Lewandowski se ve stínu brankářských minel podepsal pod výhru Barcy hattrickem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lewandowski se ve stínu brankářských minel podepsal pod výhru Barcy hattrickem

Robert Lewandowski sestřelil Valencii hattrickem.
Robert Lewandowski sestřelil Valencii hattrickem.AFP
Barcelona zvítězila v dohrávce 33. kola La Ligy nad Valencií 4:2. Vypjatý duel, který doprovázelo velké množství chyb, odstartoval Fermín López brankou ve 22. minutě. Po zaváhání Marca-Andrého ter Stegena se ovšem Netopýři dočkali vyrovnání a záhy dokonce v utkání vedli po úspěšné penaltě. Slabší chvilku si však vybral i gólman Giorgi Mamardashvili, jenž oslabil Los Che za hru rukou mimo vyhrazené území. V dlouhé přesilovce Blaugranas pak zazářil Robert Lewandowski, jenž třemi trefami zajistil obrat Katalánců.

Barcelona – Valencia 4:2

Katalánci podle očekávání od úvodu dominovali na míči, což vyústilo v první zásah ve 22. minutě, kdy centr Raphinhy za záda Mamardashviliho usměrnil hlavou López. O pouhých pět minut později si vybral slabší chvilku Ter Stegen, který si chtěl při rozehrávce nohama ambiciózně obhodit Huga Dura. Útočník Valencie nicméně balon ve vzduchu zachytil a obrovskou minelu německého gólmana potrestal jednoduchou střelou do odkryté branky.

Další velká chyba defenzivy Barcy přišla ve 38. minutě, kdy Petera Federica zastavil Ronald Araújo jen za cenu penaltového faulu. Pokutový kop proměnil ranou doprostřed Pepelu. V bláznivém nastavení první půle mohl svůj penaltový zákrok odčinit Araújo, hlavou však trefil tyč. Ještě před odchodem do kabin se Ter Stegenův protějšek Mamardashvili taktéž nevyvaroval hrubky v rozehrávce, za kterou zaplatil vyloučením, když hasil požár rukou mimo vápno.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Domácí využili početní převahu bleskově po změně stran, když centr Ilkaye Gündogana od rohového praporku poslal do sítě hlavou Lewandowski. Po hodině hry mohl misky vah zpět na stranu Katalánců převážit Jules Koundé, dalekonosným projektilem však pouze vyprášil rukavice nového gólmana Los Che Jaumeho Doménecha. Ten se musel činit i v 73. minutě, kdy pokryl nebezpečnou hlavičku Araúja.

Uruguayský stoper hrál klíčovou roli také při klíčové situaci o devět minut později, protože po dalším rohu rozhodil brankáře Doménecha, který nevýrazným výběhem neodvrátil nebezpečí. Z toho pak těžil Lewandowski, který odražený balon poslal bez problému do sítě. Polský kanonýr v nastaveném čase završil dokonce hattrick, když ranou přes zeď z přímého kopu nedal Doménechovi šanci.

Lewandowského statistiky proti Valencii.
Lewandowského statistiky proti Valencii.Opta by Stats Perform / AFP

Barcelona se tak výhrou posunula zpátky na druhou příčku, o kterou svede přímý souboj v příštím kole na stadionu Girony.

Tabulka La Ligy