Dánsko si v boji o ME pojistilo druhé místo, Ukrajina perfektně využila azyl na Letné

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Dánsko si v boji o ME pojistilo druhé místo, Ukrajina perfektně využila azyl na Letné
Aktualizováno
Dánsko je druhé v tabulce.
Dánsko je druhé v tabulce.AFP
Fotbalisté Ukrajiny v kvalifikaci o postup na Euro vyhráli na pražské Letné 2:0 nad Severní Makedonií. Vítěznou branku dal záložník Heorhij Sudakov (21). Důležité vítězství 3:1 nad Kazachstánem zapsalo Dánsko, které si pojistilo druhou příčku v tabulce. V dalších utkáních slaví výhru Severní Irsko, Maďarsko, Slovinsko, Itálie a také Litva.

Ukrajina – Severní Makedonie 2:0

V první půlhodině byli ukrajinští fotbalisté mnohem aktivnější a svého soupeře k ničemu nepouštěli, což nakonec vyústilo i ve šťastnou trefu Heorhije Sudakova. Po jeho zásahu hráči v bílém vyrovnali hru a diváci na pražské Letné viděli množství šancí na obou stranách. Zásah záložníka Šachtaru se nakonec ukázal být tím vítězným, a tým z Balkánského poloostrova tak v klíčovém souboji na body nedosáhl.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Severní Irsko – San Marino 3:0

První branka týmu z Ostrovů přišla již v páté minutě, kdy se efektně prosadil útočník QPR Paul Smyth. Papírové prognózy promeňoval favorit i nadále v jasnou herní převahu, kterou ještě dvakrát přetavil v gól. Domácí tak sice ovládli i druhé vzájemné utkání a nadále drží matematickou šanci postoupit, jejich posun z předposlední příčky by ovšem byl překvapením.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Bulharsko – Litva 0:2

Jako důležité se ukázalo být vyloučení Andriana Kraeva ze 42. minuty, které ještě do přestávky potrestal Pijus Širvys, který navíc po změně stran přidal další zásah. Tým z Pobaltí tak ve venkovním utkání získal všechny body poprvé od listopadu 2020, od té doby prohrál všech devět soutěžních zápasů hraných na hřištích soupeřů.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Slovinsko – Finsko 3:0

Skóre zápasu otevřel již v 16. minutě z pokutového kopu útočník Lipska Benjamin Šeško, který téměř celé své působení v utkání strávil s ovázanou hlavou. Také druhou vlnu radosti odstartoval v Lublani 20letý talent, po jehož samostatném úniku ve 28. minutě neměl Lukáš Hradecký, bratislavský rodák v brance Finska, žádnou možnost gólu zabránit. Domácí si tak na svého soupeře vytvořili čtyřbodový náskok a jsou pouhý krok od postupu na Euro.

Fotbalisté Slovinska slaví výhru.
Fotbalisté Slovinska slaví výhru.AFP

Dánsko – Kazachstán 3:1

Cestu za triumfem domácí reprezentace odstartoval ve 36. minutě z vůbec první střely na bránu Jonas Wind. Na v dobré formě hrajícího autora sedmi bundesligových branek pak dvěma góly navázal jeho bývalý spoluhráč z Kodaně Robert Skov. Dánové tak odčinili první vzájemný duel, v němž na půdě Kazachů senzačně padli, a pojistili si druhou příčku v tabulce.

Tabulka skupiny H.
Tabulka skupiny H.Livesport

Maďarsko – Srbsko 2:1

Domácím se zprvu vůbec nedařilo zachytit tempo zápasu a z herní mizérie je musel opět vytáhnout gólový žolík Barnabás Varga, který v letošní cestě na Euro zaznamenal již svou třetí trefu. Na vyrovnávací hlavičku stopera Strahinji Pavloviče pak dokázal ještě do přestávky odpovědět výstavní volejí zpoza šestnáctky Roland Sallai. Ve skupině G stále neporaženi Maďaři se tak na úkor Srbska osamostatnili v čele tabulky a výrazně se přiblížili účasti na evropském šampionátu.

Maďarsko doma vyhrálo.
Maďarsko doma vyhrálo.AFP

Itálie – Malta 4:0

Domácí se museli před zápasem vypořádat s nepříjemnou situací, kvůli níž jejich tréninkový kemp opustila dvojice hráčů kvůli podezření z nelegálního sázení. Na trávník se však tyto potíže nepřenesly a už ve 23. minutě rozhodl o výhře Squadry azzurry Giacomo Bonaventura. Ten se rozehrál do výborné formy a dres národního týmu oblékl v soutěžním klání poprvé od září 2018. Ve věku 34 let a 53 dnů se navíc stal nejstarším autorem prvního reprezentačního gólu v historii země.

Tabulka skupiny C.
Tabulka skupiny C.Livesport