Liverpool – Arsenal. Poslední tři bitvy: Nepolapitelný Jota a nejlepší Kanonýři za 15 let

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Liverpool – Arsenal. Poslední tři bitvy: Nepolapitelný Jota a nejlepší Kanonýři za 15 let

Okamžik ze zápasu v lednu 2022: Diogo Jota posílá Liverpool do finále Ligového poháru.
Okamžik ze zápasu v lednu 2022: Diogo Jota posílá Liverpool do finále Ligového poháru. Profimedia
Fotbalistům londýnského Arsenalu se proti Liverpoolu několik posledních let vůbec nevedlo. V lize a v pohárech jej neporazili celkem sedmkrát za sebou. Než přišla tato – pro Kanonýry zlomová – sezona. A v ní pro další vývoj ligy důležitá výhra 3:2 na Emirates Stadium. Jaké byly poslední tři duely těchto anglických velkoklubů?

20. ledna 2022, Arsenal – Liverpool 0:2

Úspěšné obranné zákroky: 4:14.

Odveta semifinále Ligového poháru. První duel skončil bez branek, ten druhý rozhodl dvěma trefami Diogo Jota. Stačily mu k tomu pouhé dvě střely mezi tři tyče, na oba zásahy mu nahrál Alexander-Arnold. Při prvním se Portugalec úspěšně prokličkoval až k šestnáctce, při druhém jej na hraně ofsajdu neuhlídal White, do souboje přišel pozdě a Jota měl čas na to, aby se prosadil mazaným lobem.

Arsenal navíc tak jako v prvním duelu semifinále dohrával v deseti, když Xhaku napodobil v závěru Partey. A kouč Arteta musel po utkání vysvětlovat, proč pod ním jeho svěřenci nasbírali za necelé dva roky už 14 vyloučení. Liverpool zvládl duel i bez útočných hvězd Salaha s Maném, kteří plnili reprezentační povinnosti na mistrovství Afriky. 

16. března 2022, Arsenal – Liverpool 0:2

Střely uvnitř šestnáctky: 3:7.

Tentokrát se oba soupeři utkali v lize, na témže místě se zrodil znovu stejný výsledek a i v tomto případě vstřelil vítězný gól Jota. Vyrovnaný duel zlomili hosté na začátku druhé půle, kdy se jim povedlo během osmi minut se dvakrát prosadit v pokutovém území. Liverpool byl toho času v úplně jiném rozpoložení než nyní, výhra na Emirates byla jeho devátou ligovou v řadě a stáhl jí náskok na vedoucí City na jediný bod (tak to už vydrželo do konce ročníku).

Pro Arsenal to byl první nezdar po pěti vítězstvích za sebou a kouč Reds Jürgen Klopp si úspěchu hodně cenil. Svůj tým prohlásil za nejsilnější od vlastního příchodu na Anfield v říjnu 2015. A připomněl, že od lednového vzájemného duelu v poháru odehráli jeho svěřenci o šest utkání víc než soupeř. Už tehdy mimochodem varoval před silou Arsenalu.

9. října 2022, Arsenal – Liverpool 3:2

Střely na branku: 7:3.

Ve třetím domácím utkání proti Kloppovu týmu za sebou se Gunners konečně dočkali výhry. A ukončili jí 27 měsíců dlouhý půst bez vítězství proti tomuto soupeři. I když zápas vypadá vyrovnaně a hostům se dvakrát povedlo smazat náskok domácích, Arsenal si šel neochvějně za svým. Protivníka jednoznačně přestřílel, ve vedení strávil 63 z celkových 103 minut, jež se i s nastavením odehrály.

Statistiky zápasu Arsenal – Liverpool
Statistiky zápasu Arsenal – LiverpoolOpta by Stats Perform

Hrdinou zápasu se stal Bukayo Saka, který jej rozhodl v 76. minutě z penalty. Byla to jeho druhá trefa v utkání a stal se díky ní ve věku 21 let a 34 dní druhým nejmladším hráčem v historii klubu (po Francouzi Anelkovi), jemuž se podařilo nastřádat 20 ligových branek. Arsenal si užíval nejlepší start do ligy za 15 let, Klopp naproti tomu označil klíčovou penaltu za vymyšlenou.