Překvapení víkendu podle dat: Girona může ukončit sérii Sevilly, Watford podusí Sunderland

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení víkendu podle dat: Girona může ukončit sérii Sevilly, Watford podusí Sunderland

Girona v minulém vzájemném utkání v sezoně porazila Sevillu 2:1.
Girona v minulém vzájemném utkání v sezoně porazila Sevillu 2:1. Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto každý pátek přináší ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

FC Sevilla – Girona, pondělí 21:00

Není to tak dávno, co se Sevilla zmítala ve vážné výsledkové krizi, která navíc nebyla dílem náhody, nýbrž velmi špatných defenzivních i ofenzivních výkonů. Ještě ve druhé polovině března se měl tým podle metriky očekávaných bodů (xPoints) nacházet na 15. příčce tabulky LaLigy, a to s náskokem pouhých dvou bodů na sestupové pozice.

Právě v té době odvolalo vedení klubu z pozice hlavního trenéra Jorgeho Sampaoliho, na jehož místo byl dosazen José Luis Mendilibar, bývalý lodivod Deportiva Alavés a předtím Eibaru. Pod jeho dohledem zatím Sevilla absolvovala sedm utkání, z nichž ani jedno neprohrála. Následkem toho se v pořadí posunula na 11. místo a dokonce vyprovodila ze čtvrtfinále Evropské ligy slavný Manchester United.

V pondělí se znovuzrozený celek představí na domácím hřišti proti desáté Gironě a fanoušci budou vyhlížet další úspěch. Ve skutečnosti se ovšem vůbec nebude jednat o lehké utkání. Výsledky Sevilly totiž neříkají celou pravdu. Data ukazují, že ze zmíněných sedmi utkání výrazně dominovala pouze v odvetě proti United. Jinak byla všechna střetnutí zpravidla vyrovnaná a domácí výhra proti Villarealu v předminulém kole dokonce nezasloužená.

Povolené očekávané branky LaLigy.
Povolené očekávané branky LaLigy.11Hacks / Livesport

Zápas sice skončil výsledkem 2:1, ovšem žlutomodří měli výraznou územní převahu, kterou stvrdili i větším počtem nebezpečných střeleckých příležitostí a v kolonce očekávaných branek nakonec svítily údaje 0,7:2,3.

Jedním z hrdinů Sevilly se stal brankář Marko Dmitrovič, který zatím v aktuální sezoně odchytal pouze 716 minut, nicméně už během nich obdržel podle matematických modelů o čtyři branky méně, než kolik by jich za svá záda ze stejných střel pustil průměrný gólman LaLigy. Mezi špičku na tomto postu ovšem patří také gironský Paulo Gazzaniga, což bude ještě víc umocněno faktem, že co do kvality povolených střel má hostující tým viditelně lepší obranu. Zatímco Sevilla zaznamená průměrně 1,44 xGa na zápas, Girona je na 1,12 xGa.

Navrch nemá Sevilla ani v útoku, protože si oba týmy vytvářejí shodně okolo 1,1 xG na utkání. Velkou zbraní Girony budou vedle slušně fungující obrany také protiútoky – z těch si tvoří nadprůměrný objem šancí, zatímco Sevilla je co do počtu těch povolených z brejků druhým nejhorším týmem ligy. Z těchto situací navíc obdržela už 19 branek, tedy zdaleka nejvíc v soutěži.

Sunderland – Watford, sobota 16:00

Anglická Championship má před sebou poslední dvě kola. Postup do Premier League si zajistily celky Burnley a Sheffieldu United, místa v play off mají jistá Luton s Middlesbrough. Zbývá tak rozhodnout o zbylé dvojici. Situace je nesmírně vyrovnaná, neboť páté Coventry a dvanáctou Swansea od sebe aktuálně dělí pouhé čtyři body. Jedním z horkých adeptů na postup je také tým Sunderlandu, který nyní drží postupovou šestou příčku. Na jeho hřiště ovšem přijede třináctý Watford, což je utkání patřící do skupiny těch nejobtížnějších.

Podle očekávaných bodů, tedy v závislosti na kvalitě vytvořených i povolených šancí, by mělo být postavení opačné: Watford by se měl nacházet na šestém místě se 68 body, zatímco Sunderland na jedenáctém, a to se 63bodovým ziskem. I to dokládá, jak nesmírně vyrovnaná soutěž je.

Očekávané body Championship.
Očekávané body Championship.11Hacks / Livesport

Zatímco Sunderland se snaží hrát především kombinační fotbal a dostávat se po zemi k přihrávkám uvnitř vápna nebo v jeho blízkém okolí, Watford se ve finální třetině soustředí především na centry. S jejich bráněním má však Sunderland velké problémy a podle analýzy přihrávek se jedná o situace, ze kterých pouští soupeře do největších šancí.

Velkým problémem je také fakt, že je dokonce nejhorším týmem ve sbírání odražených míčů, tudíž existuje slušná šance, že se hráčům Watfordu budou otevírat prostory pro nebezpečný brejk. Z nich si přitom vytvářejí páté nejkvalitnější šance v soutěži... Nakročí Sunderland za účastí v baráži nebo se nechá přeskočit svými nejbližšími pronásledovateli?

Slovan Bratislava – Trnava, pátek 20:30

Nesmírně vyrovnaný souboj o titul mají možnost sledovat příznivci slovenské kopané. DAC Dunajská Streda vede Fortuna ligu o jediný bod před Slovanem Bratislava a už 7. května je čeká další vzájemný zápas nadstavbové skupiny, tentokrát na Žitném ostrově. Ještě než k němu dojde, zbývá odehrát aktuální kolo. Zatímco DAC se v něm střetne se šestou Podbrezovou, Slovan čeká velmi obtížný domácí duel proti Trnavě. 

Z pohledu kvality vytvořených i povolených šancí jsou na tom oba týmy v právě probíhající sezoně velmi podobně – oba si vytvoří 1,5 očekávaných branek na zápas a shodně povolují okolo 0,9. Slovan bude mít výhodu domácího prostředí, Trnava do hlavního města přicestuje jako tým, jenž exceluje ve standardních situacích. 

Z těch si vytvořila největší objem nebezpečných situací a zároveň vstřelila nejvyšší počet branek. Pro srovnání: Slovan skóroval z rohových kopů čtyřikrát, Trnava už tímto způsobem docílila 12 tref.

Slovan je v bránění standardních situací až šestým nejlepším týmem ligy, takže tímto způsobem bude Trnava určitě hrozit. Belasí potřebují nutně vyhrát, čímž se bude hostům otevírat také prostor pro rychlé brejky, v nichž jsou se 13 brankami rovněž nejnebezpečnějším ligovým týmem.