Plzeň v posledním kole remizovala s Teplicemi, ostravský Tijani se blýskl hattrickem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Plzeň v posledním kole remizovala s Teplicemi, ostravský Tijani se blýskl hattrickem

Muhamed Tijani prvním hattrickem ve FORTUNA:LIZE sestřelil Olomouc.
Muhamed Tijani prvním hattrickem ve FORTUNA:LIZE sestřelil Olomouc.Profimedia
Fotbalová FORTUNA:LIGA má za sebou základní část. Plzeň ve 30. kole remizovala s Teplicemi 1:1 a zůstává třetí s jedenáctibodovou ztrátou na vedoucí Spartu. Čtvrtí Bohemians porazili Jablonec 4:1 a odsunuli Severočechy do bojů o záchranu. Těm se na poslední chvíli vyhnuly České Budějovice, které porazily Pardubice 3:1. Účast ve skupině o titul udržela Olomouc. Sigma sice podlehla Baníku 1:4, ale díky lepším vzájemným zápasům zůstala před Libercem. Ostrava i přes hattrick Muhameda Tijaniho (26) bude bojovat ve skupině o záchranu. Důležitý bod za remízu 1:1 v Mladé Boleslavi vybojovali fotbalisté posledního Zlína.

Bohemians – Jablonec 4:1

Klokani, nastoupivší v retro dresech připomínajících slavnou klubovou éru z 80. let, gólově udeřili již v deváté minutě. Dobře rozehraný volný přímý kop zužitkoval Jan Matoušek, který vyslal nechytatelnou přízemní ránu k levé tyči. Severočeši však mohli brzy srovnat, když se v brejkové situaci objevil Jan Chramosta. S jeho projektilem si ale Martin Jedlička poradil. Dění na hrací ploše se záhy přesunulo znovu na druhou stranu.

Po faulu Joshuy Akpudjeho odpískal rozhodčí penaltu. K té se postavil zkušený Josef Jindřišek, jenž poslal brankáře na druhou stranu, a navýšil tak vedení. V jedné z mála šancí soupeře se před pauzou objevil Matěj Polidar, jeho pokus ale zmařil jeden z obránců.

Do druhé půle vlétli svěřenci Davida Horejše lépe. Zvýšenou útočnou aktivitu předvedl Polidar, jenž svým pokusem zkraje vápna mířil mezi tři tyče. Celku ze severních Čech ale povedený nástup dlouho nevydržel. Třetí trefu totiž znovu přidali domácí, kteří se tentokráte radovali po rohovém kopu. Závar ve vápně pečetil přesnou dorážkou do pravé části branky Václav Drchal.

Následující necelá půlhodina musela být pro přihlížející fanoušky spíše strnulá. Změnu přinesl až brejk fotbalistů v černém, na jehož konci stál Pavel Šulc. Ten vyprodukoval gólovou ránu, která doplachtila na vzdálenější tyč. Závěr zápasu ovšem patřil opět Bohemce, když uzavřel gólový účet v 90. minutě Erik Prekop.

České Budějovice – Pardubice 3:1

Pardubice od počátku viditelně tahaly za delší konec. Nejprve se do slibné šance dostal Pavel Černý a v 16. minutě. pečetil povedený start hostů Denis Darmovzal, jenž poslal zblízka míč do sítě. Jeho gól ale kvůli ofsajdu neplatil. Kolem 25. minuty se však obraz hry dramaticky změnil a domácí měli poměrně velký tlak i nadějné náznaky příležitostí. Ve 42. minutě skvěle proběhl po pravé straně hřiště Lukáš Čmelík a naservíroval míč do zahuštěné šestnáctky. Tam si ho našel Marcel Čermák a otevřel skóre.

Hned v 50. minutě se dostal míč na zadní tyči k Nicolasovi Pennerovi, který však z nadějné pozice o kousek minul levou spojnici branky. Následně Patrik Hellebrand narýsoval neskutečnou kolmici na Patrika Čavoše, který trefil skákavý míč vnější stranou kopačky do šibenice.

Krasojízda Budějovic pokračovala v 67. minutě, kdy Čermák z hranice vápna nechytatelně zpečetil osud zápasu. Domácí útočník záhy zaútočil na hattrick, ale hlavou jen těsně minul. Vzápětí předvedl exkluzivní zákrok na druhé straně Martin Janáček, který zázračně vykopl hlavičku soupeře z brankové čáry. Alespoň na čestný úspěch dosáhli hosté v 89. minutě, když Robin Hranáč doslova procpal míč za čáru.

Mladá Boleslav – Zlín 1:1

I přes aktivní vstup hostů musel první zákrok předvést brankář Stanislav Dostál. Ladra našel zpětnou přihrávkou z levé strany Marka Matějovského, který se zevnitř pokutového území zkoušel prosadit přízemní střelou k levé tyči. V následujících minutách tempo zápasu trochu upadlo a hrálo se především ve středu pole.

Prořídlé ochozy se i přesto ve 22. minutě dočkaly gólové radosti. K přímému volnému kopu Mladé Boleslavi ze slibné pozice se postavil Tomáš Ladra, který technickou trefou do levé šibenice rozvlnil brankovou síť. Zlín po půlhodině hry dostal šanci vyrovnat, když průnikovým skákavým centrem z pravé strany našel Tom Slončík na zadní tyči Dominika Simerského, jenže ten odkrytou bránu z bezprostřední blízkosti minul.

Po změně stran si na míč sáhl i Petr Mikulec. Slončík se na polovině hřiště šikovně uvolnil a nastartoval protiútok Ševců, který nepříliš razantní přízemní střelou k pravé tyči zakončoval Robert Hrubý. Mladý talent hostů se v 57. minutě sám mohl zapsat na střeleckou listinu. Po centru z pravé strany se nikým nebráněný ocitl na hranici malého vápna, jeho pokus hlavou však reflexivně vyrazil brankář Mikulec.

Zvýšená aktivita nakonec Ševcům přinesla kýžené vyrovnání v 75. minutě. Rohový kop z pravé strany našel hlavu Simerského, který se dokázal mezi domácími obránci prosadit a nasměrovat míč za záda Mikulce. Odpověď Středočechů se rýsovala v 88. minutě, kdy se k nebezpečné hlavičce dostal Lukáš Mašek, který mířil do levé šibenice, vyrovnaný stav ale konečky prstů uhájil Dostál.

Olomouc – Baník 1:4

Úvodní minuty přinesly vyrovnanou hru nahoru a dolů. Zvláště aktivní byl domácí Mojmír Chytil, který si ve 12. minutě navedl balon k hranici vápna a levačkou po zemi vystřelil. Nejlepší kanonýr Sigmy ale o pár desítek centimetrů minul levou tyč. Ve 22. minutě tak šli do vedení Ostravané. K centru ze strany se totiž dostal Srdjan Plavšič a našel hlavu Tijaniho, jenž dobře mířenou hlavičkou rozvlnil síť.

Probuzený nigérijský střelec navíc vzápětí udeřil znovu, když si v pokutovém území obhodil obránce a špičkou kopačky překonal mladého Tadeáše Stoppena. Těsně před pauzou se Tijani prosadil hlavičkou ještě jednou, pomezní rozhodčí však odmával ofsajd a nepřítomný VAR na jeho rozhodnutí nemohl nic změnit. Nakonec tak přišlo snížení domácích, když se k propadlému centru dostal Ondřej Zmrzlý.

Na začátku druhé půle se Olomouc drala za vyrovnáním. Pak už se ale připomněla ofenziva Baníku, v 54. minutě po centru Plavšiče opět zakončoval hlavou Tijani. Tentokrát však 22letý útočník z nelehké pozice mířil nad. Zanedlouho poté měl velké štěstí Jiří Letáček, kterého překvapil centr Martina Pospíšila, jenž se nakonec pouze odrazil od zadní tyče brány hostů.

K podobné situaci vzápětí došlo na druhé straně, domácí Stoppen na rozdíl od svého protějšku balon Plavšiče vyškrábl, ale jen na hlavu Enea Bitriho, který zvýšil vedení Ostravanů. Závěrečné slovo měl ale rozjetý Tijani, jenž v 80. minutě hladový po hattricku napřáhl zpoza vápna a přízemní střelou zaznamenal svůj pátý gól od poloviny dubna.

Plzeň – Teplice 1:1

Svěřenci trenéra Zdenka Frťaly byli v úvodní části zápasu viktoriánům více než vyrovnaným soupeřem. Domácí fotbalisté sice drželi míč častěji na svých kopačkách, zakončení mezi tři tyče si však nevypracovali. Jako první tak do prostoru branky mířil až ve 25. minutě Daniel Trubač, střelu hostujícího kapitána z voleje vyrazil Jindřich Staněk na rohový kop. O pět minut později zakončoval Jhon Mosquera z přímého kopu technickou střelou pouze těsně nad břevno. Kolumbijský útočník patřil k nejaktivějším hráčům i nadále, ale ani on do poločasu bezbrankový stav nezměnil.

Krátce po změně stran zakončoval po centru Jana Sýkory hlavou z nadějné pozice Rafiu Durosinmi pouze do rukavic Filipa Muchy. Skóre se poprvé měnilo až o dvě minuty později, kdy se po centru z levé strany ocitl míč až u Aloise Hyčky, který střelou do odkryté branky potrestal chybné Staňkovo vyběhnutí. Žlutomodří se po vstřelení vedoucí branky stáhli do defenzivy, viktoriáni se přes obranné řady soupeře do zakončení dlouho nedostávali. Až v 74. minutě vystřihl v pokutovém území zakončení nůžkami Tomáš Chorý, jeho střelu vyrazil pozorný Mucha za brankovou čáru.

Z následného rohového kopu se dostal ke střele na dlouhou nohu Václav Jemelka, plzeňský obránce však orazítkoval pouze pravou tyč. Teplická obrana odolávala až do 85. minuty, kdy remízu 1:1 zařídil po závaru před hostující brankou kopem přes hlavu Chorý. Viktoriáni mohli v závěru dokonce překlopit vedení na svoji stranu, hlavička Matěje Vydry ani rána Chorého však za zády Muchy neskončily.

Slovácko – Brno 1:0

Zaplněný kotel Slovácka byl svědkem první šance už v páté minutě. K vysokému míči si našel cestu Jan Kalabiška, hlavičkou doprostřed ale Martina Berkovce nezaskočil. Stejný hráč měl další příležitost o chvíli později, ve skluzu však dobrý pas od Vlasiye Sinyavskiyho mezi tři tyče nevměstnal. Zbrojovka se k zakončení dostala ve 20. minutě, jenže tečovaný pokus Michala Ševčíka letěl vedle.

Chvíli nato se prosadili domácí. Michal Kadlec centroval z levé strany, balon si našel Petr Reinberk a ranou pod břevno stylově oslavil svůj výroční duel. Po půlhodině hry skvěle mířeným pasem opět dělal starosti Brnu Sinyavskiy, Ondřej Šašinka ovšem nenaložil se svou příležitostí ideálně. Estonský reprezentant ještě do přestávky zahrozil sám, z ostrého úhlu ale Berkovce nepropálil.

Záhy po změně stran byl opět v akci Sinyavskiy, jenž využil přihrávky spoluhráče po chybě Denise Granečného, ale v samostatném úniku skvěle chytajícího Berkovce nepřekonal. Po hodině hry mohl zvýšit náskok hráčů v bílých dresech Ondřej Mihálik, jeho rána na bližší tyč ale byla nepřesná.

S blížícím se koncem byla Zbrojovka v ofenzivě čím dál nebezpečnější. U míče byl často Wale Musa Alli a Michal Ševčík, kteří se snažili svými pasy hledat Jakuba Řezníčka. Nápor Brna však utnul chvíli před koncem Filip Souček, jenž za nevybíravý zákrok obdržel červenou kartu. V přesile tak neměli domácí problém ustrážit svůj náskok až do závěrečného hvizdu.

Tabulka FORTUNA:LIGY po 30. kole
Tabulka FORTUNA:LIGY po 30. koleLivesport