích (5:6 sn), ve kterém sice prohrávaly 0:3, ale 100 sekund před koncem vedly 5:3.

Naopak Pardubice už přišly i o teoretickou šanci zahrát si play off. Záchranářské práce však nejsou pro tým Sokolů novinkou, bývají při nich úspěšní. Čeká je páté play down v řadě nebo chcete-li deváté za uplynulých 10 let. Poslední pád o patro dolů se přitom datuje do roku 2013…

Jaký program mají kandidáti na předkolo?

9. Liberec (25 bodů) – venku Karlovy Vary, doma Sparta

10. Vinohrady (23 bodů) – doma Black Angels, venku Tatran

11. Česká Lípa (22 bodů) – venku Otrokovice, doma Ostrava