Dánsko – Česko 23:14. Mistrovství Evropy začalo pro český výběr porážkou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

S šampiony drželi krok do poločasu, čeští házenkáři na ME padli s Dánskem 14:23

Aktualizováno
Daniel Režnický se snaží probít skrz dánskou obranu.
Daniel Režnický se snaží probít skrz dánskou obranu.Profimedia
Čeští házenkáři ve svém úvodní utkání základní skupiny na mistrovství Evropy v Německu prohráli s favorizovanými Dány 14:23. Národní tým v Mnichově v poločase držel s úřadujícími mistry světa nadějnou remízu 9:9, po změně stran však selhal v útoku a dal jen pět branek. Španělskému trenérovi Xavieru Sabatému nevyšla premiéra na velké akci na české lavičce.

Dánsko – Česko 23:14

Národní mužstvo nedokázalo navázat na senzační vítězství nad Dánskem z evropského šampionátu v roce 2018. Češi se v dalším zápase na turnaji utkají v sobotu s Portugalskem a půjde o klíčový souboj v boji o postup. Skupinu F Sabatého svěřenci zakončí v pondělí proti Řecku. Do další fáze mistrovství postoupí první dva týmy, český celek po úvodním kole ztrácí dva body na Dánsko a Portugalsko.

"Soupeř si vítězství jednoznačně zasloužil. V prvním poločase jsme hráli opravdu dobře, skvěle jsme bránili. Defenziva fungovala výborně, udržet takový tým jako Dánsko na 23 gólech je velmi dobré. Ale náš problém byl v útoku, hlavně v druhém poločase. Myslím, že si tým nezasloužil až takhle vysokou prohru," řekl na tiskové konferenci Sabaté, který vede české mužstvo od konce předloňského února.

Ze sedmnáctičlenné české nominace na šampionát pro úvodní zápas nezbylo místo pro Mořkovského. Mezi tyčemi nechyběla gólmanská jednička Mrkva, který nedochytal páteční vítěznou generálku v Maďarsku. Proti Dánům ho čekal souboj s bývalým spoluhráčem z německého Kielu hvězdným brankářem Niklasem Landinem.

Český tým hnalo v téměř vyprodané hale v Mnichově vpřed několik tisíc fanoušků. Ve druhé minutě k jejich radosti otevřel skóre Piroch, poté ale Sabatého svěřenci zhruba 12 minut neskórovali a Seveřané odskočili do vedení 4:1.

Outsider nicméně zabral a Babák v 18. minutě srovnal na 5:5. V první půli dominovaly defenzivy, pět zákroků si připsal v české brance Mrkva. Po jednom z nich se na opačné straně prosadil mladší z bratrského dua Patzelů Jonáš a Sabatého výběr podruhé v zápase vedl (9:8). Seveřané nicméně do přestávky stihli vyrovnat.

Zkušenému dánskému trenérovi nadmíru vyšlo střídání mezi tyčemi. Landina na konci první půle nahradil Nielsen a po změně stran branku doslova zavřel. Od stavu 10:10 dali Seveřané, kteří jako první vyhráli tři světové šampionáty po sobě, šest gólů v řadě a získali definitivně kontrolu nad utkáním.

Další výsledky

Češi pálili z nepřipravených pozic a podobně jako v úvodním dějství 11 minut střelecky mlčeli. Dánové toho ale na rozdíl od první půle dokázali využít. Čtyři góly dal z křídla Mrkvův spoluhráč z Kielu Magnus Landin. Závěr už se dohrával a český tým jen se štěstím unikl dvouciferné porážce.

Podobně nevydařeně vstoupil i do Eura před šesti lety v Chorvatsku, kde na úvod utrpěl debakl 15:32 od Španělska, ale nakonec šestým místem na turnaji vyrovnal maximum na kontinentálním mistrovství.