Florida nezvládla na ledě Vegas ani druhé finále, dostala sedm branek a přišla o Gudase

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Florida nezvládla na ledě Vegas ani druhé finále, dostala sedm branek a přišla o Gudase
Aktualizováno
Radko Gudas zápas po tvrdém střetu s Barbaševem nedohrál.
Radko Gudas zápas po tvrdém střetu s Barbaševem nedohrál.Profimedia
Hokejisté Vegas ve druhém finále play off NHL porazili Floridu 7:2 a v sérii vedou 2:0 na zápasy. Dvěma góly a jednou asistencí řídil výhru Golden Knights Jonathan Marchessault (32). Dvě trefy obstaral také Brett Howden. Obránce Floridy Radko Gudas (33) po tvrdém hitu Ivana Barbaševa utkání nedohrál.

Vegas – Florida 7:2

Vegas svůj gólový příděl rozdělilo do všech tří třetin. Jako první se v osmé minutě v přesilové hře prosadil nejlepší střelec týmu v play off Marchessault. Dvě minuty před první sirénou zvýšil na 2:0 obránce Alec Martinez, jenž vstřelil svou první branku v probíhajících vyřazovacích bojích.

V té době již na hřišti chyběl Radko Gudas, kterého v první třetině tvrdým zákrokem ramenem vyřadil ze hry Barbašev. Český bek před nuceným odstoupením odehrál dvě minuty a 11 sekund a za svůj krátký pobyt na ledě stihl rozdat dva hity.

"Ztráta hráče Radkova typu je v play off vždycky nepříjemná. Jeho fyzická hra je pro nás velmi důležitá. Nejde však jen o ni, kvalita jeho hry je v posledních zápasech na velmi vysoké úrovni," řekl o Gudasovi trenér Panthers Paul Maurice.

Ve druhé třetině dali Golden Knights dva góly během sedmi minut a v čase 27:10 vyhnali z branky Sergeje Bobrovského. Na rozdíl tří gólů zvýšil Nicolas Roy a čtvrtou trefu Vegas přidal Howden. Ruský brankář ve finále zatím marně hledá pohodu ze semifinálové série proti Carolině. Zatímco proti Hurricanes branku zavřel a chytal s úspěšností přesahující 96,5 procenta, v dosavadním průběhu finále se trápí. Ze 46 střel inkasoval osm branek a jeho úspěšnost nesahá ani k 83 procentům.

"Sergej v minulých sériích chytal skvěle, vstup do finále mu ale nevyšel podle představ, tak jsme ho vystřídali a dali mu čas k odpočinku. Jestli ve třetím utkání nastoupí on, nebo Alex Lyon, jsme zatím neřešili," uvedl trenér Maurice.

Florida po 14 vteřinách hry ve třetí části snížila na 1:4, z kontaktní branky se však radovala jen chvíli. Marchessault druhou trefou v zápase zvýšil na 5:1 a v čase 50:33 přidal pojistku Mike Amadio. 

Marchessault prodloužil svou bodovou sérii na sedm zápasů, čímž vyrovnal klubové maximum v play off. V posledních 12 zápasech dal dvaatřicetiletý kanadský forvard 12 branek a je druhým nejlepším střelcem probíhajících bojů o Stanley Cup. 

"Hraje teď opravdu skvěle. Nejde o to, že dává góly, ale o to, že je dává v důležitých momentech," chválil Marchessaulta Martinez. "Padá mu to. To je pro nás skvělé," dodal Jack Eichel, jenž spoluhráči z první útočné formace připravil obě trefy. Tu druhou poté, co ve 38. minutě dočasně opustil zápas po tvrdém střetu s Matthewem Tkachukem.

"Hraje tvrdě, ale myslím, že ten hit byl čistý. Hokej je kontaktní sport, občas se stane, že vás někdo dohraje. Je potřeba se z toho oklepat a jít dál," řekl Eichel.

Ve třetí části se prosadil také Tkachuk. Nejproduktivnější hráč Panthers v 53. minutě svým prvním finálovým gólem upravil skóre na 2:6. Poslední slovo ale měli domácí. Divoký zápas uzavřel opět Howden.

V závěru rozhodčí stejně jako v prvním duelu rozdali několik osobních trestů. Celkově mezi hráče rozdělili 148 trestných minut, což je podle statistik americké televize ESPN druhý nejvyšší počet v historii finálových bitev.

Nejtrestanějším hráčem utkání byl Tkachuk, jenž ke dvěma desetiminutovým trestům přidal jeden menší za hrubost. "Hrajeme fyzický hokej a ve druhé půlce sezony kvůli tomu pravidelně vyhráváme. V lize není tým, který by nás v tomto směru dokázal zaskočit," řekl americký útočník.

V sérii proti Vegas ale Florida na svou nedisciplinovanost doplácí. Golden Knights dali v přesilových hrách již čtyři branky a s 12 trefami v prvních dvou zápasech zaznamenali nejlepší start do finálové série v éře od sezony 1967/68.

Vegas po dvou jednoznačných výhrách nakročilo k prvnímu Stanley Cupu v klubové historii. Florida se pokusí zdramatizovat finálovou sérii na domácím ledě. "Myslím, že v domácím prostředí před našimi skvělými fanoušky můžeme sérii srovnat," řekl Tkachuk.