Granerud vítězem Světového poháru, ve Vikersundu byl lepší jen Kraft

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Granerud vítězem Světového poháru, ve Vikersundu byl lepší jen Kraft

Aktualizováno
Halvora Egnera Graneruda už nemůže nikdo ohrozit.
Halvora Egnera Graneruda už nemůže nikdo ohrozit.Profimedia
Nor Halvor Egner Granerud (26) je podruhé vítězem Světového poháru ve skocích na lyžích. Zisk trofeje měl jistý už před dnešními lety ve Vikersundu, do kterých nenastoupil Polák Dawid Kubacki (33). Na mamutím můstku Granerud nestačil jen na Rakušana Stefana Krafta (29) a ovládl zároveň šestý ročník minisérie Raw Air Tour.

Světový rekordman Kraft sice v prvním kole předvedl nejdelší pokus dne 246,5 metru, vedení o devět bodů se ale ujal Granerud, který z nižšího nájezdu doletěl na 234 metrů. Ve finále na rozdíl od sobotního závodu první místo neuhájil. Rakušan přidal v náročných větrných podmínkách další daleký pokus 235,5 metru, zatímco šestadvacetiletý Nor zaznamenal jen 219 metrů a v konečném součtu o 7,6 bodu prohrál. Kraft si připsal čtvrté vítězství v sezoně. Třetí skončil Slovinec Anže Lanišek.

Kubacki druhý letecký závod ve Vikersundu podle národního svazu vynechal z osobních důvodů a už před kvalifikací bylo jasné, že lídra seriálu ve zbytku sezony nemůže ohrozit. Skokany čekají ještě jeden závod v Lahti a na závěr dvakrát lety v Planici.

Granerud získal velký křišťálový glóbus už předloni. V této sezoně vyhrál šestadvacetiletý skokan zatím 12 závodů Světového poháru, v lednu se radoval i z premiérového triumfu na Turné čtyř můstků.

Výsledky SP ve Vikersundu

Minisérii Raw Air Tour po norských můstcích, do níž se při závodech v Oslu, Lillehammeru a Vikersundu započítávaly všechny skoky včetně kvalifikací, vyhrál Granerud s náskokem 18,2 bodu před Kraftem. Za vítězství inkasoval prémii 50.000 eur.