Šance na čtvrtfinále žije. Házenkářky porazily na MS na úvod osmifinálové skupiny Ukrajinu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šance na čtvrtfinále žije. Házenkářky porazily na MS na úvod osmifinálové skupiny Ukrajinu

Anna Jestříbková se prodírá ukrajinskou obranou.
Anna Jestříbková se prodírá ukrajinskou obranou.Profimedia
České házenkářky přehrály v úvodním utkání osmifinálové skupiny na mistrovství světa Ukrajinu 30:23. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla si na šampionátu připsaly třetí vítězství ze čtyř duelů a udržely naději na postup do čtvrtfinále. Po nervózním začátku si proti outsiderovi udržovaly náskok a zápas v dánském Frederikshavnu definitivně rozhodly po změně stran. Devět branek dala Markéta Jeřábková, osmkrát skórovala Veronika Malá.

Ukrajina – Česko 23:30

Češky mají v šestičlenné osmifinálové skupině na kontě čtyři body. Dva z nich si přenesly ze základní fáze, v níž porazily Kongo s Argentinou a prohrály s Nizozemskem. V pátek nastoupí proti Španělsku a v neděli proti Brazílii. Do čtvrtfinále postoupí první dva týmy z každé ze čtyř osmifinálových šestic.

Favoritky vstoupily do utkání poněkud nervózně a rozpačitě, jako by na nich ještě ležel stín vysoké pondělní porážky 20:33 s Nizozemskem. Dahlovy svěřenkyně v úvodu hodně chybovaly a v sedmé minutě prohrávaly o dvě branky. Rychle se jim ale povedlo skóre otočit, od stavu 5:5 daly pět z následujících šesti branek a po několika brejcích vedly ve 23. minutě 10:6.

Ukrajinky, startující na mistrovství světa poprvé od roku 2009, pak snížily na rozdíl jedné trefy, ale český tým po oddychovém čase ještě do přestávky znovu získal čtyřgólový náskok. Soupeř, jenž v základní skupině vysoko prohrál s Brazílií i Španělskem a porazil jen Kazachstán, se po změně stran ještě dvakrát dokázal přiblížit na rozdíl dvou branek, avšak na větší zdramatizování zápasu už neměl.

V české brance se několika zákroky blýskla gólmanská dvojka Novotná a na druhé straně ve 23. minutě Cholevová poprvé v utkání poslala národní tým do pětibrankového náskoku. Závěr už si Dahlovy svěřenkyně proti stříbrným medailistkám z Eura 2000, které však šly následně výkonnostně dolů, v pohodě pohlídaly. Češky navázaly na dvě výhry ze vzájemných duelů v evropské kvalifikaci z let 2015 a 2026.

Reprezentační tým startuje na světovém šampionátu podruhé za sebou. Ze základní skupiny postoupil i předloni, kdy ještě pod vedením trenéra Jana Bašného obsadil 19. příčku. Vítězství nad Ukrajinou by mu mělo zajistit vylepšení minulého umístění. Českým maximem od rozdělení federace je osmá příčka z roku 2017. Světový šampionát letos poprvé v historii hostí tři země: Dánsko, Norsko a Švédsko.

Výsledky mistrovství světa