Zlín se přiblížil baráži na rozdíl bodu. Jablonec, Ostrava i Teplice slaví záchranu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Zlín se přiblížil baráži na rozdíl bodu. Jablonec, Ostrava i Teplice slaví záchranu
Zlín se přiblížil baráži na rozdíl bodu.
Zlín se přiblížil baráži na rozdíl bodu.FC Trinity Zlín
Zatímco sobota patřila ve FORTUNA:LIZE bojům o titul, v neděli byl na programu tuhý boj o záchranu. Dost možná zásadní direkt mohly Zlínu zasadit Pardubice. Ševci ale na východě Čech zvládli těžkou výzvu, otočili nepříznivě se vyvíjející zápas a přiblížili se barážovým příčkám na rozdíl jediného bodu. Třetím týmem, který se nevyhne dramatickému závěru ligy je Brno. Zatímco Zbrojovka na Střelnici neuspěla, Jablonec slavil záchranu. A radost z jistoty udržení se mezi elitou propukla rovněž v Ostravě, kde kromě domácího Baníku slavily navzdory porážce i Teplice.

Skupina o záchranu:

Pardubice – Zlín 1:2

Žlutomodří se museli vyrovnat se ztrátou Libora Kozáka, který na poslední chvíli vypadl ze základní sestavy kvůli zdravotním problémům. Východočeši vstoupili do duele lépe a ještě v úvodní desetiminutovce se dostal k zakončení Pavel Černý, ten však z kvalitní pozice neohrozil branku hostů. Nakonec to ale přece jen byl kapitán Pardubic, kdo otevřel skóre. Domácí předvedli parádní týmovou akci, na konci které Černý po přihrávce Bartosze Pikula zakončil do odkryté brány Ševců. Po zlepšené pasáži svěřenců Pavla Vrby se později dostal na opačné straně ke střele Tom Slončík, jehož pokus sice zasvištěl těsně mimo, ale o chvíli později již zlínský mladík vytvořil gólovou asistenci. Na centrovaný míč si nejvýše vyskočil Filip Balaj a stav utkání byl opět vyrovnaný.

Statistiky zápasu Pardubice – Zlín
Statistiky zápasu Pardubice – ZlínLivesport

Po poločasové přestávce odolali žlutomodří rychlému nástupu týmu z města perníku díky velké obětavosti obránců a nepřesným mířidlům pardubických fotbalistů. Všem příznivcům FC Trinity Zlín, kterým moravský klub zaplatil jak vlak, tak i lístek na zápas, pořádně zatrnulo v 62. minutě. Polský záložník Pikul napřáhl z úctyhodné dálky a míčem orazítkoval pravou tyč brány. Florin Nita musel napravit své špatné vyběhnutí při rohovém kopu hostů, když pokus Vukadina Vukadinoviče z hranice pokutového území vychytal téměř až na penaltovém puntíku. Další nepochopitelnou chybu Nity však už využil Antonín Fantiš hlavičkou z ostrého úhlu.

Jablonec – Brno 1:0

Navzdory předpokladům vstoupil do utkání aktivněji brněnský celek. Už v šesté minutě mohl po dalekonosném centru Šimona Falty v dobré pozici hlavičkovat Lukáš Endl, míč ale netrefil ideálně a prostor mezi třemi tyčemi minul. Po čase se dostali do tempa i Jablonečtí. Ve 28. minutě se dokonce dočkali zasloužené branky, když Jan Král lehkou hlavičkou prodloužil centr Daniela Součka až za záda Martina Berkovce. Zdvojnásobit vedení mohl po samostatném úniku Jan Chramosta, brněnský brankář ale perfektně vyběhl a jeho střelu zneškodnil. Naopak velké chyby se 34letý gólman dopustil o chvíli později, když při výběhu podskočil míč, před brankovou čárou ho ale na poslední chvíli zastoupil Jan Hlavica.

Statistiky zápasu Jablonec – Brno
Statistiky zápasu Jablonec – BrnoLivesport

Podobného zaváhání se Berkovec dopustil i krátce po změně stran, tentokrát ale rozběhnutého Václava Sejka zastavil Matěj Hrabina. Na druhé straně se činil Jan Hanuš, když nejdříve vytěsnil dalekonosnou ránu Wale Musy Aliho na roh a následně vytáhl perfektní reflexivní zákrok proti hlavičce Jana Hladíka. S přibývajícími minutami tlak Zbrojovky rostl, poctivý obranný blok Jablonce ale zvládal odvracet veškeré nebezpečí. K další šanci se tak Flinta probojovala až v 80. minutě, Adam Fousek však při střele podklouzl, a jeho rána tak letěla daleko vedle levé tyče. V závěru ještě vyzkoušel gólmanovy reflexy Róbert Matejov, Hanuš byl ale opět neomylný.

Ostrava – Teplice 2:1

Nejaktivnějším hráčem úvodní čtvrthodiny byl Srdjan Plavšič, který svou rychlostí několikrát potrápil žlutomodrou defenzivu. Jeho snažení bylo korunováno překvapivým centrem z takřka nulového úhlu, po kterém Muhamed Tijani hlavou těsně minul tyč. Hosty táhl dopředu svou šikovností hlavně Daniel Fila, zatímco vzadu je držel Filip Mucha. Ten se po odehraných 27 minutách blýskl proti dorážce Jiřího Fleišmana. Za dalších sedm minut domácí gólman sice kapituloval před Ladislavem Almásim, jenže VAR odhalil útočný faul vytáhlého útočníka. V nastaveném čase po rohovém kopu hlavičkoval nebezpečně Eneo Bitri, ale Mucha znovu vynikl.

Statistiky zápasu Ostrava – Teplice
Statistiky zápasu Ostrava – TepliceLivesport

Žlutomodří nezachytili úvod druhého poločasu, za což je ztrestal Almási. Dlouhým nákopem ze strany hřiště jej oslovil Fleišman a slovenský útočník si přesnou hlavičkou napravil pachuť z neuznané trefy. Severočeši byli rozhození inkasovanou brankou i sérií střídání a vzápětí kapitulovali znovu. Zasloužený zásah si připsal Plavšič, když po nepovedené teplické rozehrávce utekl s míčem a sám překonal Muchu. Stejný duel si oba zúčastnění zopakovali v 77. minutě a srbský záložník byl znovu úspěšnější, jenže si pomohl ofsajdovou pozicí, a tak opět zasáhl videorozhodčí. V úplném závěru skóre zkorigoval Daniel Trubač, když s přehledem proměnil penaltu, vybojovanou Mohamedem Yasserem.

Skupina o umístění:

Hradec Králové – Liberec 0:4

Úvod zápasu si do své režie vzali hráči Slovanu. První větší šanci si vypracoval Victor Olatunji, když se s míčem odpoutal od obránce, nicméně trefil pouze boční síť. Lépe si vedl jeho krajan Ahmad Ghali, na kterého defenziva domácích zapomněla. Nehlídaný Nigerijec překonal brankáře hlavou, ovšem gól byl odvolán kvůli předcházejícímu ofsajdu. Nakonec to tak byl nejlepší střelec Liberce, kdo otevřel skóre. Olatunji si naběhl na přihrávku a obstřelem překonal Patrika Vízka. Ve 29. minutě se skóre zdvojnásobilo poté, co Christián Frýdek dorazil střelu do odkryté brány. V nastavení první půle se ještě do střely Lukáše Červa vložil znovu Olatunji a usměrnil balon nechytatelně za Vízkova záda, čímž upravil na poločasových 3:0 pro hosty.

Statistiky zápasu Hradec Králové – Liberec
Statistiky zápasu Hradec Králové – LiberecLivesport

Náskok hráčům Slovanu nejspíše stačil, protože po přestávce lehce sundali nohu z plynu. Votroci se také dostávali k míči, nicméně dlouho si žádný tým nevypracoval větší příležitost. V 55. minutě se zajímavě do odraženého míče opřel Marios Pourzitidis a jen těsně přestřelil. Řeckému obránci se vpředu zalíbilo a zakončení vyzkoušel ještě jednou. Jeho pumelici ovšem vychytal Vízek. Východočeši se své šance také dočkali, ale zužitkovat ji nedokázali, protože Daniel Vašulín nedokázal usměrnit centr do brány a z malého vápna přestřelil. V závěru na konečných 4:0 upravoval Pourzitidis, jehož domácí neobsadili při rohovém kopu a on je za to potrestal střelou k tyči.

Tabulka FORTUNA:LIGY skupiny o záchranu