Toronto odvrátilo první mečbol, na Floridě vyhrálo 2:1. Edmonton si došel pro vyrovnání

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Toronto odvrátilo první mečbol, na Floridě vyhrálo 2:1. Edmonton si došel pro vyrovnání

Hlavní postavou čtvrtečního zápasu byl Mitch Marner.
Hlavní postavou čtvrtečního zápasu byl Mitch Marner.Profimedia
Hokejisté Toronta se vyhnuli ve 2. kole play off NHL vyřazení v nejkratší možné době a po výhře 2:1 na ledě Floridy snížili stav série na 1:3. První hvězdou zápasu byl vyhlášen Mitchell Marner (26), který se podílel na obou gólech týmu (1+1). Edmonton porazil doma Vegas 4:1 i díky třem gólům v úvodní třetině a vyrovnal sérii na 2:2.

Florida – Toronto 1:2

Toronto otevřelo skóre ve 24. minutě z přesilové hry i s pomocí neúmyslné asistence rozhodčího. Michael Bunting posílal puk z pravé strany podél mantinelu a kotouč se odrazil od sudího přímo před branku k osamocenému Williamu Nylanderovi. Švédský útočník nejdříve trefil tyč, ale z následné dorážky skóroval. "Byl to nešťastný odraz, ale tak to je. To se stává," řekl smířlivě gólman Floridy Sergej Bobrovskij.

Zvýšit vedení Toronta mohl v polovině utkání David Kämpf, ale neprosadil se na hranici brankoviště ani z dorážky. Gólman Floridy Sergej Bobrovskij zneškodnil i únik Johna Tavarese a nestačil až v 51. minutě na střelu Marnera od modré čáry. Vzápětí snížil v přesilové hře Sam Reinhart z dorážky, ale více už domácím nepovolil Joseph Woll, který chytal poprvé v kariéře zápas v play off NHL.

"Z hlediska nasazení jsme odehráli nejlepší utkání v sezoně. Od začátku do konce jsme neměli výpadek," radoval se trenér Toronta Sheldon Keefe. "Byl to těsný zápas, ale podali jsme výkon roku i v obětavosti v obraně. Nutnost vyhrát vedla k tomu, že jsme všichni odvedli neuvěřitelnou práci," dodal kouč. A v útoku se prosadili klíčoví hráči. Poprvé v sérii skóroval jeden ze čtveřice Nylander, Marner, Tavares a Auston Matthews.

Florida útočí na první účast ve finále Východní konference od roku 1996. Dosud ve své historii ještě neovládla sérii 4:0. "Odehráli jsme dobrý zápas. Bojovali jsme, solidně bránili. Mají dobrý tým, proto je výsledek takový," pronesl Bobrovskij.

Edmonton – Vegas 1:4

Edmonton položil základ úspěchu mezi 7. až 14. minutou, během nichž dal tři góly zápasu. Skóre otevřel Nick Bjugstad: sebral puk u zadního mantinelu po nepřesné střele a rychlým manévrem jej zasunul bekhendem u levé tyčky. Za 52 sekund se prosadil v přesilové hře obránce Evan Bouchard tvrdou ranou zpoza pravého kruhu. Z opačné strany zvýšil Mattias Ekholm milimetrovou střelou na 3:0.

Na čtyřbrankový rozdíl upravil skóre Ryan Nugent-Hopkins střelou z mezikruží. O nulu připravil Stuarta Skinnera ve 46. minutě z rychlého protiútoku Nicolas Roy. "Vždy jste zklamání, když prohráváte v sérii. Není to dobrý pocit. Nutí vás to ale hrát s větším nasazením, vydáte ze sebe to nejlepší," uvedl kapitán Edmontonu Connor McDavid, který si připsal dvě přihrávky.

V předposlední minutě byl vyloučen na pět minut a do konce zápasu obránce Vegas Alex Pietrangelo. Zkušený bek sekl přes ruku Leona Draisaitla, který chvíli předtím minul při hře hostů bez gólmana prázdnou branku. Německého útočníka se vydal zastat McDavid, k bitce s Pietrangelem ale nedošlo. Rozhodčí udělili 111 trestných minut, drtivou většinu od stavu 4:1.

Poprvé se objevil v letošním play off od úvodní minuty v brankovišti Vegas Adin Hill, protože se minule zranil Laurent Brossoit. "Nesmíte mít v zápase žádné pasažéry, ale pár hráčů se vezlo a spoléhalo, že to gólman zachrání. Adin ale dlouho nechytal, nebylo to k němu fér. Utekl nám začátek, soupeř ožil, dal rychlé góly a už jsme se z toho nedostali," shrnul trenér Bruce Cassidy.

Dodal, že bližší informace o stavu své brankářské jedničky bude mít až po návratu do Vegas. Do pozice dvojky se posunul Jonathan Quick a trojkou je v této chvíli Jiří Patera, který před dvěma měsíci debutoval v NHL.

Program NHL