Pořád to ještě máme ve svých rukou, říká Šilhavý a chystá změny v sestavě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pořád to ještě máme ve svých rukou, říká Šilhavý a chystá změny v sestavě

Trenér Šilhavý potřebuje proti Faerským ostrovům nutně uspět.
Trenér Šilhavý potřebuje proti Faerským ostrovům nutně uspět.Profimedia
Trenér českých fotbalistů Jaroslav Šilhavý (61) nepřemýšlí nad tím, že výkonný výbor FAČR bude příští týden řešit jeho pozici, a soustředí se jen na nedělní utkání kvalifikace mistrovství Evropy s Faerskými ostrovy. Řekl to na dnešní tiskové konferenci v Plzni. Po čtvrteční porážce 0:3 v Albánii, po které si reprezentace zkomplikovala boj o postup na šampionát v příštím roce, stále cítí zklamání, ale s týmem už je myšlenkami u nadcházejícího duelu. Plánuje změny v sestavě.

Český celek po čtvrteční první porážce v kvalifikaci klesl ve skupině na nepostupové třetí místo za vedoucí Albánii a druhé Polsko, na které ztrácí bod. Odehrál ale o utkání méně než oba soupeři. Předseda FAČR Petr Fousek hned v noci po zápase v Tiraně svolal na příští týden mimořádné jednání výkonného výboru, na němž se bude řešit situace národního mužstva.

"Už po zápase v Albánii jsem říkal, že naší prioritou je připravit mužstvo na zápas v Plzni. Ta doba je tak krátká, že nevím, jak by to probíhalo jinak. Samozřejmě po tom, co nám řekl i předseda, zasedne v příštím týdnu výkonný výbor a tam se bude probírat otázka trenéra. Já se tím teď nechci zabývat a myslím spolu s kolegy jen na zítřejší zápas," řekl Šilhavý.

Aktuální tabulka. (14.10.)
Aktuální tabulka. (14.10.)Livesport

Nepřemýšlí nad tím, že by v neděli mohlo jít o jeho poslední zápas na lavičce reprezentace. "Samozřejmě tu situaci vnímám, ale zápas s Faeřany je to hlavní, co nás teď čeká. Takže neřeším, co bude, nebude. Především mě zajímá ten zápas. Pak uvidíme, jak rozhodnou lidi z výkonného výboru," prohlásil Šilhavý.

Na tiskové konferenci se za něj postavil kapitán Tomáš Souček. "Samozřejmě mě to těší. Nicméně všichni bychom měli hrát a bojovat za republiku, za reprezentaci. Věřím, že to tak zítra bude. Že to nebude za trenéra, ale za lvíčka, kterého mají na prsou," uvedl Šilhavý.

Postup ve své moci

Jeho celek má stále boj o postup ve svých rukách, ve zbylých třech zápasech ale musí uspět. Na šampionát do Německa projdou první dva týmy z každé skupiny. O zbylá tři místa na závěrečném turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci. Česká reprezentace na kontinentálním šampionátu od rozdělení federace ještě nikdy nechyběla.

Livesport Daily #105: Co vše bylo v Albánii špatně a čí je to vina?
Livesport

"Je to samozřejmě nepříjemné, zkomplikovali jsme si to. Zpočátku (po úvodní výhře nad Polskem) to možná vypadalo jednoduše, ale zamotalo se nám to remízami v Moldavsku a doma s Albánií. Ve čtvrtek v Albánii jsme potřebovali minimálně bod, bohužel jsme ho nezískali. Ale pořád to máme ještě ve svých rukou. Musíme zvládnout nedělní zápas a poté se nadechnout na zbývající dvě utkání," řekl Šilhavý.

"Chytáme určité změny (v sestavě). Doufám, že to povede k tomu, že si budeme vytvářet více šancí a zápas a Faerskými ostrovy zvládneme. Nic vám nedá nikdo zadarmo, ale jsme favorit a musíme to zvládnout," dodal.

Přehled zápasu Česko – Faerské ostrovy (14. října - 18:00)