Skvělý Pastrňák třetím hattrickem zničil Philadelphii a dosáhl na 60 gólů v sezoně

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Skvělý Pastrňák třetím hattrickem zničil Philadelphii a dosáhl na 60 gólů v sezoně

Aktualizováno
David Pastrňák přidal na svůj sezonní účet další tři trefy.
David Pastrňák přidal na svůj sezonní účet další tři trefy.Profimedia
David Pastrňák (26) v NHL řídil výhru Bostonu na ledě Philadelphie 5:3. Kanonýr Bruins nastřílel už třetí hattrick v sezoně a jako druhý Čech v historii soutěže po Jaromíru Jágrovi (51) dosáhl hranice 60 gólů v jednom ročníku soutěže. Boston vyhrál 63. zápas v základní části a překonal ligový rekord v počtu výher.

Philadelphia – Boston 3:5

Pastrňák svůj patnáctý hattrick v základní části NHL zkompletoval v úvodu třetí třetiny, kdy si v přečíslení dva na jednoho vyměnil puk s Tylerem Bertuzzim a trefil se mezi nohy gólmana Felixe Sandströma. Dva zápasy před startem play off Pastrňák ztrácí čtyři trefy na nejlepšího střelce aktuálního ročníku Connora McDavida. O dva góly méně českému kanonýrovi chybí k vyrovnání národního rekordu v počtu vstřelených branek za sezonu. Jaromír Jágr jich v ročníku 1995/1996 dal 62.

"Opravdu si to užívám. Je zábavné hrát s hráči, kteří se tady sešli. Jsem rád, že se mi povedlo dát góly při rekordní výhře," řekl Pastrňák, který Jágra vyrovnal v počtu hattricků.

Bruins již překonali nejvíce výher, nyní budou útočit na bodové maximum. K vyrovnání Montrealu ze sezony 1976/17 jim chybí jediný bod. "Rekordy jsou úžasné, míříme ale k něčemu většímu. Naším cílem je každým dnem se zlepšovat a co nejlépe se připravit na play off. V něm se sezona rozhoduje," uvedl Pastrňák.

Šedesátigólovou metu zdolal jako teprve druhý hráč v historii Bostonu. Hned čtyřikrát to zvládl legendární Phil Esposito. "Když jsem byl mladší, Brad Marchand mi řekl, že musím cílit vždy o deset branek výš, než si myslím, že zvládnu. Věřil jsem tomu, že jsem schopný dát 50 gólů, takže jsem cílil na šedesátku. Upřímně jsem si ale nemyslel, že bych ji mohl překonat," líčil po svém rekordním večeru Pastrňák.

Třetí trefou v zápase s Philadelphií dosáhl na metu 300 gólů v NHL a připojil se k sedmičce českých střelců, kteří to zvládli před ním. V čele statistiky je se 766 góly nedostižný Jágr. Nejblíže Pastrňákovi je Petr Nedvěd s 310 brankami.

"Sebevědomí, kreativita a soutěživost. To jsou hlavní faktory, proč je David tam, kde je. Když je zkombinujete s tím, jak moc mu záleží na týmu a celém klubu, nemůžete být překvapení, že je tak úspěšný," chválil českého křídelníka trenér Jim Montgomery.

Pastrňák k hattricku v závěru zápasu přidal asistenci u branky Pavla Zachy a vylepšil si bilanci na 109 bodů. Bývalý hráč New Jersey si tři minuty před koncem základní hrací doby našel místo mezi kruhy a uklidil Pastrňákovu nabídku za gólmana Sandströma. V zápase se prosadil i obránce Jakub Zbořil. Šestadvacetiletý bek Pastrňákovi připravil branku na 2:1 a zaznamenal čtvrtý bod v sezoně. Jakub Lauko a Tomáš Nosek nebodovali.

Anaheim – Colorado 4:5p

Colorado v Anaheimu vedlo už 2:0, nakonec ale muselo vítězství 5:4 dolovat až v prodloužení. Dva body Avalanche vystřelil v páté minutě přidaného času svým druhým gólem večera Nathan MacKinnon. Ducks sice favorita nečekaně potrápili, nic to ale nezměnilo na faktu, že prohráli už jedenácté utkání v řadě a v tabulce Západní konference jsou předposlední.

Český brankářský souboj mezi Lukášem Dostálem a Pavlem Francouzem tak dopadl lépe pro druhého jmenovaného. Dostál kryl 41 střel, jeho výkon však na vítězství nestačil a Ducks prohráli pojedenácté v řadě. Francouz se do branky vrátil po dvou měsících, utkání mu ale z osobního hlediska nevyšlo. Z 23 střel inkasoval čtyři branky a úspěšnost zákroků nedostal ani přes 83 procent. Poprvé od 22. ledna nicméně dovedl svůj tým k vítězství. Colorado vyhrálo popáté za sebou a v Západní konferenci drží třetí místo s tříbodovou ztrátou na vedoucí Vegas.