Nedvěd byl zproštěn viny, ale Juventus přišel v tabulce o 10 bodů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nedvěd byl zproštěn viny, ale Juventus přišel v tabulce Serie A o 10 bodů
Aktualizováno
Pavel Nedvěd byl zproštěn viny.
Pavel Nedvěd byl zproštěn viny.Profimedia
Juventus přišel kvůli nesrovnalostem v účetnictví o 10 bodů v tabulce Serie A a klesl mimo pozice zajišťující účast v Lize mistrů. Sportovní soud Italské fotbalové federace (FIGC) dnes nicméně znovu zprostil viny bývalého viceprezidenta klubu Pavla Nedvěda (50). Někdejší kapitán české reprezentace dostal v lednu společně s dalšími klubovými funkcionáři osmiměsíční zákaz působení ve fotbale, který v dubnu tribunál Italského olympijského výboru zrušil.

FIGC vynesl trest krátce před výkopem ligového utkání Juventusu v Empoli. Turínský klub po odpočtu klesl v tabulce Serie A z druhého místa na sedmé a ztrácí pět bodů na AC Milán, který se posunul na čtvrtou příčku, jež jako poslední zajišťuje postup do příští sezony Ligy mistrů. Vedení klubu uvedlo, že prostuduje plné znění rozsudku, a pak se rozhodne, zda se odvolá k Italskému olympijskému výboru.

Juventus původně kvůli aféře přišel v tabulce o 15 bodů, tento trest však odvolací soud v dubnu zrušil a vrátil případ k novému projednání fotbalovým orgánům. Vrchní žalobce FIGC Giuseppe Chiné nyní žádal o odpočet 11 bodů a tresty pro Nedvěda a dalších šest bývalých činovníků klubu. Zatímco vynesený trest pro klub byl jen o málo mírnější než jeho požadavek, všech sedm funkcionářů včetně Nedvěda dnes bylo zproštěno viny.

Juventus se tabulkou slušně propadl.
Juventus se tabulkou slušně propadl.Livesport

Potrestáni nicméně zůstali bývalý prezident klubu Andrea Agnelli a další tři vrcholní funkcionáři, kteří minulý měsíc s odvoláním neuspěli. Kompletní vedení Juventusu včetně Agnelliho či Nedvěda rezignovalo loni v listopadu, když se podezřením z falšování účetnictví začala zabývat turínská prokuratura.

Juventus podle úřadů několik let uměle nafukoval tržní hodnotu svých hráčů a zapisoval do účetnictví nadměrně vysoké přestupové částky. Předstíral tak, že má větší zisky, než ve skutečnosti měl.

Problémy Juventusu se ještě prohloubily minulý týden, když národní fotbalová federace obvinila klub a jeho bývalé vedení z nesrovnalostí ve výplatách hráčům během dvou "covidových" sezon.