Česko - Lotyšsko. Profil třetího soupeře, Čechy ještě neporazil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Profil třetího českého soupeře na MS: Lotyši ještě nikdy Čechy neporazili

Rodrigo Abols (vpravo) dal zatím jedinou branku Lotyšů na MS.
Rodrigo Abols (vpravo) dal zatím jedinou branku Lotyšů na MS.Profimedia
Třetí zápas ve skupině před český tým postaví jednu z pořadatelských zemí – Lotyšsko. Tomu ani domácí prostředí v Rize na turnaji zatím nepřineslo štěstí, když oba své dosavadní duely prohrálo. V kádru země z Pobaltí se nachází i osmero hráčů, kteří na šampionát přicestovali z české extraligy.

Zatímco Česko v prvním vystoupení na letošním MS přemohlo Slovensko 3:2 a ve druhém si poradilo s Kazachstánem 5:1, Lotyšsko na úvod turnaje padlo v Riga Areně 0:6 s Kanadou a v sobotu nestačilo těsně 1:2 na Slovensko.

Na soupisce Lotyšů se objevilo hned osm jmen, která mohou čeští fanoušci znát také z tuzemské extraligy. Mezi nimi je například i vítkovický útočník Roberts Bukarts, který se na MS vypravil již podesáté v kariéře. Po Andrisovi Džerinšovi, jenž se zúčastnil už 12 šampionátů, je tak jedním z nejzkušenějších svěřenců Harijse Vitolinse. 

O jediný dosavadní gól Lotyšů se však na letošním turnaji postaral Rodrigo Abols, a to do sítě Slovenska. V uplynulé sezoně si coby hráč Örebra ve švédské nejvyšší soutěži připsal 19 tref a 28 asistencí. Na mistrovství světa je posedmé, nikdy se mu ovšem více než jedenkrát prosadit nepodařilo.

Od začátku roku odehráli Lotyši devět přátelských utkání. V nich předvedli značně nevyrovnané výkony. Na začátku přípravy například prohráli 3:5 s Polskem, poté 1:10 s Ukrajinou, v posledních kláních před šampionátem ale pro změnu porazili 5:1 Švýcarsko a 6:3 Dánsko.

V nejvyšší výkonostní kategorii působí národní výběr Lotyšska nepřetržitě od roku 1997. Nikdy však nedosáhl na lepší než sedmé místo. Na domácích šampionátech pak v letech 2006 a 2021 skončil 10., respektive 11.

S českým výběrem se tým z Pobaltí střetl naposledy na loňském mistrovství světa ve finském Tampere. Češi se po tomto utkání radovali z výhry 5:1. Od roku 2000, kdy se tyto dvě reprezentace setkaly poprvé, navíc Lotyši nevyhráli nikdy. Ve 14 dosavadních soutěžních kláních zvládli Češi 11krát zvítězit v základní hrací době, jednou v prodloužení a jednou v samostatných nájezdech. V jediném případě se na mistrovství světa v roce 2006 oba soupeři rozešli smírně 1:1.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi