Martin Frýdek o Švýcarsku i reprezentaci: Nominace se mi honí hlavou. V Lucernu bych rád zůstal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Frýdek o reprezentaci i Švýcarsku: Nominace se mi honí hlavou. V Lucernu bych rád zůstal
Martin Frýdek byl ve švýcarské Superlize vyhlášen nejlepším hráčem měsíce dubna.
Martin Frýdek byl ve švýcarské Superlize vyhlášen nejlepším hráčem měsíce dubna.fcl.ch
Sejde z očí, sejde z mysli? Martin Frýdek ml. (31) nepatří v českém fotbale po odchodu z pražské Sparty mezi nejčastěji skloňovaná jména. Ve švýcarském Lucernu, s nímž bojuje o účast v pohárové Evropě, však kroutí už třetí sezonu a předvádí výborné výkony, které by nemusely uniknout ani reprezentačnímu trenérovi Jaroslavu Šilhavému (61). "V kontaktu jsme, uvidíme, jak bude nominace vypadat teď v červnu," říká v rozhovoru pro Livesport Zprávy levý obránce čtvrtého celku Superligy, jenž za národní tým hrál naposledy před více než čtyřmi lety.

Ve Švýcarsku zakončujete třetí sezonu, jak jste si zvykl na tamní život?

"Na život tady jsme si s rodinou zvykli hodně rychle. Máme to tu rádi a doufám, že prodloužím smlouvu a budu v Lucernu pokračovat dál. Dokážeme si představit, že tady zůstaneme i po kariéře. Chceme žít ve Švýcarsku."

Jak na vás působí švýcarská liga v porovnání s tou českou?

"Švýcarská liga je ofenzivnější. Je tady spoustu technicky dobře vybavených hráčů. Myslím si, že je to více o útoku než o defenzivě. V Česku to vždycky bylo o soubojích, běhání, bránění a taktické připravenosti. V tom je to jiné."

Martin Frýdek si angažmá v Lucernu pochvaluje.
Martin Frýdek si angažmá v Lucernu pochvaluje.@FCL_1901

Lucern po letech boje o záchranu hraje o evropské poháry, jak velkou roli ve zlepšených výkonech týmu má trenér Mario Frick, který se týmu ujal v loňské zimní pauze?

"V první sezoně jsme skončili pátí a vyhráli pohár. V té minulé jsem zažil boj o záchranu. Teď bojujeme o Evropu a já doufám, že se do pohárů dostaneme. Co se pod novým trenérem změnilo ani nedokážu říct. O záchranu jsme hráli, protože nám nevyšel vstup do sezony. Ztratili jsme jasný zápas, pak jsme dostali trojku od Feyenoordu a bylo těžký to všechno dohonit. Přesně nevím, co se tolik změnilo."

Pozorujete větší zájem ze strany fanoušků? Přeci jen na vás pravidelně chodí v průměru přes 12 tisíc fanoušků, zatímco minulou sezonu to bylo o dva tisíce méně…"

"Máme super fanoušky v kotli, tam je vždycky plno. Je to paráda, ženou nás kupředu. Samozřejmě chodí více lidí. Jestli je to tím, že hrajeme nahoře, nevím. Nemám zdání. Ale i minulou sezonu chodilo hodně lidí. Tady v Lucernu fotbal baví."

Skvělé individuální výkony předvádíte i vy, co za nimi stojí? Začal jste dělat něco jinak?

"Začalo mi to tam padat. Dal jsem teď na jaře tři góly a začal jsem sbírat asistence. Ale neřekl bych, že dělám něco jinak."

Vyhrál jste hlasování fanoušků o nejlepšího hráče měsíce Superligy, jak vysoko ho v kariéře řadíte?

"Určitě mě to potěšilo. Ale stoprocentně bych to vyměnil za to, že se dostaneme do Evropy, že zvládneme uhrát druhé, třetí nebo čtvrté místo."

V Superlize je kromě vás i Roman Macek? Sledujete jeho výkony? Jste v kontaktu?

"Romana samozřejmě sleduju, má teď super formu. Je hodně vytížený, když hraje, hraje dobře. Má asistence, proti nám hrál skvěle. Sleduji jeho výkony, ale v kontaktu dennodenně nejsme. Občas si napíšeme, sledujeme se navzájem, po zápase si popovídáme… Jsou tu i kluci ze Slovenska, se mnou v týmu je Jakub Kadák a sleduju také Christiána Herce. Ze Zlína je tu ještě Cheick Condé."

Frýdek si jarními výkony říká o pozvánku do reprezentace.
Frýdek si jarními výkony říká o pozvánku do reprezentace.fcl.ch

Pomýšlíte stále na reprezentaci?

"Určitě se mi to honí hlavou. Ještě pořád bych to chtěl zkusit. Byl bych rád, kdybych se dostal do nominace. Uvidíme, jak to bude vypadat."

A co ona na vás? Jste v kontaktu s realizačním týmem? Váš poslední start v reprezentaci se datuje k březnu 2019. Tehdy jste si kopl 19 minut proti Brazílii.

"To nevím, abych pravdu řekl. To je asi otázka na trenéry. V kontaktu jsme, uvidíme, jak to bude vypadat teď v červnu. Určitě bych rád jel, nechám se překvapit."

Pokud se nepletu, máte smlouvu ještě na rok, plánujete v Lucernu setrvat?

"Je to tak. Jsem tady spokojený, rodina si zvykla. Rádi bychom tu zůstali, ale uvidíme. Přeci jen plánovat se ve fotbale moc nedá. Uvidíme, jak to dopadne. Každopádně bych tu rád setrval."

V 31 letech myslíte i na budoucnost. Začal jste studovat trenérskou B licenci a jako asistent působíte u šestnáctky Lucernu – připravujete se na život po kariéře?

"Přesně tak. Připravuji se na život po kariéře, ale zároveň ještě nevím, jestli budu chtít být trenér nebo budu dělat něco jiného. Na budoucnost myslím, doufám, že tak pět, šest let ještě zvládnu hrát. Když bude zdraví sloužit, budu chtít co nejdéle hrát. S klukama jsem u šestnáctky, snažím se předávat zkušenosti, které jsem získal a ukázat ten pohled očima profi fotbalu."

Tabulka švýcarské Superligy.
Tabulka švýcarské Superligy.Livesport

Co říkáte na Basilej, která v lize sice tápe, ale v Konferenční lize má na dosah pražské finále.

"Basileji se sice doma nedaří, ale v Konferenční lize odvádí super práci. Zároveň si ale myslím, že hrají dobře i tady v lize, mají obrovskou kvalitu. Nevím, jestli se soustředí více na poháry, ale, že se dostali tak daleko, je super. V odvetě měli dobrou pozici, doufal jsem, že to zvládnou a dostanou se do finále."

Naopak Curych prožívá mistrovskou kocovinu a zpátky na trůn se vrací Young Boys…

"Tady je každý mančaft kvalitní a chce hrát fotbal. Každý může porazit každého. Právě Basilej je krásný důkaz toho, že s nimi můžete hrát vyrovnaný fotbal a ona pak hraje vyrovnanou partii v Evropě. V lize se může stát cokoliv, je to hodně vyrovnaná soutěž."

Přehled kariéry Martina Frýdka