Liga mistrů nabízí velký příběh. Guardiola jde proti Tuchelovi, který mu ukradl sen

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Liga mistrů nabízí velký příběh. Guardiola jde proti Tuchelovi, který mu ukradl sen

Thomas Tuchel a Pep Guardiola se dobře znají.
Thomas Tuchel a Pep Guardiola se dobře znají.Profimedia
Manchester City proti Bayernu. Anebo také Pep Guardiola (52) proti Thomasi Tuchelovi (49). Německý kouč, nedávno povolaný do bavorské metropole, má se svým katalánským kolegou negativní bilanci. Jenže ten nejdůležitější zápas, finále Ligy mistrů 2021, nad rivalem vyhrál.

Jsou představiteli dvou kulturně podobných trenérských filozofií. Zastávají estetický, proaktivní a takticky vyčerpávající styl fotbalu. Přesto mají Guardiola a Tuchel zcela odlišné kariéry. Prvního předurčila k trenérskému řemeslu skvostná hráčská kariéra a vůdčí schopnosti v Barceloně. Druhý se naopak musel drápat na výsluní od podlahy a musel se hodně učit.

Jakmile Guardiola získal trenérskou licenci, začal měnit svou osobností i inteligencí fotbalové dění v katalánském velkoklubu. Jakoby mu hned po získání řidičáku svěřili to nejrychlejší závodní auto a on potvrzoval, že je nejtalentovanějším jezdcem na okruhu. A i když pak občas přesedlal do jiných vozů, stále to byly prestižní značky. Tuchel si všechno vydřel. Jako hráč byl průměrný, postupem času ale ukázal talent stratéga. Dlouhá léta byl jen testovacím jezdcem, který po letech poctivé práce v zaprášené garáži dostal konečně možnost řídit vůz na velkých závodech.

Porto pro Tuchela

V úterý proti sobě nastoupí k 11. vzájemnému zápasu za posledních 10 let. Nejdříve se potkávali v Bundeslize, pak v Premier League či FA Cupu. Jednou ale také v Lize mistrů. Úspěšnější je Guardiola, který šestkrát vyhrál, Tuchel slavil jen třikrát. Ale ten zřejmě nejdůležitější zápas pro sebe ukořistil německý stratég. Ve finále Ligy mistrů v roce 2021 v Portu tehdy "jeho" Chelsea navzdory všem prognózám porazila Manchester City 1:0. Těsné vítězství zařídil jediným gólem Kai Havertz a Blues slavili své historicky druhé vítězství v nejprestižnější evropské klubové soutěži.

Utkání Manchester City – Bayern Mnichov

"Před měsícem jsem si dělal recenzi toho zápasu a nebylo to tak špatné, jak jsem si myslel. Bylo to těsné utkání, koneckonců jako vždy proti Chelsea v tomto období," říká Guardiola ke dva roky starému střetu, ve kterém přišel o možnost získat trenérský hattrick. Jeho vzpomínky na mazlení s ušatým pohárem už jsou hodně zanesené prachem – naposledy se mu triumf v Lize mistrů povedl v roce 2012, ještě když vedl Barcelonu.

Minulost se neřeší

Nyní se znovu ocitá tváří v tvář muži, který mu v několika posledních střetnutích s Chelsea dělal velké problémy. Fakt je ten, že Blues vedeni Tuchelem uspěli se Citizens ve třech z pěti zápasů. Manchester City ale bral dvě výhry jen v lize, ve chvíli, kdy se hrálo o trofej (vedle finále Ligy mistrů také finále FA Cupu 2021), slavila Chelsea.

Když se v pondělí Guardioly ptali, jak na neúspěšná finále vzpomíná, odvětil smířlivě a filozoficky zároveň. "Byl jsem smutný, ale pogratuloval jsem Thomasovi i Chelsea k vítězství. Stalo se," vyprávěl. "Zkusíme to znovu. Porážky a vítězství jsou na stejné úrovni. A stejně se na ně zapomíná. Nevěnuji pozornost tomu, co se stalo v minulosti. Je to součást hry."

Přehled vzájemných utkání.
Přehled vzájemných utkání.Livesport

Také Tuchel nechtěl před dalším vzájemným soubojem vířit vody a na tiskové konferenci vysekl španělskému stratégovi poklonu. "Myslím, že všichni jasně vidí, že v tom týmu je Pep už šest nebo sedm let. Citizens jsou velmi ofenzivní s míčem i bez něj, praktikují extrémně vysoký presink. Jejich hra je také mnohem plynulejší než v minulých letech," charakterizoval hru úterního soupeře. "Myslím, že Pep všude dává svým týmům vlastní tvář. A já se mohu se o fotbale učit i tím, že hraju proti jeho týmům, dělá to ze mě lepšího trenéra. Je unikátní, co dělá."

Haaland dal Bayernu pět gólů

Manchester City začne dvojutkání doma a bude spoléhat i na svou obrovskou útočnou zbraň. Forvard Erling Haaland soupeře moc dobře zná, ještě v barvách Borussie Dortmund stihl Bayernu nasázet v sedmi zápasech hned pět gólů. Tým z Allianz Arény si naopak prochází těžším obdobím navzdory tomu, že vede Bundesligu a vyřadil bohaté PSG.

vyhazov trenéra Nagelsmanna dostal tým trochu z rovnováhy. "Možná budeme trochu slabší, ale musíme mít důvěru ve své schopnosti. Je to ta nejvyšší úroveň, kterou může evropský fotbal nabídnout. Citizens to ukazují i v lize. Díky tomu je náš úkol přitažlivý. Musíme to vyřešit jako tým," říká Tuchel.

Fotbaloví fanoušci budou v úterý večer sledovat i bitvu dvou stratégů a fanatiků, kteří umějí výkony svých týmů měnit taktickými experimenty, byť myšlenky bývají rozdílné. Guardiola si libuje v držení míče, Tuchel věří spíše vertikálám. První bitva napoví, kdo může projít mezi čtyři nejlepší týmy Evropy. Ještě ale nebude hotovo. Tento souboj v sobě nese ještě jednu velkou novinku. Tuchel a Guardiola se spolu nikdy nepotkali v souboji, jenž se hraje na odvety.