Liga jde do nadstavby: Sparta na Hané, Klokani opět v Edenu. Začíná i boj o přežití

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Liga jde do nadstavby: Sparta na Hané, Klokani opět v Edenu. Začíná i boj o přežití

Sparta na startu jara v Olomouci pouze remizovala.
Sparta na startu jara v Olomouci pouze remizovala.@SKSigmaOlomouc
Osmi zápasy o víkendu odstartuje nadstavbová část fotbalové ligy. Vedoucí Sparta bude na úvod pětikolové skupiny o titul hájit dvoubodový náskok v čele tabulky ve venkovním utkání v Olomouci a pokusí se zapomenout na středeční porážku 0:2 ve finále domácího poháru se Slavií. Červenobílí rovněž v neděli přivítají ve vršovickém derby pražského souseda Bohemians 1905. V sobotu třemi zápasy začne šestičlenná skupina o záchranu, v neděli pak úvodními dvěma semifinálovými duely také skupina o umístění.

Olomouc – Sparta

Sparta v posledním kole základní části po dvou penaltách a obratu v nastavení zvítězila v Liberci 3:1 a poskočila do čela tabulky o dva body před Slavii, která jen remizovala doma s Hradcem Králové 1:1. Letenští v lize 17 zápasů po sobě neprohráli, ve středečním finále poháru ale utrpěli první porážku po 20 soutěžních duelech.

V Olomouci Sparta zvítězila v jediném z posledních šesti ligových utkání a v lednu tam jen remizovala 1:1. Speciální zápas čeká na kouče domácích Václava Jílka, který v minulosti trénoval na Letné. Hanáci vstoupí do nadstavby ze šestého místa jen s minimální šancí na posun na pohárové příčky.

"To, že Sparta prohrála v týdnu finále poháru, by nemělo mít z fyzického hlediska žádný vliv. Po psychické stránce těžko říct, spíš bych ale předpokládal, že budou mít o to větší motivaci do boje o titul. Myslím, že to bude trochu odlišný zápas než v lednu. Sparta asi bude nějak reagovat, i my máme připravené nějaké herní plány. Přál bych si, abychom to konečně byli my, kdo vstřelí první gól," pronesl Jílek.

Letenští útočí na první titul od roku 2014. "Porážka ve finále poháru nás mrzí, je bolestivá. Ale takový je fotbal, jsou vítězové a poražení. Naším nejbližším úkolem je vrátit naše hráče zpět do formy a připravit je na nedělní utkání v Olomouci. Musíme se rychle oklepat a předvést lepší výkon jak individuálně, tak jako tým," uvedl dánský trenér Sparty Brian Priske.

Slavia – Bohemians

Slavia v minulém kole po remíze s Hradcem po 14 výhrách za sebou doma poprvé v ligové sezoně ztratila body a přišla o výhodu prvního místa do nadstavby. Náladu si však spravila středečním pohárovým triumfem. Červenobílí potřetí za poslední měsíc přivítají v Edenu vršovického souseda Bohemians – na začátku dubna v semifinále poháru zvítězili 3:2 po prodloužení a poté v lize vyhráli 3:0.

Pocity z triumfu ve finále poháru na Letné jsou na Slavii pořád čerstvé. "Vítězství jsme si užili, ale teď zase začíná jiná soutěž. Máme zápas s Bohemkou, neděle už bude jiný příběh. Po minulé domácí remíze s Hradcem se pro nás nic nemění. Stále máme vše ve svých rukou, těch pět zápasů musíme zvládnout vítězně," podotkl kouč Slavie Jindřich Trpišovský, který v začátcích kariéry trénoval v Bohemians mládež.

"Přijde mi, že na Slavii hrajeme víc než v Ďolíčku, že jsme ob týden v Edenu. Se Slavií jsme ze tří soutěžních zápasů v sezoně dvakrát zaslouženě prohráli," řekl trenér Bohemians Jaroslav Veselý a vzápětí dodal: "Byl bych rád, kdybychom byli pokorní, ovšem také zdravě sebevědomí a odvážní."

Plzeň – Slovácko

"Klokani" budou v šestičlenné skupině o titul bojovat o první účast v evropských pohárech od rozdělení federace a o čtvrté místo, na kterém mají dvoubodový náskok před pátým Slováckem. Tým z Uherského Hradiště se v sobotu představí na stadionu obhájce titulu z Plzně, jenž figuruje na třetí příčce devět bodů od druhé i od čtvrté pozice.

"V nadstavbě chceme posbírat co nejvíc bodů, minimálně udržet současnou pozici a samozřejmě se odvděčit fanouškům za celosezonní podporu. Čím rychleji nějaké body nahrajeme, tím dřív budeme mít jistotu třetího místa. Uvidíme, co se bude dít před námi. Se Slováckem máme spoustu zkušeností. Jejich mužstvo se moc nemění, jsou tam stabilní třicátníci, kteří hrají velmi dobře a drží konstantní výkonnost. Vedle maličkostí a chyb mohou rozhodnout i standardky," nechal se slyšet asistent trenér Viktorie Pavel Horváth.

Další zápasy FORTUNA:LIGY

Z pětikolové skupiny o záchranu přímo sestoupí do druhé ligy jen nejhorší tým, 14. a 15. celek pak bude čekat baráž o nejvyšší soutěž. Poslední místo aktuálně patří Zlínu, který má před domácím soubojem s Jabloncem manko dvou bodů na patnácté Pardubice.

"Stále platí, že se musíme dívat jen na své postavení a svou pozici a uhrát tolik bodů, abychom se zachránili. Jsem si jistý, že se nám podaří potvrdit výborný výkon z Mladé Boleslavi a doma získáme tři důležité body, které potřebujeme," řekl kouč Zlína Pavel Vrba.

Východočeši se představí na stadionu třináctých Teplic a pokusí se snížit čtyřbodovou ztrátu na soupeře. Ve zbylém duelu úvodního kola šestičlenné skupiny o záchranu přivítá Ostrava nováčka z Brna, jemuž s mankem čtyř bodů na Slezany patří 14. místo. Baník má stejně bodů jako jedenáctý Jablonec.

V neděli začne také skupina o umístění, v níž se mužstva na sedmé až desáté příčce utkají vyřazovacím způsobem na dva zápasy o prémii milion korun a o lepší nasazení do domácího poháru. V úvodních semifinálových duelech budou hrát doma hůř postavené celky po základní části: České Budějovice budou hostit Liberec.

"Vnímáme, že se Českým Budějovicím v posledních utkáních daří. Dívali jsme se na jejich poslední zápasy, mají spoustu zajímavých momentů do ofenzivy. Pro nás námět, na čem pracovat. Budou to dva těžké zápasy, nicméně budeme dělat vše pro to, abychom uspěli a postoupili," zní ze severu Čech.

Mladá Boleslav přivítá Hradec Králové, který má domácí azyl právě na stadionu středočeského soupeře. "Očekávám vyrovnané utkání s vítěznými ambicemi obou týmů. Ani jeden z nich nebude mít výhodu prostředí, protože pro oba je už dva roky Lokotrans aréna domácím hřištěm," dodal kouč Středočechů Pavel Hoftych. Budějovice, Liberec a Mladá Boleslav se představily ve skupině o umístění i loni. 

Program FORTUNA:LIGY