Možné změny pro pokračování kvalifikace v Moldavsku: Barák v základu a Krejčí na odpočinek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Možné změny pro pokračování kvalifikace v Moldavsku: Barák v základu a Krejčí na odpočinek

Čeští fotbalisté vstoupili do kvalifikace výhrou 3:1 nad Polskem.
Čeští fotbalisté vstoupili do kvalifikace výhrou 3:1 nad Polskem.Profimedia
Čeští fotbalisté večer odehrají druhé utkání kvalifikace na mistrovství Evropy 2024. V Kišiněvě nastoupí proti Moldavsku a budou chtít potvrdit páteční domácí výhru 3:1 nad spolufavoritem skupiny Polskem. V předchozích dvou vzájemných duelech s výběrem této postsovětské republiky reprezentace zvítězila a neinkasovala.

Šilhavého výběr v pátek v úvodním letošním zápase těžil z povedeného vstupu do utkání. Už po 27 sekundách otevřel premiérovým gólem za reprezentační "áčko" skóre Ladislav Krejčí mladší a dal nejrychlejší branku národního celku od rozdělení federace. Na začátku třetí minuty rovněž první trefou v českém A-týmu zvýšil Tomáš Čvančara a po změně stran se prosadil třetí sparťan Jan Kuchta. Poláci v závěru jen snížili.

Moldavsko v pátek vstoupilo do kvalifikace domácí remízou 1:1 s Faerskými ostrovy, kterou v 87. minutě z penalty zajistil desátým gólem v reprezentaci nejlepší střelec mužstva Ion Nicolaescu. Zbylým účastníkem pětičlenné skupiny E je Albánie.

Přehled zápasu Česko – Polsko 3:1

Šilhavého svěřenci hned na úvod udělali důležitý krok k postupu. Na evropský šampionát v příštím roce v Německu postoupí první dva týmy z každé skupiny, o zbylá tři místa na turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci. Česká reprezentace od rozdělení federace na Euru ještě nikdy nechyběla.

"Jsem rád, že první utkání s favoritem skupiny Polskem jsme zvládli za tři body. Ale nic není hotovo, teď to musíme potvrdit s Moldavskem. Nesmíme si myslet, že je to outsider skupiny. Pokud bychom uspěli, se šesti body by to bylo hodně příjemné," uvedl kouč Šilhavý.

Soupeř je bez kapitána

Zatímco Polsko, které na rozdíl od českého týmu startovalo na nedávném mistrovství světa v Kataru, je aspirantem na postup, Moldavsko je outsiderem. V žebříčku FIFA mu patří až 174. místo a z evropských týmů jsou horší už jen Lichtenštejnsko, Gibraltar a San Marino.

Postsovětská republika ještě nikdy nestartovala na závěrečném turnaji a v kvalifikacích vždy obsadila jedno ze dvou posledních míst s výjimkou té na Euro 2008, v níž skončila v sedmičlenné skupině pátá. Moldavanům navíc při březnovém srazu chybí zraněný kapitán Artur Ionita z italské Modeny a mimo hru je i další opora, obránce Olympiakosu Oleg Rjabčuk.

Tabulka skupiny E
Tabulka skupiny ELivesport

Svěřenci trenéra Sergheie Clescenca sice v posledních třech zápasech nezvítězili, nicméně v soutěžních duelech čtyřikrát po sobě neprohráli. Jednalo se ovšem o zápasy nejslabší skupiny Ligy národů. S Českem se Moldavsko dosud utkalo jen dvakrát v kvalifikaci o Euro 2004 – doma favoritovi podlehlo 0:2 a v Olomouci utrpělo debakl 0:5.

"Tři body proti Moldavsku jsou jasným cílem, musíme to zvládnout. Máme se od čeho odpíchnout, musíme navázat na výkon s Polskem. Všichni si uvědomují, o co se hraje. Půjdeme do zápasu s čistým štítem, v mužstvu máme hodně zkušených borců, takže to určitě zvládneme," řekl český levý obránce David Jurásek, který v pátek v reprezentaci debutoval.

Přehled zápasu Moldavsko – Česko + audiokomentář

Národní tým opět postrádá zraněnou jedničku útoku Patrika Schicka. Proti Polákům Šilhavý vsadil na rozestavení s třemi stopery a v ofenzivě vedle sebe postavil sparťany Čvančaru s Kuchtou. V Moldavsku by mohl vrátit do základní sestavy tvořivého záložníka Antonína Baráka, který v pátek překvapivě jen střídal. Obětoval by tak jednoho ze stoperské trojice, velmi pravděpodobně nejméně zkušeného sparťana Krejčího. A rozestavení by bylo znovu se čtyřmi obránci a jediným hrotem. Ke změně může dojít i na postu gólmana.

Zápas začne ve 20:45, v Moldavsku je o hodinu víc. V zemi panuje politické napětí, český tým ale v sobotu bez problémů přistál v Kišiněvě a dostal ujištění, že v zemi je bezpečno.

Pravděpodobné sestavy

Moldavsko:

Railean – Revenco, Craciun, Mudrac, Posmac, Platica – Motpan, Rața, Caimacov, Damascan – Nicolaescu.

Česko:

Pavlenka (Vaclík) – Coufal, Holeš, Brabec, D. Jurásek – Souček, Král – Čvančara, Barák, Hložek – Kuchta.