Rada se dočkal výrazného snížení trestu za rasistickou urážku, pokuta mu zůstala

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Rada se dočkal výrazného snížení trestu za rasistickou urážku, pokuta mu zůstala
Petr Rada se dočkal snížení trestu.
Petr Rada se dočkal snížení trestu.Profimedia
Odvolací komise snížila trenérovi fotbalové Dukly Praha Petru Radovi (65) trest za rasistickou urážku z osmi na tři měsíce zákazu činnosti, pokutu 80 tisíc korun ponechala. Fotbalová asociace ČR to uvedla na svém webu. Bývalý reprezentační kouč se rasistického výroku dopustil v utkání 17. kola druhé ligy proti Brnu. Tehdejšího trenéra Zbrojovky Tomáše Polácha urazil výrokem "zoufalče cikánskej".

Disciplinární komise, která na rozdíl od odvolací spadá pod Ligovou fotbalovou asociaci, potrestala Radu před měsícem. Dukla se však spolu s trenérem odvolala, takže pětašedesátiletý kouč mohl vést mužstvo ještě v dalších pěti kolech od uložení trestu. Odvolací komise původní trest zrušila a vynesla nový.

Tříměsíční trest znamená, že Rada už do konce sezony nebude moci na lavičku Dukly. Zákaz činnosti mu vyprší na začátku příštího ročníku. Pražský tým vede druhou ligu šest kol před koncem o čtyři body před Vyškovem. Jen vítěz má zaručen přímý postup do nejvyšší soutěže.

Dukla akutálně vévodí FNL
Dukla akutálně vévodí FNLLivesport

"Odvolací komise rozhodla tak, že právní kvalifikace, kterou zvolila disciplinární komise, je správná a pan Rada se skutečně dopustil disciplinárního přečinu. Jiný názor měla komise na výši trestu," uvedl v nahrávce pro média předseda odvolací komise Jan Malý.

"Dle názoru odvolací komise jednání pana Rady bylo hanobící, bylo urážlivé. Nicméně intenzita toho vyjádření nebyla taková, aby zasahovala do soutěží tak výrazným způsobem, že by zakázala výkon činnosti na dobu osmi měsíců," řekl Malý.

Rada je zklamaný

Rada je navzdory snížení trestu zklamaný, že nesmí tři měsíce na lavičku. ČTK řekl, že případ ho stál spoustu sil a nervů. "Asi všichni zdůrazní, že došlo ke snížení trestu, ale já jsem stejně zklamaný. Jako hráč a trenér působím v profesionálním fotbalu téměř 47 let a vždycky jsem se snažil dělat všechno férově. Excesy jsem měl, ale tohle je za dvě slova kruté. Netušil jsem, jak případ vyeskaluje. Na závěr kariéry, i když netvrdím, že končím," uvedl Rada.

Na jednání odvolací komise dorazil s právníkem Tomášem Sokolem. "Znovu jsem zdůraznil, že z mé strany rozhodně nešlo o rasismus. Odvolací komise se telefonicky spojila také s Tomášem Poláchem, který jí potvrdil, že věc je mezi námi dvěma uzavřená," řekl kouč, který v první reakci na původní trest od disciplinární komise nevyloučil odchod z Dukly. Klub se za něj však postavil.

"Co teď bude dál? Musíme sezonu i beze mě dohrát a splnit cíl, který před sebou všichni máme. S majitelem (podnikatelem Petrem Pauknerem) máme takový vztah, že si vždycky sedneme a každou důležitou věc spolu na rovinu probereme. Své si řekne i sportovní ředitel (Josef Jinoch). Dukla musí rozhodnout. Teď bych nic nepředjímal," řekl Rada.

Mám své chyby, rasismus mezi ně ale nepatří, říká trenér Rada a váží si podpory veřejnosti

"Do budoucna je třeba říct, že takovéto přečiny musejí být ze strany disciplinárních orgánů vždy trestány, samozřejmě vždy s rozvahou. Ale pokud výrazy budou směřovat výlučně k hanobení rasy, etnika či podobné menšinové skupiny, musejí být stíhány velice přísně," uvedl Malý.

"V tomto případě jsme však nedošli k názoru, že by tomu tak bylo. Že by intenzita jednání pana Rady byla taková, že by extrémně zasahovala do sféry potlačování menšin či hanobení národa nebo rasy," dodal předseda odvolací komise.