Obhájce Real přivítá v Lize mistrů tápající Chelsea, AC Milán čeká Neapol

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Obhájce Real přivítá v Lize mistrů tápající Chelsea, AC Milán čeká Neapol

Karim Benzema (vlevo) v souboji s Mateou Kovačičem v loňském klání Realu s Chelsea.
Karim Benzema (vlevo) v souboji s Mateou Kovačičem v loňském klání Realu s Chelsea.Profimedia
Ve středu se odehrají zbylé dva úvodní zápasy čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů. V duelu minulých dvou vítězů soutěže a v repríze loňského souboje ze stejné fáze přivítá obhájce trofeje Real Madrid trápící se Chelsea, kterou ve druhém utkání po návratu na lavičku povede staronový trenér Frank Lampard (44). V souběžném zápase nastoupí AC Milán v italském "derby" proti lídrovi Serie A a čtvrtfinálovému nováčkovi Neapoli s cílem navázat na nedávné drtivé ligové vítězství 4:0 ze soupeřova hřiště.

Real vyhrál jediný ze sedmi zápasů s Chelsea v soutěžích UEFA a doma "Blues" ve třech duelech ještě neporazil. Týmy se potkávají ve vyřazovací fázi Ligy mistrů potřetí za sebou. Před rokem ve čtvrtfinále madridský tým v odvetě podlehl londýnskému klubu 2:3 po prodloužení, což mu po úvodním venkovním vítězství 3:1 stačilo k postupu. "Bílý balet" následně Ligu mistrů ovládl, když ve finále porazil Liverpool, s nímž si poradil i před nedávnem v osmifinále. Chelsea naopak proti Realu uspěla předloni v semifinále a poté celou soutěž vyhrála.

Ani jeden z týmů se nenachází v ideální formě. Real o víkendu podlehl ve španělské lize Villarrealu 2:3 a z druhého místa tabulky ztrácí 13 bodů na vedoucí Barcelonu. Chelsea prohrála ve Wolverhamptonu 0:1, v posledních čtyřech zápasech nezvítězila, třikrát za sebou neskórovala a v anglické lize se krčí na 11. místě. "Blues" zatím nepomohl ani návrat klubové legendy Lamparda, který jako dočasný kouč povede mužstvo do konce sezony.

Real usiluje o jedenáctý postup do semifinále Ligy mistrů za posledních 13 sezon, ve čtvrtfinále uspěl 10x za sebou. "Potřebujeme odehrát dobrý zápas po všech stránkách a bránit lépe než proti Villarrealu. Tým má motivaci a těšíme se na další magickou noc na San Bernabeu," řekl na tiskové konferenci trenér Realu Carlo Ancelotti.

"V minulé sezoně jsme se proti Chelsea hodně natrápili, i když jsme měli skvělý náskok z prvního zápasu venku. Tentokrát začínáme doma. Zápas nebude rozhodující, ale může nám dát příznivější výchozí pozici do odvety," dodal Ancelotti. Utkání bude pro zkušeného italského trenéra znovu výjimečný v tom, že Chelsea v letech 2009 až 2011 vedl a získal s ní anglický titul.

"Blues" usilují o teprve druhý postup do semifinále Ligy mistrů za posledních devět sezon a jdou do dvojzápasu v roli outsiderů. Z uplynulých 15 venkovních pohárových zápasů ve Španělsku ale prohráli jediný. "Porážka s Wolves mě samozřejmě mrzí, ale je těžké udělat něco s týmem za pouhé dva dny. Teď se musíme naplno soustředit na středu. Musíme na Realu nastoupit se sebevědomím a věřit si, jinak jsme bez šance," uvedl Lampard.

Hráči AC Milán a Neapol proti sobě na domácí scéně nastoupili už ve 171 utkáních, v evropských pohárech se však potkávají poprvé. V posledních osmi vzájemných zápasech hostující tým ani jednou neprohrál a šestkrát po sobě zvítězil. Milánští na začátku dubna nečekaně triumfovali v Neapoli drtivě 4:0, soupeřovu pozici v čele Serie A to ale nijak nemohlo ovlivnit. Neapolští vedou tabulku o 16 bodů před druhým Laziem Řím, AC je čtvrtý.

Posledních pět vzájemných zápasů.
Posledních pět vzájemných zápasů.Livesport

Italské kluby na sebe ve vyřazovací fázi Ligy mistrů narážejí počtvrté. AC Milán se představil ve všech třech předchozích soubojích a pokaždé uspěl. "Rossoneri" si mezi posledními osmi v Lize mistrů zahrají poprvé od roku 2012, dál naposledy došli v sezoně 2006/07, kdy soutěž ovládli. Neapol je ve čtvrtfinále prestižní soutěže poprvé.

"Milán má fantastickou historii úspěchů, teď se nám po delší době podařilo dostat daleko. Pokusíme se projít přes další kolo, ale uvědomujeme si, že Neapol je velmi silná. Musíme ze sebe dostat naprosté maximum," uvedl milánský trenér Stefano Pioli.

Neapol chce odčinit nedávný ligový debakl a potvrdit, že ve vzájemných duelech má poslední dobou navrch hostující celek. Svěřenci trenéra Luciana Spallettiho se v této sezoně Ligy mistrů pyšní s 25 brankami nejlepším útokem a venku v soutěžních duelech osmkrát za sebou zvítězili. Chybět jim ale bude zraněná ofenzivní opora Victor Osimhen.

"Preferoval bych jiného než italského soupeře. Milán se cítí v Lize mistrů jako doma, vyhrál ji sedmkrát, je druhý nejlepší po Realu. Když to vezmeme z tohohle pohledu, je favoritem," tvrdil trenér Neapole Luciano Spalletti navzdory tomu, že bookmakeři dávají mnohem větší šance na postup jeho svěřencům.

Oba zápasy mají výkop v 21:00. Postupující z duelu mezi Realem a Chelsea si v semifinále zahraje s vítězem dvojzápasu Manchester City – Bayern Mnichov, lepšího z dvojice AC Milán – Neapol čeká úspěšnější ze souboje Benfica Lisabon – Inter Milán.